Christopher SheldrakeRecenzijaSerge LutensSerge Lutens Chergui

Miris zimskih noći

Brend Serge Lutens je danas nekako na granici niche / dizajner priče. Teoretski pripadaju niche klasifikaciji, ali su lako nabavljivi (van Srbije). Van Srbije, tj u zapadnim zemljama i u SAD, parfemi ove kuće se mogu naći i u Sephori. No to je tehnička priča. Lepše je pričati o samom mirisu, a Chergui je jedan od najboljih, ako ne i najbolji (meni) predstavnik ove kuće. Serge Lutens je poznat po izuzetno gustim parfemima, praktično sirupastim. Ima tu izuzetaka, ali je velika većina njih izuzetno gusta, jaka i trajna. A Chergui je toliko dobar parfem da je signature miris pojedinih glumica.

Osnovni detalji

Godina: 2001

Note parfema: Duvan, med, iris, sandalovina, ambra, mošus, tamjan, ruža, seno

Parfimer: Christopher Sheldrake

Grupa: Orijentalni začinski

Pakovanje i boca

Serge Lutens CherguiOvde pričamo o verziji koja je bila aktuelna do ove godine. Naime, Serge Lutens, tj njena roditeljska kuća Shiseido, rešila je da prodrma Serge Lutens i da ga malo više pogura. Rezultat je da su neki parfemi povučeni u ekskluzivnu kolekciju, neki su dostupni u bocama od 100ml, neki od 50ml. Generalno, totalno ludilo, ali dobro, videćemo kako će to ispasti. Ako niste sigurno šta će ispasti, razmislite i backup boci ukoliko vam je neki parfem toliko dobar.

Ove stare bočice su bile jako elegantne i minimalne. Kutija tanka i duguljasta, praktično sve u seriji su u toj nekoj bež boji sa crnim elementima. Kada otvorite pakovanje, u njoj je boca sa čepom i sprejerom van boce. Ono što je lošije zamišljeno je da kad stavite sprejer na bocu, više nećete moći da vratite bočicu u kutiju i da zatim zatvorite kutiju. Tako da od tada sprejer viri van kutije 🙂 Ko voli da drži bočice u kutijama, ovo će videti kao veliku manu. Drugi pak će preći preko ovoga jer je u pitanju odličan parfem.

Bočica je minimalistička, ali to je ovde veliki plus. Sprejer odličan, a boja tečnosti kao stogodišnji konjak.

Miris

Serge Lutens CherguiDa bi zavoleli ovaj miris, morate da volite ambru i duvan. Otvara se parfem malo zeleno i puderasto, sa notama sena, irisa i ruže. Ovaj iris može nekom zasmetati, ali nema tu ništa kao užegla šminka, već taman kako treba. Lepo otvaranje, daleko od toga da je wow, ali taj wow dolazi nakon nekih pet minuta, kada kreće slatkoća i gustina i suština ovog parfema.

Odmah tu udari med u velikoj količini. Pa zatim ambra, da dodatno usladi parfem i da vam kaže da izvadite džemper sa dna ormara, jer je došao najbolji period godine za parfemdžije. Konačno, kreće da izbija i duvan, sladak i aromatičan. No sve vreme se provlači i ta puderasta nota. Nekima ovo može da zasmeta i kažu da je parfem malo retro. No, ja nemam zamerki, jer ovo je divota.

Ako bih morao nekako da poredim ovaj parfem, i nađem mu iole sličnog, bio bi to Xerjoff Casamorati 1888, ali samo u tragovima. Oba parfema su odlična i jako elegantna za ovaj zimski period. Svakako, oba su savršeni unisex parfemi, pa oba pola mogu komotno da ih iznesu.

Performanse

Serge Lutens Chergui ovde nema manu. Jednostavno, gura bez problema sigurnih 8 sati. U početku ima odličnu projekciju, prvih sat-dva. Nakon toga, parfem se povuče i bude više na dohvat ruku. Mislim da više i ne treba.

Prilike za nošenje

Kad dođu hladniji dani, svaki trenutak je za Chergui. Jednostavno, može i za svakodnevnu casual varijantu, i za ozbiljnije prilike. Ma baš univerzalni zimski parfem.

Komplimenti

Ja na žalost nisam dobijao neke silne komplimente za ovaj parfem. Bude tu poneki, ali ništa spektakularno. Svakako, ovo je parfem više za lično uživanje.

Оставите одговор