Paolo TerenziRecenzijaTiziana Terenzi

Kako je mirisao Kazanova – deo II

Tiziana i Paolo Terenzi

U prvom delu ovog mini serijala o Kazanovi pisali smo o Histoires de Parfums 1725 Casanova. Jedan jako jako lep miris koji svakako zadovoljava sve kriterijume koje bi parfemski Kazanova morao da ima. Da francuska kuća nije jedina koja daje interpretaciju modernog osvajača pobrinula se familija Terenzi is San Marina (iako je reč o San Marinu, ja ću ipak pričati da je italijanska). Naime, italijanska niche porodična parfemska kuća Tiziana Terenzi rešila je da izbaci ‘jubilarnu’ kolekciju od četiri parfema u ekskluzivnom pakovanju i da u tu kolekciju uvrsti parfem koji nosi ime slavnog zavodnika.

 

Čovek mora jako da poštuje brend Tiziana Terenzi jer su pravi primer niche umetničkog parfimerstva i svakako su jedinstveni. Kuća nosi ime po sestri koja se naravno zove Tiziana, a glavni parfimer je ekscentrični brat Paolo. Svi njihovi parfemi su jedinstveni, gusti, jaki, izuzetno kvalitetni. Paolo ima praktično punu slobodu da radi šta hoće, a mora se priznati da je jako talentovan parfimer. A pored ovog matičnog brenda, porodica ima još nekoliko brendova poput V Canto o kojoj je pisao Gata (ovde V ima ulogu rednog broja pet, pa se ime izgovara na italijanskom kao ‘Kvinto kanto’, a ne po Vuku ‘V Canto’, a samo ime potiče od Danteovog Pakla 🙂 ), kao i Giardino Benessere koji predstavlja liniju čistih parfema.

Osnovni detalji

Godina: 2014, mada sada na bocama piše i 2017 i 2018 jer je originalna verzija izašla u ograničenoj seriji. Ja ovde pišem o verziji iz 2017. godine

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, orhideja, jasmin, list smokve, puderaste note

Srednje note: Ambergris, ružičasti biber, vanila, kardamom, guaiac drvo, smirna, koža

Donje note: Ambra, mošus, kedar, mahovina, guaiac drvo, tonka, vetiver

Parfimer: Paolo Terenzi

Pakovanje i boca

Tiziana Terenzi CasanovaPERVERZIJA. Veliko i boldovano. To je reč koja opisuje prezentaciju ovog parfema. Znate sigurno da su italijani poznati po dizajnu i ovde je ta priča primenjena u pravoj meri. Nikome na pamet nije palo da uradi pakovanje kao ovo. Perverziju na ovom nivou može izvesti samo joše jedna italijanska niche kuća, Xerjoff.

Parfem dolazi u kockastoj kutiji gde je ivica možda i nekih 15 cm. Kutija je kao neka imitacija kože. Na poklopcu je ime brenda, s preda je nalepljena nalepnica od kože sa imenom parfema, a tu je i pozlaćeni grb. A onda otvaranje poklopca….

Podižete poklopac a na njemu se pali led sijalica koja baca žuto svetlo na bocu koja je već zlatne boje. Ma perverzija, svaka im čast. Ovako nešto može biti samo kod italijanskih niche kuća.

Zlatna bočica sa crnim čepom. Iako se radi o skupljoj seriji parfema, ovde je veliki čep od plastike. Nije težak kao kod njihove Luna serije, ali dobro. Na vrhu čepa opet grb. Na boci nalepljena koža sa imenom parfema.

Ako ovo ne zavodi žene, onda svakako zavodi vlasnika parfema 🙂

Miris

Tiziana Terenzi CasanovaI sada ono glavno. Ko je više ubo u metu, Histoires de Parfums ili Paolo Terenzi? Ja bih rekao da je Histoires de Parfums išao linijom manjeg otpora, da se parfem svidi svima, dok je Paolo pravi italijan, drčan i bučan, pa ako prođe priča, prolazi. Ako ne, idemo dalje.

Inicijalno otvaranje parfema je blago sintetično. Prvih 30 sekundi se parfem oseti kao Intesa lak za kosu. Oštro. Sreća, to je samo inicijalni udar i vrlo brzo nestaje i gubi tu oštrinu. I dalje ostaje kao Intesa, ali daleko slabija. Iskreno, jako je teško razaznati note. Oseti se nešto pudera i oštrina koja štipa a koja verovatno potiče od ambergrisa.

Kako se parfem smiruje, puder, orhideja i ostale note postaju sve prijatnije i prijatnije. Paolo je ovo tako lepo smućkao da ovde ništa ne može da se razazna, ali je majstor svog zanata jer ovo miriše fenomenalno. Šta više, parfem počinje da podseća na Le Labo Rose 31 kako vreme odmiče, ali sa jednom bitnom razlikom – ovde nema znojavog kumina, već ima finog čistog pudera.

Tiziana Terenzi CasanovaZbog svega ovoga, parfem se jako sviđa suprotnom polu, a naravno komotno prolazi kao unisex. Parfem je svakako daleko jači i hrabriji od francuskog predstavnika. Što bi se na engleskom reklo, ovaj je više ‘ballsy‘.

Bravo Paolo, lagano si postao jedan od mojih omiljenih parfimera uz Cecile Zarokian.

Performanse

Tiziana Terenzi CasanovaTiziana Terenzi parfemi su gotovo svi redom Extrait de Parfums, a to znači da je jaka parfemska koncentracija u pitanju. Iz tog razloga reč je o parfemu koji traje jako dugo. Na mojoj koži gura sigurno i 12h. Ono što mu fali je projekcija, ali to je žrtva jake parfemske koncentracije, ali i to ima svoje ali. Kao i većina njihovih parfema, i ovaj ostavlja jak trag za vama, tako da prođite hodnikom i obeležićete teritoriju bez problema. Budite pametni sa doziranjem.

Prilike za nošenje

Ja bih izbegavao velike vrućine, mada na morskom povetarcu deluje da bi ovaj parfem mogao lako da osvaja ženska srca i da bude pravi pravcati Kazanova. Prilično je univerzalan za nošenje, ali ako je neka formalna prilika ili kancelarija u pitanju, oprez sa doziranjem.

Komplimenti

Komplimenti su krajnje pozitivni ili krajnje negativni 🙂 Nema sredine. Kada padne kompliment, obično je jako dobar. S druge strane, ako padne negativni kompliment, obično je konotacija da je previše ženski.

Gde kupiti

Nisam siguran da Casanova ima u L’Atelieru u Beogradu, ali njihovi parfemi i V Canto parfemi se tamo mogu naći.

Оставите одговор