Brut ParfumsKarl MannRecenzija

Legenda se vratila…

...a možda i nigde nije išla 🙂 Svima je dobro poznat miris Bruta, pogotovo dezodoransa. Dezodoransi koji su harali beogradskim pijacama 80ih i 90ih, Brut, Malizia i slični, čini se da ponovo oživljavaju (Malizia barem u Italiji). Brut pogotovo, jer je sam brend otkupio megalomanski konglomerat, vlasnik svega što postoji – Unilever. Ta holandsko-engleska firma prožima polako sve, od hrane do hemije, a evo ih i u priči sa parfemima. Da stvar bude luđa, deluje da su krenuli poslednjih godinu dana da oživljavaju brend, ali na drugi način – kroz supermarkete. Posledica toga, Brut je danas parfem na nivou ostalih parfemčića koji se mogu nabaviti u supermarketima – Adidas, Str8,…. Ovo dalje znači da su u pitanju vodice koje traju sat do dva najviše, ali je i cena takva. Šteta. Inače, moram istaći da je ovogodišnje letovanje u Grčkoj proteklo u znaku old school parfema, i to najviše Zino Davidoff i ovog Brut-a – da li zbog cene, ili neke nove mode, ne bih znao reći. Tek, mnogo, ali zaista mnogo muškaraca je furalo Zino, a zatim Brut, dok svi ostali parfemi nisu bili prisutni (možda jer ih je vetar jeo na vetrovitim grčkim jonskim ostrvima).

Osnovni podaci

Godina: 1964 (recenzija je za najnovije izdanje)

Parfimer: Karl Mann

Note parfema

Gornje note: Bergamot, limun, anis, bosiljak, lavanda, neroli

Srednje note: Jasmin, geranijum, ylang-ylang

Bazne note: Sandalovina, vetiver, pačuli, mahovina, tonka, vanila, mošus

Grupa: Aromatični fougere

Pakovanje i boca

Ovo je sad već parfem standardan za supermarket, slaba kartonska kutija koja se brzo raspadne. Bočica klasična, prava old school varijanta. Sprejer više nego solidan, mada primerak koji sam pazario je puštao na čep, pa sam tako dobio parfem kome je u startu falilo bar 10ml.

Miris

Kako bi rekla parfemska prijateljica Justina, bolje 15 minuta uzbuđenja nego 4 sati dosade. To je nekako najbolji opis ovog parfema. Još kad bih rekao i da dezodorans u sadašnjem izdanju ima bar duplo trajanje u odnosu na parfem, to bi bilo sve.

Ovo je klasični aromatični fougere, tzv barbershop grupa mirisa, tako reći definicija tog pojma pene za brijanje. Gornje note parfema su nekako i najjače i to je karakteristika i parfema i dezodoransa. Nešto malo citrusa u startu, ali odmah izbija miks lavande i anisa. To je taj stil koji su pratili mnoga remek dela parfimerstva 60ih i 70ih, poput Azzaro Pour Homme.

Reskost i svežinu citrusa nakon 5-10 minuta zamenjuje malo jači geranijum, pa u kombinaciji sa jasminom i nerolijom i gore pomenutim notama čini jedan savršen sapun za brijanje. Da ne bude zabune, uopšte nisam razočaran kompozicijom, iako bi se to dalo reći. Naprotiv, ovo je ekstaza i iz nekog razloga volim taj staromodni sapun u parfemima, ali na žalost, parfem jednostavno kratko traje.

15-20 minuta dalje od nanošenja parfema, dolazi kraljica slasti – tonka. Sapun postaje nešto slađi, ali još uglađeniji. Malo još kremaste sandalovine i nežno čistog mošusa, i to je u principu to. Pola sata do 45 minuta razvoja i ispari sa kože. Eventualno se može osetiti u nekim tragovima, ali realno se parfem raspao. Mali trik koji naravno pomaže u tom slučaju je nanošenje parfema na odeću. I to je tih dodatnih par sati trajanja parfema. Nije loše za vodicu koja košta nekih 9 evra u grčkim supermarketima. Svakako, neka starija verzija gde nema Unilever-a u u imenu i priči, sigurno znači da je i mahovina bila tu, i da je divljala pa je i sam parfem bio daleko jači i trajniji, Tako da ako naletite na staru verziju, bez oklevanja je ugrabite 🙂

Malo da se osvrnem i na parfem koji sliči ovom – Penhaligon’s Sartorial – parfem krojačke radnje. Iako je nesporno da ima dosta sličnosti, rekao bih da ima i razlika, a da li razlike vrede 100 i kusur evra, naravno nije na meni da pričam. Rekao bih da Brut ipak ima veću slatkoću i mnogo je bliže toj klasičnoj peni za brijanje – to je nešto što sigurno svakom padne na pamet kada pomiriše Brut. S druge strane, Sartorial je ipak nekako noviji i nosiviji, ispeglaniji, ima tu lavandu koja je uparena sa aldehidima i metalnim notama pa deluje i prozračnije i svežije, a ne kao koncentrovani sapun za brijanje u tubi.

Prilike za nošenje

Univerzalan parfem za ljude koji se ne boje da ga iznesu. Naime, iz tog nekog razloga što je parfem (tačnije dezodorans) bio popularan u krizno vreme, nekako sam stekao utisak da je Brut ‘predmet’ mržnje i podsmevanja svakom ko se odluči da koristi dezodorans, a kamo li parfem, i da je automatski okarakterisan kao seljačina. No, parfem je za lično uživanje i sreću, pa makar ona trajala i 15 minuta.

Performanse

Ovo novo izdanje je na nivou nekih dezodoranasa. Čak bih rekao da ima i jačih dezodoransa od ovog parfemčića. Ovo je jedan od onih proizvoda gde morate da imate ceo trio ako želite punu trajnost – aftershave, dezodorans i parfem.

 

Оставите одговор