Nicolas MamounasRecenzijaRochasRoger Pellegrino

Miris starih vremena i miris izuzetnih džentlmena

Rochas MacassarUradili smo recenziju na Gres – Cabochard, a sada sledi pregled muškog klasika kojeg bih ja svrstao u isti koš. Radi se o sličnoj priči, nastaloj 20ak godina kasnije, ali je ovde cveće zamenjeno muškim notama i softverskim žargonom rečeno, dobili smo verziju 2.0. Na žalost, Rochas je u muškom parfemskom svetu odavno izgubio kompas i sve što je vredelo od pravih muških parfema danas ne postoji. Danas se njihova ponuda svela na slatki kafeni Rochas Man. Šteta.

Inače, Rochas Macassar se u originalnom izdanju danas prodaje na eBay za cifru i do 1000 evra. Ja tu verziju nemam, ali imam verziju koja je izašla 2004. godine i koja je modernizovana ali je i dalje nabijena old-school vibrom.

Osnovni detalji

Godina: 1980 (2004)

Note parfema:

Gornje note: Artemizija, voćne note, zelene note, bergamot, iglice bora

Srednje note: Karanfil, pačuli, jasmin, vetiver, kedar, geranijum

Donje note: Koža, ambra, mošus, kokos, mahovina

Parfimeri: Nicolas Mamounas, Roger Pellegrino

Pakovanje i boca

I u ovom slučaju imam samo bocu. Simpatična boca, čak i savremena, jer ipak je izdanje iz 2004. godine.

Sprejer je ok i baca dosta tečnosti.

Miris

Iako volim te old school mirise, moram reći da mi je nekad jako teško nositi ih vani. Često je kod njih izražena teška kožna nota, često sa primesama pudera, i danas to mnogi vezuju za starije sugrađane. Kada osoba u 20′ i 30′ nosi ovakav parfem, sigurno bi dobio komentar da miriše kao deda. Srećom, ova verzija Rochas Macassar-aa je ispolirana i malo prilagođena mlađim generacijama početkom novog milenijuma.

Otvara se parfem sveže i zeleno. Jasno prepoznajem artemiziju, bergamot i iglice bora. Jako lepo otvaranje i nimalo starinsko. Čak možda i najlepši deo ovog parfema.

Nakon 10ak minuta, izbijaju srednje note. Oseti se malo karanfila, vetivera i dosta pačulija i geranijuma, dajući kompoziciji pravu muškost. Oporo i oštro naspram elegantnog karanfila. Polako parfem gubi na inicijalnoj svežini. Sada već postaje miris ozbiljnih muškaraca, da ne kažem miris naših očeva koji su 80ih godina bili u punoj snazi. Parfem me jasno asocira na raznorazne kreme i sapune za brijanje iz 80ih.

Konačno, kreće najteža faza ovog parfema nakon 20ak minuta od nanošenja. Izbijaju tu stari znalci parfema iz nekih davnih vremena, mahovina i koža. No, u ovoj reformulisanoj verziji, taj miks je nekako smiren. Kod starih parfema to bi zračilo i ostavljalo dojam na par metara od vas (npr Guerlain Derby). Ovde je to fino urađeno i dozirano, taman toliko da ne bude kao da ste prespavali 90e godine i upravo ispali iz 80ih. Originalni Macassar je ipak daleko daleko jači i markantniji miris. Ovaj iz 2004. godine je pripitomljena zver. Na kraju, ovaj parfem ima tu mušku oštrinu sa kojom današnji parfemi ne mogu da se porede, pa čak ni Terre d’Hermes.

Performanse

Sasvim solidne za ovo izdanje iz 2004. godine. Nije to ubica. Traje sigurno 8 sati. Od toga, 2-3 sata je odlične projekcije, nakon čega se primiri i bude više uz kožu, što i treba da bude odlika modernih muškaraca.

Prilike za nošenje

Ovo nije parfem za svaki dan, osim ako niste svaki dan u odelu. Ovo je parfem modernih muškaraca u srednjim godinama, koji se bave ozbiljnim poslom, koji vole poslovne sastanke i dominacije na istim. Ovo nije parfem za mlade momke.

Komplimenti

Komplimenti dolaze samo od osoba koje vole izrazito muške mirise, tako da ih ima ali malo. Iz tog razloga, ovo je ipak parfem za uživanje onog ko ga nosi.

Оставите одговор