Ove nedelje na Top Note stazi našla se jedna retka parfemska kreacija, danas vrlo nedustupna da se gotovo ni ne spominje na parfemskim forumima, ali među strastvenim ljubiteljima ovaj parfem itekako zauzima svoje mesto u parfemskom Partenonu budući da je već dugo vremena diskontinuiran.

„U potrazi za Nemom“

Kako sam ovog leta nešto ranije i brzinski otputovao na more, zaboravio sam da ponesem pantenol i tako, sasvim slučajno svrativši  u najbližu apoteku, shvatim da u Grčkoj prodaju i dizajnerske parfeme pored kozmetike. Bio sam malo rezervisan po pitanju ponude, međutim upuštanjem u pustolovinu traženja retkih parfema koji su možda zaostali na policama, vrlo brzo sam naleteo na ovaj raritet i ugrabio ga već sutradan…

Spakovan u jednu od najneobičnijih bočica koje su ikad prošle kroz moje ruke tokom ovih godina, Nemo mi je toliko prirastao za srce, već za samo nekoliko dana nakon korišćenja.

Ovaj parfem ne samo da pleni harizmom na prvi kontakt sa njegovim mirisnim molekulima, već me vraća u neki period koji rekalibriše mirisne receptore i podseća na vremena kada su parfemi bili drugačiji. Nemo ima teksturu orijentalnih parfema devedesetih i daje mi osećaj kao da su se neki parfemi tog vremena pravili od istih sirovina, na isti kalup, a opet su bili potpuno svoji. Ta tekstura je kao npr. 2D igrica za računar, odnosno vidi se da je ta grafika daleko od npr. današnjih niche parfema, ali opet mirise tako dobro i tako pozitivno.

Dragocenost ovog parfema po meni leži u kompleksnom mirisnom profilu.

Nemo se otvara sa sveže-slatkasto-začinjeno, čak kao da ima i nešto citrusa sa veoma jakom dozom začina (nazvao bih ga Spajsbomb pre V&R Spajsbomba), ali vrlo brzo dobije jednu kožnu, gorku i na mojoj koži skoro animalnu notu, verovatno pod uticajem labdanuma koji ima taj kožno-katranski vajb u ovoj kompoziciji. Međutim začine i kožnu notu ublažuju sastojci baze ovog parfema, koji uplivaju posle nešto dužeg vremena u vidu (ne preterano slatke) vanile, drvenih nota i pačulija. Međutim Nemo sve vreme ostaje nekako bockav, ljutkast, začinjen…asocira me na tezgu sa raznim začinima na koju sam naleteo šetajući raznim bazarima na mojim putovanjima…

Оставите одговор