MolinardRecenzija

Ambra za hladne zimske dane

Kada se čovek iole ozbiljnije upusti u svet parfema i mirisa, dobiće dva-tri klasična ali možda i najispravnija saveta kako da uvežbava „nos“ (tj čulo mirisa). Prvi savet je da miriše sve oko sebe, začine, voće, stvari, itd i tako nauči da prepoznaje razne mirise. A drugi savet je da uzme parfeme gde je neka nota izrazito dominantna i tako pokuša da je razlikuje u gomili drugih nota koje su prisutne u tom parfemu. Treći savet je obično da se pomirišu parfemski klasici. Ali, mi ćemo se zadržati na drugom savetu koji je itekako važan. Važan iz razloga jer retko kad ćete imati prilike da pomirišete neke sastojke osim ako baš nemate pristup laboratorijama za proizvodnju esencijalnih ulja, ili vam je neki ‘nos’ lično kućni prijatelj 🙂 Realno, ko je od nas imao prilike da proba tamo neke razne smole iz Južne Amerike, razne izlučevine nekih životinja, itd itd. Zato je važno imati kontakt sa parfemima gde jedna nota dominira i vuče celu kompoziciju. Sa te tačke glediša, jedan brend radi odličan posao, a reč je o Molinard. Kuća nastala davne 1849. godine u centru parfemskog univerzuma – Grasu u Provansi. Ovaj brend ima celu jednu kolekciju koja nosi naziv Les Elements Collections i tu svaki parfem nosi ime po jednoj od nota koja vodi glavnu reč u kompoziciji, Zaista, topla preporuka za istraživanje, jer radi se o parfemima koji nisu toliko skupi, a daju puno za uložen novac. Mi ćemo danas pisati o njihovoj ambri, a nekom sledećom prilikom o koži.

Onsovni detalji:

Godina: 2015

Note parfema:

Gornje note: Pomorandža, limun, lavanda, bergamot

Srednje note: Benzoin, karanfilić, geranijum, tamjan

Bazne note: Vanila, mošus, pačuli

Pakovanje i boca

Ovde je reč o testeru, pa tako nema originalnog pakovanja, ali je pakovanje na nivou dizajnera. Bočica tako jednostavna a tako dobra. Pravi primer kako minimalistički dizajn zapravo uvek pobeđuje. Sprejer odličan, izbacuje baš dosta tečnosti

Miris

U otvaranju, jako malo doza citrusa i lavande. Citrusi gotovo da ispare u roku od dva minuta, a nastavlja se na umirujuću lavandu.

Nakon ne više od pet minuta, kreću teže i teže note u obliku karanfilića i benzoina, prave zimske note, čak i Božićne 🙂 Ali pomalo iznenađujuće, sve je to još uvek nekako sveže. Rekao bih da je to posledica geranijuma koji je jako lepo doziran. Očekivao bi čovek da je ovo sve mnogo teže i jače na osnovu nota, ali ne ispada tako.

Već nakon 10ak minuta parfem dobija prepoznatljiv miris ambre i to je u ovom parfemu izvedeno pre svega kao kombinacija vanile i benzoina. Vanila svakako sladi, a benzoin još više čini parfem ‘lepljivim’ i možda čak može da podseti i na YSL Body Kouros. Prava asocijacija mi je u ovom trenutku neki tart sa kremom od vanile preko kojeg je narendana kora od pomorandže i uz to posluženo kuvano vino sa dosta karanfilića.

Tokom celog trajanja parfema, pa čak i kad smole (tamjan i benzoin) uz vanilu nadjačaju sve ostalo, ostaje interesantno i upitno kako parfem nije preklasična ubistveno slatka ambra, već pomalo sveža, a itekako umirujuća i opuštajuća. Pravi pravcati parfem za žimsko uživanje. Zaključak – reč je o lepo i bezbednom parfemu na teme ambre. Ako vam je to dosadno, onda je svakako preporuka da isprobate neku prljaviju varijantu u obliku Histoires de Parfums – 114 Ambre, Tom Ford Amber Absolute, Rania J Ambre,…

Napomena: Ja kao ljubitelj ambri retko mogu da kažem da je neka ambra loša 🙂

Napomena 2: Molinard ima i kolekciju nešto skupljih parfema u kojoj takođe postoji varijanta ambre i takođe je odličan parfem i topla preporuka za isprobavanje.

Performanse

Itekako solidne. Može se osetiti parfem punih 8 sati bez problema, od toga sigurno 2-3 sata dobre projekcije. Još ako sve to upije šal ili džemper, onda nema brige za trajanje.

Prilike za nošenje

Zima, hladan vetar, puno odeće na sebi, kafica, čaj sa društvom ili voljenom osobom, idealno okruženje za ovaj dobro izvedeni parfem.

Komplimenti

S obzirom da ambra može biti polarizujuća i nekima dosadna, takvi su i komplimenti. Može uleteti komentar da miriše možda malo ženstveno, ali ne uvek. Ali sasvim sigurno, komplimenata ima i uglavnom su svi itekako pozitivni.

 

 

Оставите одговор