GuerlainJean-Paul GuerlainRecenzija

Skriveni dragulj parfimerstva

Zaista je čudno da je jedan parfem ovakvog kalibra kao što je Guerlain Heritage izašao već davne 1992. godine, a da se o njemu poprilično malo priča, a on je i dalje tu u prodaji, mada ne u Srbiji iz nekog razloga. Tu je, kao nasleđe iz nekih davnih vremena, i kao podsetnik kako je Guerlain nekada davno imao i prave muške, izuzetno kompleksne parfeme. Tu je, i kao nasleđe koje nam je familija parfimera Guerlain ostavila za sobom i koju sada više nema ko da nastavi (iako skidam kapu današnjem glavnom parfimeru ove kuće Thierry Wasser-u, on ipak nije iz familije Guerlain, na žalost), pa je priča u međuvremenu otišla u izuetno komercijalnu stranu. Poslednji parfimerski član porodice se pak vratio sa My Exclusive Collection kolekcijom koju ‘krase’ neobične i u najmanju ruku provokativne bočice. Da li je time stari lisac Jean-Paul Guerlain hteo nešto da poruči LVMH konglomeratu (vlasnik brenda Guerlain koji ga je oterao u penziju zbog neprimerenih rasističkih izjava) i parfimeru Thierry Wasseru (deklarisani homoseksualac), ostaje pitanje za neku drugu temu. Mi ćemo se vratiti ovom dragulju koji ipak pripada nekim davno prošlim parfemskim vremenima. Parfemu koji danas komotno može da nosi naziv ‘niche’.

Osnovni detalji

Godina: 1992

Nos: Jean-Paul Guerlain

Note parfema

Gornje note: Aldehidi, kleka, lavanda, zelene note, ljubičica, žalfija, petit grain, limun, bergamot

Srednje note: Ciklama, korijander, karanfil, pačuli, biber, nulu balsam, oris, jasmin, đurđevak, ruža, geranijum, ružičasti biber

Bazne note: Sandalovina, ambra, mošus, mahovina, kedar

Prezentacija i pakovanje

Ovo je deo gde je ovaj parfem najviše podbacio. Ovde je u pitanju pakovanje pre poslednjeg re-brandinga kada su skoro svi parfemi dobili bočicu oblika kao nekada Habit Rouge. Kutija je skoro pa na nivou parfema iz radnji poput L’Erbolario.

Iako se vidi da se u to neko vreme malo trudilo u Guerlain-u da se pažnja posveti prezentaciji, sprejer je vrhunski. Deluje kao da izbaci čitav jedan ml.

Miris

Kada čovek pogleda note parfeme, pomisli kako to sve skupa može da funkcioniše. Ali kao što rekoh, ovo je nasleđe nekih davnih i kompleksnih Guerlain vremena kada je đus, tj kvalitet samo parfema bio iznad svega. Ovo je jedan ozbiljni muški drveni začinski parfem koji nikako nije za klince, a i ostali će se zamisliti jer kao što sam napisao prethodno, parfem komotno može da se poredi sa mnogim izdanjima koje se danas smatraju niche parfemima.

Otvara se parfem poprilično alkoholno, kao neki džin zahvaljujući kleki. Oseti se i dobra doza aldehida, pomalo praškasto. No taj blagi haos se smiri, pa upliva smirenost i slatkoća lavande, kao i miks raznog zelenila, kao da ste na Rtnju nabrali sastojke za istoimeni čaj protiv prehlade. Nekako i tako jako miriše u startu.

Oseti se tu i poneki citrus, ali dok pokušavam da ih osetim, parfem dobija već uveliko na začinima. Oštrina bibera i korijandera ume da podseti na neke losione za brijanje, ali i na neka indijska jela. Sreća pa lavanda to smiruje, zatim se oseti i prijatna doza korena irisa, pa je testosteron blago opao, a francuz dobio na šarmu. Jako lepo, iako gusto i ozbiljno. Nekako na pola puta do ‘dedice’ Derby-ja 🙂 (ko je probao Derby, zna zašto je taj parfem zaslužio nadimak ‘dedica’ 🙂 ). Dozu losiona za brijanje pojačava i sapunasti štih koji je najverovatnije posledica kombinacije jasmina i geranijuma. Sada to već deluje kao neka ekskluzivna pena, koja ne štipa i ne grize, već umiruje.

Tek posle nekih 15ak minuta, mastan trag na koži lagano nestaje. Zaista neverovatno koliko parfema izbaci sprejer (ili je u pitanju jača koncentracija parfema, ili obe stvari?).

Nakon pola sata, parfem se transformiše u kombinaciju pačulija, ambre (više vanile) i sandalovine, na koje je stavljen miks raznih oštrih začina. Ono što je u ovom periodu karakterisično je ta neka animalna nota koja odnekud izbija a koja me malo podseti i na njihov Jicky – nešto što je istovremeno i odvratno, ali opet provokativno i tera nas da njuškamo. Biće da parfem ima i cibetke koja nije prijavljena zvanično. Na kraju, Jicky ipak ima mnogo više te animalne note.

Bilo kako bilo, ovo vuče kompoziciju u prljavo i nevaljalo, ali zbog svoje ozbiljnosti i te animalnosti, ne vidim da mlađa ekipa može ovo da iznese a da ne dobije razne epitete kako miriše dedasto 🙂

Kako vreme odmiče, tako i ovaj parfem slabi, svaka oštrina nestaje, a ostaju samo tragovi čiste kože, koja je obrijana i nahranjena najfinijim pomadama.

Jako lepo, a s druge strane i čudno da se ovakav parfem i dalje nalazi u regularnoj ponudi u većini zemalja, osim ako cilj nisu malo starija gospoda. Zaista, redak izuzetak u moru sličnih parfema danas.

Performanse

Ovde govorimo o EDP izdanju, a moje iskustvo kaže da parfem gura solidnih 6h na koži. Od toga, recimo da sat vremena ima poprilično jake performanse, ali da se nakon toga smirije i povlači bliže i bliže koži.

Prilike za nošenje

Već više puta napomenuto, po meni je ovo ako ne 40+, onda 30+ parfem, za odrasle momke, odelo, kravata i tome slično. Nekako ne vidim casual varijatnu uz ovaj parfem.

Komplimenti

Ovo je čudna kategorija. Kad ih ima, budu komplimenti da se miriše pravo muški. A s druge strane, uleti koji komentar da mirišem na nečijeg dedu. Ali kao i uvek, parfem u 90% slučajeva nosim zbog samog sebe, i radi svog uživanja.

Оставите одговор