LaliqueRecenzijaViolaine Collas

Lalique Or Intemporel 1888San zimske noći

Jeste da se pravo delo Šekspira zove ‘San letnje noći‘, ali danas pišem baš o jednom odličnom parfemu koji bi mogao da nosi i ime ‘San zimske noći‘. Zašto baš zimske, videćemo kasnije.

Kuća Lalique je krenula kao kompanija koja se bavila staklom i juvelirskim poslom daleke 1888. godine u Parizu, a pre toga je Rene Lalique radio za mnoge poznate juvelirnice. Igrom slučaja, desilo se da je Rene-ova radnja bila blizu parfemske radnje legendarnog Francois Coty. Kako se parfemski biznis širio i kako je Coty imao njuha za biznis i parfemsku viziju, on je zamolio prijatelja Rene-a da mu omogući serijsku proizvodnju parfemskih boca koje bi bile iste (da, pre toga su parfemi uglavnom bili u svakakvim bocama i niste mogli da identifikujete parfem sa bocom). Na taj način bi parfemi bili dostupniji široj ‘publici’. Rene je naravno bio genijalac i osmislio je postupak i sve posle toga je istorija. Lalique je postao dobavljač boca za mnoge brendove nakog toga. I tako je Lalique ostao jako dugo da se bavi uglavnom samo kristalom do nekih 90ih godina kada odlučuju da se oprobaju i u parfemskom svetu.

Lalique Or Intemporel 1888I može se reći da su to uradili na jedan čudan način. Njihovi parfemi nisu toliko dostupni, a pri tom su redom vanvremenski. Odstupaju od svih šablona. Ne možete da kažete da prate trendove, jednostavno, dali su dosta slobode parfimerima koji su radili za njih i to im se vratilo. Imali su sjajnu liniju mirisa u tzv dizajnerskom segmentu (toliko hvaljeni Encre Noire, pa meni odličan flanker Encre Noire Sport, pa Voyage, pa ženski Satin,… itd itd). No, nešto je tu falilo. Kako je Lalique firma koja se bavi kristalom i luksuzom, red je bio da imaju i svoju luksuznu liniju. I izbacili su dve takve linije. Parfem o kome danas pišem je iz linije ‘Noir Premier Collection‘ i radi se o parfemu koji ima datum 1888, dakle datum osnivanja kompanije, pa samim tim ovaj parfem mora da se odvoji nečim. I po meni se odvaja (osim cenom) izuzetno dobrim miksom nota i jako lepom kompozicijom koja miluje i greje u hladnim noćima.

Osnovni detalji

Godina: 2015

Parfimer: Violaine Collas

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, kardamom, muskatni orah, biber

Srednje note: Ljubičica, kafa, duvan

Donje note: Vanila, tolu balzam, pačuli

Pakovanje i boca

Lalique Or Intemporel 1888Sudbina je odredila da prvi review parfema kuće Lalique bude baš iz ekskluzivne linije, ali dobro. Biće prilike i za neke druge (a svi su redom jako dobri, bar u muškoj kategoriji, izrazito muževni).

Ovo je još jedan primer perverzije od pakovanja. Prvo, parfem dolazi u crno-zlatnoj kutiji. Kad se ona raspakuje, u njoj je još jedna kutija od debljeg kartona koja služi kao neka zaštita (ovo je čest slučaj kod ekskluzivnih linija dizajnera). Kad jednom otvorite i tu kutiju, u njoj će biti prava kutija u kojoj je parfem. Kutija se otvara pritiskom na dugme i podizanjem na gore (slično kao Elements serija od Acqua di Parma samo oni furaju neku kožu, a ovde je neka sjajna plastika). U kutiji je položena bočica i to kakva – duguljasta, zlatna, sa crnim delom za natpis i crno-zlatnim čepom (ne Seka Aleksić def nije u pravu, ne mešaju se siva i zlatna, već crna i zlatna 🙂 ). Bočice ostalih parfema u ovoj seriji su uglavnom crne, ali ova odudara jer ipak je reč o parfemu koji u imenu nosi godinu rađanja firme i tako mora biti poseban.

Lalique Or Intemporel 1888Bilo bi lepo da je čep magnetni, ali nije, no dobro, nije to neka zamerka jer je ovo vizuelna perfekcija. Tiziana Terenzi Casanova je ipak malo više kičasta, u italijanskom stilu. Ovde je ipak više reč o Francuzu.

Miris

Lalique Or Intemporel 1888Dolazimo do onog glavnog, miris. Pa kakav je? Definitivno je jedinstven i definitivno je više niche kategorija nego dizajnerska, ali to je za očekivati od Lalique-a. No, nije ovo neki hardcore nenosivi niche. Naprotiv, ovo je jako nosiv zimski parfem.

Gornje note su baš umereno dozirane. Nema citrusnog udara od bergamota. Šta više, bergamot se jedva oseti.Više su tu muskatni orah i udar bibera, a tu je u tragovima i kardamom. Sve u svemu, jaaaako lepo. Nije wow, ne obara s nogu, ali jako lepo i za pohvalu.

Čarobnih 5 minuta uživanja koji ne prestaju, već se nastavljaju srednjim notama u kojima udara slatkoća duvana. Ovo je onaj sirupasti miris duvana sa aromom višnje. Lepo lepo. Ja moram reći da kafu jedva osetim, a da ipak više osetim ledenu svežinu i reskost ljubičice. Kafa se oseti više kao ona naša pečena, a manje kao espresso kafa koja se fura u većini mirisa.

Lalique Or Intemporel 1888No vrlo brzo izbijaju i bazne note i to najviše tolu balzam. Na mojoj koži je to praktično glavna nota koja će se osećati do kraja. Balzam se oseća jako toplo, cimetasto, i zavodnički greje. Zajedno sa već slatkim duvanom i dozom vanile, zimska čarolija može da krene. Sve u svemu, jako prijatna kompozicija. Ničim ne odskače, ništa nije ekstravagantno, ali je jako prijatno i nosivo.

Sve je dakle spremno za san zimske noći, parfem, draga osoba pored vas, čaj i medenjaci.

Performanse

Lalique Or Intemporel 1888Na žalost, voleo bih da je parfem ipak malo jači. Ovako ostaje nedorečen. Gura on 6h sigurno, ali projekcije i intenziteta ima za 3-4 sata. Ovo je parfem koji svakako morate da doprskate na kragnu kako bi se miris produžio i kako bi izvukli performanse. Zaista šteta, s obzirom na cenu i na lepotu kompozicije, ali ima to i dobre strane.

Prilike za nošenje

Zima, džemper, romantično veče u dvoje. To je to. Mada ajde, zbog jačine može i za kancelariju zimi, kao i za opuštene varijante, ko ne voli da parfem sa njega/nje isijava.

Komplimenti

Bilo je nekoliko dobrih komplimenata, ali kada osete parfem. S obzirom na jačinu, to je onda logično samo od moje lepše polovine.

Gde kupiti

Lalique Or Intemporel 1888Ovo je možda i najkorisniji savet ove recenzije. Parfem je inače u regularnoj prodaji jako skup. Od skoro, cela kolekcija se može nabaviti u Radix/Jasmin radnji u Knez Mihajlovoj u Beogradu (Glamour radnja). E sad, tu je jedno veliko ali. Oni su stavili pravu maloprodajnu cenu koja važi i u inostranstvu, a koja je za Srbiju veća od prosečne plate. Ta cena je za ovaj parfem ravno 45 000 dinara 😀 Ostali u kolekciji su oko 38 000 dinara. Cenim da će kako prašina bude više padala na ove parfeme, popust biti sve veći, kao i na Guerlain ekskluzivnu liniju. Pa koje je rešenje za one sa plićim džepom, a i one koji bi da imaju parfem u kolekciji a da im ne ode budžet:

  1. Opcija jedan je francuski Incenza sajt koji za korisnike iz Srbije skida francuski VAT (PDV) i pošto je tada oko 165e, onda je i poštarina preko 150e besplatna, pa ćete na tih 165e platiti još carinu i porez (znači okvirno puta 1.4 što je otprilike 230e, ali…
  2. Ali ne očajavajte, jer možete proći i mnogo bolje, a potreban vam je prijatelj koji živi u nekoj od država gde funkcioniše Notino (Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Češka, Nemačka, UK,…). Tamo je ovaj parfem ‘neverovatnih’ 90 evra pa to ispadne u klasi dizajnera. Da, Notino ima neku ludu logiku da su im dizajnerski parfemi uglavnom skupi, dok su niche jeftiniji, ali šta da se radi..

Оставите одговор