Ann GotliebElizabeth ArdenRecenzija

Cveće, cveće, i opet cveće…

Iako mi muškarci nekad često mislimo da je što skuplji poklon (npr u vidu parfema), to bolji, ali na kraju nekako buket cveća lakše, lepše i ubedljivije pobedi parfem kao poklon. I pored xyz poklonjenih parfema, gotovo uvek se provlači ono ‘ti meni skoro nikad ne kupuješ cveće’ 🙂 A oduvek sam mislio – pa parfem može biti esencija cveća i to esencija koja je tu svaki dan sa vama, a ne samo u vazni negde na stolu. Ali dobro, to su te razlike koje nikad neće biti shvaćene. No jedan takav parfem koji se može smatrati da je esencija mnogih buketa je parfem o kome pišemo danas. Radi se o čuvenom Elizabeth Arden – 5th Avenue. Parfem tako ženstven i sa tako jakim imenom. Ako bih mogao da sudim, Peta avenija u Njujorku osim što se naslanja na Centralni park gotovo i da nema nekog zelenila i cveća, a i taj deo pored parka nije onaj poznatiji deo Pete avenije. Onaj poznatiji i glamurozniji deo je od parka pa sve negde do izgorele Srpske pravoslavne crkve (25. i 26. ulica). Tu su uglavnom sve ekskluzivne radnje svih brendova na ovom svetu koji drže do sebe, I pretpostavljam da je cilj ovog parfema da dočara taj glamur i to bogatstvo.

Osnovni detalji

Godina: 1996

Parfimer: Ann Gotlieb

Note parfema:

Gornje note: Magnolija, lipov cvet, pomorandža, jorgovan, đurđevak, bergamot

Srednje note: Muskatni orah, karanfil, tuberoza, ljubičica, breskva, jasmin, ylang-ylang, ruža

Bazne note: Karanfilić, iris, ambra, sandalovina, vanila, mošus

Pakovanje i boca

Kutija klasična dizajnerska, jedva da boca ulazi u nju. A boca, minimalističkog dizajna i iako na bolje gledanje izgleda prilično jeftino, na prvu ipak deluje prilično efektno, pozlaćeno, pa možda blago kičasto. Baš onako kako sam i ja sam doživeo prvi susret sa gradom koji nikada ne spava i to baš u Petoj aveniji – od wow zbog mnoštva ogromnih zgrada, do razočarenje zbog smrada leti, pa opet wow, pa opet razočarenje zbog mnoštva kiča, i tako u krug

Miris

Već na prvi pogled u note, jasno je da se ovde radi o izuzetno ženstvenom mirisu. Puno, puno cveća, do krajnjih granica. Ono što je u tom cveću lepo je što ima dosta cveća koje mi susrećeno na našim prostorima.

U otvaranju, jak i oštar miris đurđevka, jorgovana i citrusa. Deluje presintetično. Čak podseti na one sprejeve kojima se tretiraju kožne cipele. No sreća, to je samo uvodnih 2-3 minuta. Kada se jednom smiri, kreće jednostavnost, elegancija i lepršavost. Na mojoj muškoj koži iskaču đurđevak i nežna magnolija sa jednako nežnom i slatkastom lipom.

Nakon desetak uvodnih minuta kada parfem zaista ima neku oštrinu koja seče, kompozicija prelazi u znatno nežniju fazu gde gornje note i dalje dominiraju, ali iz pozadine sve kompoziciju pojačava belo cveće u obliku tuberoze i jasmina, sa još malo ruže i notom breskve. Ne, ovo nije još jedan parfem gde tuberoza divlja, na sreću ili na žalost mnogih. Ovo je sve doterano i dozirano u pravim merama, no belo cveće je zaista osetno i ovo je pravi ženski klasik. Ovo je zaista cvećara na vašoj ruci/vratu – znate onaj osećaj kad uđete u cvećaru, a tamo se mešaju mirisi raznog cveća i onih sprejeva kojim se tretiraju buketi i aranžmani.

Ono što moram reći je da se parfem dalje ne razvija značajnije, već da je manje više to to, a i kako bi pored toliko cveća, pre svega belog koje je itekako jako u svakom parfemu. To i nije tako loše, jer bi pored ovako jakih cvetnih nota, bilo kakav dodatak opterećivao kompoziciju i možda izazivao mučninu.

Prilike za nošenje

Ovo je sigurna ženska varijanta, upotrebljiva za uglavnom sve prilike. I proleće, i leto, i jesen, pa i zima. Sastanci, poslovni i sa voljenom osobom, sigurica. S obzirom da je obeležio period druge polovine 90ih godina, svakako može biti i dobar poklon za dame koje su tih godina bile u cvetu mladosti 🙂 Iz tog razloga se možda neće dopasti najmlađim generacijama

Performanse

Performanse su solidne. Nije ovo ubica, a nije ni slabašni parfemčić iz drogerija (iako se i tamo može nabaviti). Mislim da u par testiranja gura sigurno do 6 sati, od čega 2 sati ima odličnu projekciju.

Оставите одговор