Christian DiorFrancois DemachyRecenzija

Parfem za ozbiljnu gospodu

Dior Eau Sauvage ParfumOriginalni Christian Dior Eau Sauvage parfem je napunio pola veka postojanja i svakako je obeležio jednu epohu. Ne treba trošiti reči koliko je to bio popularan parfem u doba kada su krenule raznorazne revolucije u svetu. Povrh svega, taj parfem je uveo revoluciju i uvođenjem nove veštačke komponente zvane Hedione. Mnoga istraživanja na temu parfema i mirisa su došla do zaključka da taj hedione ima skoro pa afrodizijačka svojstva i da žene navodno vole da osete na muškarcu parfem koji sadrži hedione. Tačnije, po nauci, jednostavno polude 🙂

Od kako je parfimer Francois Demachy preuzeo palicu u kući Christian Dior imao je veoma težak posao – jako često je dobijao zahtev da uradi omaž velikim i legendardnim parfemima ove kuće. Jedan takav je Eau Sauvage Parfum iz 2012. godine. Parfem je po mom mišljenju jako kvalitetan, ali je pomalo old-school i zato nije doživeo veliku popularnost. No, menadžment kuće Christian Dior je rešio da ne odustaje, pa je 2017. godine izbacio novu verziju ali o njoj neki drugi put. Danas je na tapetu verzija iz 2012. godine.

Osnovni detalji

Dior Eau Sauvage ParfumGodina: 2012

Parfimer: Francois Demachy

Note parfema:

Gornje note: Bergamot

Srednje note: Vetiver

Donje note: Miro (smirna)

Pakovanje i boca

Još jedan dizajner i samim tim nema velikih očekivanja. Kutija je praktično standard. S druge strane, boca je prilično elegantna i praktično je ista originalu iz 1966. godine sa tom razlikom što je druge boje tečnost i čep je magnetni.

Sprejer je odličan i baca dosta tečnosti.

Miris

Dior Eau Sauvage ParfumNaravno, uvek na interesuje kako zaista miriše ovaj parfem? Navodno, ovo je parfem od svega tri note, ali ako mislite da je u pitanju naivna i prosta priča, varate se, itekako.

Za moje standarde, ovo je WOW parfem i parfem koji mogu da iznesu samo ozbiljni muškarci, muškarci koji su već sve u životu postigli.

Otvaranje je jako citrusno, praktično udar bergamota koji automatski podiže raspoloženje. No, iako se bergamot jako oseti, on kao da je nečim ublažen da ne bude banalno (a.k.a. ‘tečnost za sudove’) citrusan. Mislim da se već od samog starta u pozadini oseti i ta miro smola (vrsta aromatičnog tamjana koja se koristi i u crkvenim obredima). Mora se reći da je bergamot dominantan pet minuta, nakon čega se smiri i kreće da dominira toplota i aromatičnost miroa. Blaga kiselost od citrusa će biti prisutna praktično do kraja i to je nešto što neodoljivo podseća na old school parfeme.

Na mojoj koži, vetiver je ovde u pozadini i praktično ima ulogu da doda na elegantnosti i oficijelnosti parfema. Ako mogu, uporedio bih ovaj parfem sa Etat Libre d’Orange Je Suis un Homme, s tim što je ovo više pitomija i aromatična i gušća verzija, dok je ELDO ipak više citrusan. Svakako oba spadaju u klasu parfema koja je praktično izumrla – ozbiljni i elegantni muški parfemi, savršeni za hladniji period godine.

Mana ovog parfema je teška nabavljivost u Srbiji. Zvanično u prodaji ga nikada nije bilo, osim na aerodromu u Beogradu.

Druga mana je ime. Tačnije, ime najnovije Dior serije ‘Sauvage‘. Dior se odlučio da novom ultra sintetičkom parfemu dodeli ime Sauvage (bez ‘Eau’ na početku) i tako su doveli ljude u zabunu pa sada postoji Eau Sauvage linije (original iz ’66 godine, pa Extreme, pa ovaj Parfum i novi Parfum iz 2017.godine) i Sauvage linija (EDT i najnoviji EDP koji je upravo izašao). Ove dve linije nemaju veze jedna sa drugom – prva je ozbiljna linija, dok je druga linija za današnje mlađe generacije.

Performanse

Na mojoj koži ovaj parfem ima izuzetne performanse. Traje sigurno 8h, a često ga mogu osetiti i duže. U početku se projektuje poprilično, sigurno na metar da bi se kasnije smirio.

Prilike za nošenje

Čim dođe hladniji period godine, ovaj parfem postaje ozbiljan izbor za svakog ozbiljnog muškarca. Jednostavno, ja ovo vidim na svakom muškarcu 40+ koji veći deo dana provodi u odelu. Klasičan i ozbiljan miris za formalne prilike. Ne vidim ga na klincima, pogotovo što ga neki mogu okarakterisati kao dedast.

Komplimenti

Na žalost, izgleda da ja više cenim ovaj parfem od ljudi koji ga osete u prolazu. Zato ne može dobiti prolaznu ocenu u kategoriji komplimenata ako su u pitanju mlađe osobe, ali to nema veze jer je ovo parfem za lično uživanje.

Оставите одговор