Issey MiyakeJacques CavallierRecenzija

Idealni vanvremenski proletno-letnji parfem

L'eau d'Issey Issey MiyakeIssey Miyake je vrlo interesantna kuća koja je početkom 90ih izbacila ovaj vrhunski ženski parfem, a odmah za njim i vrhunski muški parnjak. Naravno, 90′ su u pitanju i mora tu da ima akvatičnih nota, ali to ne mari jer je ovde sve na mestu. Od tada, bilo je još par bljesaka ove kuće, ali nekako se u poslednje vreme ne snalaze najbolje. No, iskreno verujem da će kad tad izbaciti nešto novo i ubitačno. O kakvom se ovde parfemu radi dovoljno govori da je ovaj parfem bio jedan od najpopularnijih za prethodne novogodišnje praznike. Tačnije, bio je u Top10 parfema koji su se darivali damama.

Osnovni detalji

Godina: 1992

Parfimer: Jacques Cavallier

Note parfema:

Gornje note: Ciklama, ruža, dinja, frezija, lotus, kalone

Srednje note: Karanfil, ljiljan, vodeni božur, đurđevak

Donje note: Egzotično drveće, tuberoza, ambra, sandalovina, mošus, osmantus, kedar

Boca i pakovanje

L'eau d'Issey Issey MiyakeOvde govorimo o boci od 50ml. Kutija je u obliku paralelopipeda (oh ta divna matematika 🙂 ), bele boje sa srebrnim natpisom. Jako lepo i nešto drugačije od dizajnerske standardice. Jedino što možda kutija nije baš najpraktičnija, ali sve ima svoju cenu.

Boca je još lepši deo prezentacije. Ajde, češ malo kvari utisak, jer je nekako brušeni aluminijum, ali oblik bočice maestralan. Baš nekako ženstvena bočica od peskiranog stakla (i muška verzija je od peskiranog stakla). Dakle sve pohvale, bočica može komotno da se šepuri u kolekciji, ako ništa, ono bar da bude najviša  u vrsti.

Sprejer je odličan, baca puno tečnosti..

Miris

L'eau d'Issey Issey MiyakePuno nota, jako puno. I još grđe, uglavnom cveće i cveće. Kao neki buket, pa je jako teško razaznati šta je šta. Tek, u otvaranju osetim blagu notu dinje i ruže. Nežno, nije ‘in your face’ otvaranje kakva je muška verzija parfema. Rekao bih da ovoj nežnosti doprinosi i miris lotusa. Jako ženstveno i nežno, ali nekako poznato, ali to je zato što je ovaj parfem već više od 2 i po decenije jako popularan. Ne znam zašto, tek ciklamu i ne osećam, ali ne osećam ni miris ciklame u svojem kućnom cveću gde mi ova zanimljiva cvećka dominira. Bilo kako bilo, jako lepo otvaranje.

Ono što je zanimljivo je da se kalone, ta sintetska morska nota oseti kod mene tek nakon 10ak minuta, ali taman toliko da pojačava cvetne note. Opet, ne bije kao u muškoj verziji gde razara nosnice. Ovo sve je uvod u još lepšu srednju fazu. Narcis, đurđevak i božur. Prelepo, prelepo, cvetno i opet ženstveno i nežno.

Parfem se nakon ovoga slabije razvija, odnosno bazne note su tu da fiksiraju cveće. Ne osete se, što je dobro, jer da je baza pojačana ovo teško da bi mogao biti parfem za proleće. Jedino što mogu jasno da osetim od baznih nota je tuberoza, ali sasvim fino dozirana.

Svakako za moje kriterijume odličan parfem, jer prosto asocira na proleće. Ima svežinu kao da ste se upravo istuširali, tj kao da ste upravo izašli nasapunjani iz neke osvežavajuće i skupocene kupke.

Performanse

Na mojoj koži prilikom testiranja, parfem je gurao sigurnih 8 sati uz više nego dobru projekciju. Issey Miyake parfemi su inače solidno reformulisani, pa ako nađete na neko vintage izdanje ovog parfema, nemojte oklevati jer takvo izdanje traje sigurno 12 sati uz radijalnu projekciju.

Prilike za nošenje

Proleće i leto je idealno za ovaj parfem. Ne deluje uopšte zastarelo, naprotiv. Ko voli cvetne parfeme, ovo je must have. Samo vodite računa o doziranju, pogotovo ako naletite na stariju verziju koja ume da izazove glavobolju.

 

Оставите одговор