CartierMathilde LaurentRecenzija

I opet koža i opet dizajner

Kao što smo rekli, poslednjih godinu-dve, dizajneri su žestoko rešili da se poigraju na temu kožnih parfema. Ima tu hrabrih kompozicija (Gucci Guilty Absolute), krajnje ispeglanih i možda čak krajnje unisex (Guerlain L’Homme linija), pa do jedinstvenih (Bottega Veneta Homme linija). Jedan od onih hrabrijih je i parfem o kojem danas pričamo – Cartier Declaration Parfum. Za nekoga je ovo teško skrnavljenje originala, a za nekog hrabra igra na ivici žileta. Ne treba zaboraviti da je originalni Declaration delo legende JC Ellena-e dok je ovaj bio na čelu Cartier parfemskog odeljenja, i da je praktično preteča megahita i po mnogima najboljeg parfema u poslednjih 25 godina – Hermes Terre d’Hermes. Kad imate to na umu, onda se postavlja pitanje šta su ovde hteli i da li izdanje baš moralo da ima isto ime ili je moglo neko novo. Ne znam, ali znam da je Cartier dao odrešene ruke svojoj glavnoj parfimerki Mathilde Laurent i da ona to koristi do krajnjih granica (npr Cartier L’Envol je zaista nešto neočekivano u svetu modernih dizajnera). Slično je i ovde, prilično smeli flanker originala imajući u vidu prozračnost parfema koja je odlika JC Ellena-e.

Osnovni detalji

Godina: 2018

Parfimer: Mathilde Laurent

Note parfema:

Gornje note: Gorka pomorandža

Srednje note: Kardamom, začini (muskatni orah,…), kumin

Bazne note: Kedar, koža, amber drvo, benzoin, tolu balzam, vetiver

Pakovanje

Ovde ne bih trošio previše reči, radi se o klasici za dizajnera. Jedino što odskače je boja tečnosti koja je zanimljivija nego kod originala. Sprejer i boca skroz korektni.

Miris

Prvi sprej i BUM – eto mene opet na Egipatskoj pijaci u Istanbulu, kupujem začine i razne alve sa celim koštunjavim voćem i laticama ruže u sebi. Začini, ma stotine začina u ogromnim džakovima, od blagih, do ultra jakih karakterisičnih za arapske zemlje i Indiju. Pored toga, dodajte tu suvog voća, ustajalog vrelog vazduha i to je to.

Prilično hrabro otvaranje. Možda čak i mučno za mnoge. Čak kao i da je ova gorka pomorandža odabrana sa namerom da bude teška. U prvi plan odmah izbija nenormalna mega doza kardamoma što nisam doživeo u nekom parfemu (ako ste nekada čistili kardamom, i izdvajali seme iz ploda, to je taj jaki miris). Ali tu je i kumin da da efekat ustajalog oznojenog vazduha i već vidim mučninu kod mnogih koji ne podnose taj jaki i potentni bliskoistočni začin. Iako su u notama izlistani začini kao posebna stavka (a kardamom i kumin su isto začini), oseti se tu i muskatni orah i to poprilično. Prilično vrela bomba začina, nešto na tragu Frapin Caravelle Epicee, samo imam utisak da je ovaj nekako veće mučenje jer je Frapin nekako suvlji i manje gust.

Ovoj mučnini doprinosi i kedar koji je ovde izuzetno jak, kao u onim tek otvorenim Raid pakovanjima protiv moljaca. Do sada, ko čita, a i ko proba ovaj parfem i ne izdrži prvih 15ak minuta, pomisliće da je u pitanju katastrofa od parfema. Čudno mi je da ja kao ljubitelj kardamoma ovde nalazim jako problematično otvaranje.

Srećom, nakon 15 uvodnih minuta, situacija se smiruje. Kumin se povlači zajedno sa kedrom, ostaje britka, oštra i prozračna nota kardamoma koja se nadopunjuje sa blago puderastom kožnom notom i oštrim vetiverom, čisto da se isprati originalni DNK Declaration-a. No, ovaj parfem nikada ne bude iskričav i prozračan kao original. Ipak je ovo Parfum verzija za teže vreme, za hladne zimske dane. Tako da parfem do kraja ostaje miks muževno oštrog, blago puderastog i sa malom dozom slatkoće u pozadini koja dolazi od balzama, benzoina i amber drveta. Sve u svemu, ovo sad postaje jedan ozbiljan miris koji traži i ozbiljniji dress code.

Prilike za nošenje

Po meni, ovo je idealan poslovni parfem za hladne i zimske dane. Možda u početku guši velikom dozom raznih problematičnih začina i kombinacijom istih sa kedrom, ali posle to sve dođe na svoje mesto i ovo postaje ozbiljan muški parfem, oštar naslednih originalnog Declaration-a.

Performanse

Ovo je možda najčudniji deo ovog parfema, ali… Po ko zna koji put, ovo deluje da je rezultat ISO E Super. Ne treba zaboraviti da je JC Ellena bio veliki ljubitelj te veštačke supstance i da je originalni Declaration (kao i kasnije Terre d’Hermes) obilovao ovom veštačkom tvorevinom. Isto je takav slučaj i ovde. U prvih pola sata ga osetim kao radijalnog, bukvalno bomba. Nakon toga kao da se smiri, pa čak u momentima mislim i da ga ne osetim iako ostavlja jako mastan trag na koži. Ali mislim da je parfem ipak sve vreme tu, samo ga ja ne osetim baš toliko, ali po reakcijama ljudi, tu je i oseća se dugo.

Komplimenti

Još uvek je rano za donošenje zaključaka, ali je komplimenata bilo i uglavnom su pozitivni.

Оставите одговор