Carlos BenaimDunhillRecenzija

Najbolji muški dizajnerski parfem 2015. godine

Dunhill IconNe znam zašto, ali danas se Dunhill parfemi jako teško pronalaze u parfimerijama. Iskren da budem, ja ih nisam video u parfimerijama, u Srbiji pogotovo. No, bilo kako bilo, to je respektabilna britanska kuća koja se bavi pre svega cigaretama, ali je imala i nekoliko značajnih muških parfemskih izdanja. Međutim, slava tih parfema je nestala kako su nestale jake i mirisno teške 80e godine XX veka. A onda su Britanci rekli da je dosta i pokidali su, realno. Izbacili su Dunhill Icon koji je lagano osvojio silne nagrade 2015. godine i trasirao put flankerima koji će uslediti. A usledilo je dosta raznih flankera, Gold Icon koji je izuzetno lep parfem koji stoji rame uz rame sa Tom Ford Oud Wood, ali praktično očajnih performansi. Pa zatim Icon Elite, izuzetno drveni miris. I konačno najnoviji flanker Icon Racing koji još uvek nisam probao.

A da li je ovaj parfem toliko dobar? Po mom mišljenju odličan. Svako kome Hermes Terre d’Hermes nije radio, ovaj parfem biće odlična zamena, i ne samo zamena već korak napred.

Osnovni detalji

Godina: 2015

Parfimer: Carlos Benaim

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, nerli, biber, petit grain

Srednje note: Žalfija, biber, kardamom, lavanda, bobice kleke

Donje note: vetiver, oud, koža, mahovina, iris

Pakovanje i boca

Dunhill IconI dok je pakovanje nešto iznad dizajnerskog standarda, srebrna kartonska kutija sa blagim reljefnim detaljima, boca je apsolutni vrh trenutne ponude. Kad se Englezi potrude, to mora da odiše luksuzom.

Metal srebrne boje je obmotan oko boce i praktično ne vidite staklo, osim na dnu, čisto da vidite koliko tečnosti vam je ostalo. Čep je takođe masivan, isto sa metalnim obodom i crnim vrhom na kome jasno piše Dunhill. Boca je baš masivna i skoro pa savršena kao hladno oružje.

Sprejer odličan, ispaljuje solidnu količinu tečnosti..

Dakle, sve je iznad proseka, još samo da je parfem koliko toliko dobar.

Miris

Dunhill IconA parfem je i više nego dobar. Nije za džaba dobio silne nagrade. Ako je Terre d’Hermes odličan muški savremeni parfem, e onda je Dunhill Icon njegova unapređena verzija. Na meni je ovo miks Terre d’Hermes i Frapin L’Humaniste. S jedne strane najmuževniji miris nastao u poslednjih 15 godina, a s druge strane najprirodniji citrusni miris sa dodatkom kleke (inače, ako niste znali, Džin je manje više isto što i Klekovača).

Ovaj odlični muški parfem startuje solidnom dozom citrusa, bibera i raznim aromama pomorandže (neroli i list pomorandže). Dakle, prilično sveže otvaranje.

Dunhill IconCarlos Benaim je uspeo da se gornje note osećaju do kraja, iako se neroli i list pomorandže osete više nego bergamot u nastavku.

U nekom trenutku, kreće tu izuzetno oštra nota vetivera i stavlja do znanja da je ovo ozbiljan muški parfem. Ovo je trenutak kada je sličnost sa Terre d’Hermes najizraženija. Za razliku od Hermes-ovog izdanja, Dunhill je rešio da prištedi na toj privlačnoj sintetičnoj noti Iso E Super, jer parfem ni u jednom trenutku ne guši nosnice. Na neki čudan način, Dunhill je uspeo da čak pojača tu oštrinu koju Terre ima.

U nastavku kreće meni najlepši deo ovog parfema. Preplitanje oštrine vetivera koji obožavam, i te alkoholno(boozy)-sveže note koju kleka proizvodi. Ovo je momenat kada pomislim da je ovo suštinski Terre d’Hermes preko koga je prsnut Frapin L’Humaniste. Sveže, oštro, alkoholno.

Ovo je trenutka kada parfem prestaje da se razvija, sve dok se ne oseti samo baza, nakon jedno 12 sati od nanošenja parfema. Što se mene tiče, ovo i ne mora dalje da se razvija jer sve što sam tražio i očekivao od Terre d’Hermes dobio sam u ovom parfemu.

Moram da istaknem i da su neki moji prijatelji rekli da ih ovaj parfem asocira na svežinu i reskost nekih PEZ bombona.

Performanse

Dunhill IconParfem ima odlično trajanje. Uspevam da osetim bazu i nakon 24 sata. U pitanju je EDP koncentracija. Ipak, parfem se jasno i glasno projektuje 4-5 sati nakon čega se primiri uz kožu, Na meni ovaj parfem radi mnogo bolje od Terre d’Hermes, a daleko bolje od pomenutog Frapin L’Humaniste.

Prilike za nošenje

Bukvalno sve. I majica i džins, i odelo, ma sve. I sastanci, i dejtovi, i izlasci. Možda nije za klubove, ali tako neki barovi i slične priče su odlične prilike.

Komplimenti

Više nego dobri. Devojke koje vole Terre d’Hermes, davaće kompliment i ovom parfemu bez problema.

Mane

Jedina mana je nedostupnost. Ja u Srbiji nisam video parfimeriju koja prodaje Dunhill parfeme!!!

Zaključak

Šteta, da je ovo Chanel ili Dior, imao bi i opasnu reklamu i dobar lanac prodaje. Ovako, momci navalite, sigurno ćete se razlikovati od sredine.

Оставите одговор