Bois 1920Enzo GalardiRecenzija

Letnji italijanski zavodnik

Leto je odavno u toku a mi nismo uradili mnogo recenzija na temu letnjih parfema. Red je da se ta statistika malo popravi. Pričaćemo u jednom manje poznatom italijanskom brendu – Bois 1920. Kažu da je pravilan izgovor brenda ‘bojs‘. Bilo kako bilo, brend je osnovan pre skoro 100 godina (1920. naravno), ali nije dugo živeo, jedva nekih 5 godina. 80 godina kasnije, unuk koji je već uradio par parfema za druge parfemske kuće, rešava da ponovo oživi brend svoje familije. I tako smo dobili jednu prilično zanimljivu parfemsku kuću koja ima široku lepezu parfema u ponudi. Ono što je povoljno po pitanju ovog niche brenda je odnos cene i onoga što dobijate. Dakle, u pitanju je niche brend koji bih ja stavio cenovno u nižu do srednje kategorije (recimo da je 100ml njihovih parfema oko 130 evra, a to je cena koju sada imaju i neki dizajneri).

Osnovni podaci

Godina: 2005

Parfimer: Enzo Galardi

Note parfema

Gornje note: Grejp, pomorandža, limun, mandarina, petit grain, kim

Srednje note: Jasmin, pačuli, limeta, lavanda, crna ribizla, sandalovina

Bazne note: Mošus

Boca i pakovanje

Ja posedujem tester bocu, tako da ne mogu previše reči da trošim. Originalne kutije njihovih parfema sam video uživo i radi se o prilično kvalitetnoj prezentaciji.

Bočice su im sve istog oblika, ali različitih boja. Podsećaju malo na apotekarske boce, sa drvenim čepom i estetski deluje fino. Ova bočica je sa peskiranim staklom, a malo amaterski deluje natpis samog parfema. No dobro, deluje simpatično.

Miris

Ovaj parfem se jednostavno odvaja od mase jakih citrusnih i previše sintetičnih letnjih parfema. Odvaja se svojim notama, ali i svojim pristupom, a pristup je pomalo old school i to nekome može da zasmeta. Takođe, parfem je okarakterisan kao unisex, ali ja kada bih u vazduhu osetio parfem, prvo bih pomislio da je izuzetno elegantna dama upravo prošla, u modernoj širokoj suknji i uskoj beloj košulji 🙂

Da ne filozofiram previše, parfem u otvaranju ima tako sočnu eksploziju citrusa, kao da vas je neko polio pravim pravcatim sokom od raznih citrusa (što bi rekli, vitaminska bomba), ali nikako vrišteće kiselo i sintetičko. Naprotiv, sve deluje jako prirodno. Možda malo više dominiraju kiselkasti limun i zeleni petit grain. Takođe, ovde mi deluje kao i da ima jako puno narendane kore pomorandže. Svakako osvežavajuće, podiže raspoloženje, i naravno pravi letnji parfem.

Već posle par minuta parfem počinje blago da sladi, ali ima i ogromnu dozu ozbiljnosti, klasičnosti i ujedno italijanske elegancije. Jasmin, lavanda i ribizla prave čudo. Lavanda čak ovde daje taj neki old school vajb, ali to je sve tako elegantno, senzualno i možda više nežno i ženstveno. I dalje citrusna svežina i kiselkast osećaj nadjačavaju tu blagu slatkoću.

Vremenom, slatkoća će biti nešto jača, ali nikada prejaka i preteška, jer ovo je ipak letnji parfem. Nakon nekog vremena postaje to jedan blago svež, blago sladak, čist parfem – prava italijanska elegancija za primer i oda sunčanoj Siciliji. Ništa ovde nema komplikovano i kompleksno, već sve jednostavno i kako treba da bude letnji parfem.

Prilike za nošenje

Letnje doba, bilo koje doba dana i noći. Posao, izlasci, druženja, sastanci, dejtovi, za sve je. Zbog svoje elegancije možda bi savršeno išao uz letnje bele košuljice…

Performanse

Letnji je parfem, citrusni, i ne treba očekivati neko ludilo. Oseti se parfem nekih 6h uz 2 sata solidno projekcije na dohvat ruku.

Komplimenti

Ima komplimenata tu i tamo, mada je bilo i komentara da miriše pomalo ženski 🙂

Оставите одговор