AramisRecenzija

Miris alfa muškarčina i nekih davnih vremena 🙂

Ko nije bio u Italiji, svakako treba da razmisli da mu prva destinacija bude Toskana. Zašto? Jednostavno, to je najlepši deo Italije. Jeste tačno, svaki deo Italije ima svoj šmek i svoju lepotu, ali za mene je Toskana vrhunac. Najbolje od prirode je uglavnom tamo (dobro, nema vulkana kao Napulj i Sicilija), najbolje od umetnosti (iako nije Vatikan), najbolje od parfema (jedna od najboljih niche parfimerija je tamo, a i Santa Maria Novella je sa sedištem u Firenci i film ‘Kad jaganjci utihnu’ je sniman u njihovoj parfimeriji), najbolje vino italijansko po meni je Chianti iz Toskane (iako su sva italijanska vina pitkija od francuskih), najbolji slatkiši su od tamo (suštinski je valjda Tiramisu od tamo, kao i čuveni biskviti Cantuccini i vino koje se pije uz taj biskvit sa bademima Vin Santo), najbolja koža je tamo (ne, ne mislim o Tom Ford Tuscany Leather parfemu, već o torbama, novčanicima, jaknama koji su poslužili i Tom Fordu kao ideja za parfem). Ah da, zvanično najbolji sladoled na svetu je u selu San Điminjano kod Sijene. A kad pominjemo i Sijenu, tu je i jedna od najstarijih banaka na svetu. Jednostavno, Firenca je uz Rim i izvikanu Veneciju nešto najlepše od gradova što Italija ima. A nadam se da trenutno pratite i seriju ‘Medici: Masters of Florence‘ koja trenutno ide na RTS-u 🙂

Čemu ovako veliki uvod? Pa jednostavno, danas pričamo o Aramis Tuscany per Uomo parfemu. Parfem koji ima svakako jednu od najprovokativnijih kampanja, čak i za ono doba iz 80ih:

Ako pratite našu Facebook stranicu, Aramis Tuscany per Uomo je na avataru naše stranice 🙂

Osnovni detalji:

Aramis Tuscany Per UomoGodina: 1984

Note parfema

Gornje note: Limenta, lavanda, bergamot, limun

Srednje note: Kim, neroli, taragon, anis

Donje note: Koža, sandalovina, tonka, pačuli, cimet, bosiljak, mahovina

Pakovanje i boca

Ovo je već standard za dizajnere, a i za Aramis. Standardna kutija, a boca bukvalno ista kao i za sve Aramis parfeme, samo nalepnica druga, druga boja čepa i boja tečnosti druga (najlepša je boja tečnosti kod JHL parfema, a o njemu neki drugi put).

Bočica po meni ima malo i nekog old school vajba, ali to ne mari jer je u pitanju i old school miris, za pravo ozbiljne momke. Sprejer baca dosta tečnosti što je i OK.

Miris

Aramis Tuscany Per UomoOvde pričamo o trenutnoj reformulaciji. Stara verzija je bila daleko jača, ali šta da se radi. Ako bi sa par reči trebalo opisati parfem, onda bi to bile ove reči: Azzaro Pour Homme. Dakle, radi se o parfemu koji je stilski jako sličan legendi, jednom od najboljih parfema svih vremena.

Ovo je još jedan parfem u kojem anis vodi glavnu reč, a to je slučaj i sa Azzaro primerkom.

U otvaranju bije jaka količina limuna i bergamota, ali se odmah oseti i anis koji daje blagi osećaj negro/bronhi bombona (za imitiaciju Bronhija, parfem Omni Profumi White Madera je savršen). Jako oštra kombinacija i čudo bi bilo da nije tako, jer u pitanju je parfem inspirisan Italijom.

Nakon par minuta, kad malkice citrusi uminu, uspem da osetim lavandu, no sve je to slabo ako se poredi sa citrusima i anisom. Ovo je bukvalno bomba citrusa i anisa i to je glavna razlika u odnosu na Azzaro, jer Azzaro ipak vremenom dobije na nekoj gustini i teškoći. Ovde je ipak za nijanse sve svežije.

Nakon određenog vremena se iz baze može osetiti zadimljenost kože ali ona svakako ne uspeva da izdominira nad citrusima i anisom, već daje blagi smoky efekat koji će ostati do kraja. Ostale note iz baze gotovo da i ne dektujem jer je sve tako dobro ublendovano i te bazne note zapravo daju podrušku gornjim notama.

Performanse

Na žalost, ovaj novi Tuscany nema sjajne performanse. Ako nađete neko vintage izdanje, znajte da je daleko jače od vintage Azzaro Pour Homme. Ovako, nova verzija je koliko toliko jača od nove verzije Azzaro mirisa. U prevodu, ako izgura 6h, to je odlično.

Prilike za nošenje

Aramis Tuscany Per UomoOvo je definitivno miris koji odvaja golobrade klince od ozbiljnih momaka. Nije ovo za današnje dečake, osim ako nisu doista odvažni da iznesu nešto ovako i da ih ne zanima da dobiju komentar da mirišu dedasto. Formalni miris, idealan za kancelarije, sastanke, da se oseti da ste se upravo obrijali i izbrijali (samo pravi muškarci znaju razliku 🙂 ).

Komplimenti

Slično kao i kod Azzaro parfema, i Drakkar Noir, ovo je miris koji će dame iznad 40 godina ceniti. One ispod i oko 20 godina će misliti da je deda u blizini, tako da ili nosite ovaj parfem za sopstveno uživanje ili ako imate nameru da zadobijete komplimente i poštovanje ozbiljnijih dama.

Оставите одговор