Top Liste

Proleće je poslednjih par godina izgubilo na draži u parfemskom svetu. Bar ovde na našim prostorima. Jednostavno, pravo proleće je tako kratko da i nema smisla zvati ga proleće. Sa 0 stepeni, vrlo brzo dođemo na 30 stepeni. No, izgleda se ove godine vreme malo potrudilo pa se čini da ćemo imati sigurnih mesec dana temperaturu oko 20 stepeni celzijusa, ako je verovati dugoročnoj prognozi RHMZ-a. To znači da je period godine za neke parfeme gde dominiraju lakše note, sa dosta više citrusa, sa umerenom dozom lakših začina, notama čaja, cveća, pa i belog cveća, a naravno i dozom sintetičkih nota. Klasika, biće ovde standardnih parfema koji svi pominju, ali ćemo pokušati da dodamo i neki koji nije toliko izvikan.

Icon Alfred Dunhill za muškarceDunhill Icon

Ovo je parfem o kojem smo pisali. U mojim očima, ovo je Hermes Terre d’Hermes u verziji 2.0. Ima oštrinu Hermesa, ali opet, ima i nešto svoje, sveže, a opet slatko. Odličan parfem za ovaj period. No, nećete pogrešiti ako se odlučite i za Hermes-ov best-seller.

 

 

Bleu de Chanel Chanel za muškarceChanel Bleu de Chanel

Parfem sa kojim nema greške. I EDT i sadašnji EDP prolaze kao prolećni. Recenziju smo uradili ovde. Meni je i dalje u glavi da je EDP kada je izašla bila slađa, ali sada između EDP i EDT verzija praktično i nema razlika. Šta god odlučili, dobro ste odabrali. Razlike su verovatno u nijansama. Malo citrusa, đumbira, tamjana, moderan muški miris koji mene dosta podseća na neki dezodorans, pa odaje dojam čistoće, a to je ono što dame kod muškaraca vole.

 

D&G Dolce&Gabbana za muškarceDolce & Gabanna Pour Homme

Bilo da nađete original sa onom nalepnicom na boci, ili ovu sadašnju verziju, ili čak Intenso, radi se o pravom muškom parfemu. Žanrovski, to je aromatic fougere, kategorija koja nestaje, ali ima u njemu dosta kvaliteta. Neki će reći da i ova novija verzija traje, ali ja bih rekao da nova verzija traje kada se njom polijete, a da Intenso odaje veći utisak sličnosti. Ostaje da se vidi kakve su boce koje se sada proizvode ponovo u Italiji ako sam dobro shvatio (poslednjih xy godina se proizvode u UK, ali je promenjena licenca).

 

Equipage Hermès za muškarceHermes Equipage (i Geranium Equipage)

Stara varijanta je old school muževni miris. Mladim momcima se to neće svideti jer odaje neki dojam sapuna. Novija verzija sa imenom Geranium Equipage je poslednje što je JC Ellena radio za Hermes i predstavlja donekle modernu interpretaciju originala, ali uveren sam da će ga i dalje ceniti samo ozbiljna ekipa. Za golobrade muškarce ipak nije jer ovo je ozbiljna after-shave ponuda.

 

Voyage d'Hermes Parfum Hermès za žene i muškarce

Hermes Voyage d’Hermes

E ovo je već moj favorit. JC Ellena je ovo odradio majstorski. Dosta limuna i kardamoma, pa onda na red dolaze začini, pa sve ostalo. Ovo je EDP varijanta i ona ispravlja sve greške sive EDT varijante koja je slabašna. Ova EDP verzija je dovoljno jaka da traje satima i projektuje se odlično. Ozbiljan parfem koji je inače deklarisan kao unisex.

 

Encre Noire Sport Lalique za muškarce

Lalique Encre Noir Sport

Ovo je flanker originalnog mirisa o kojem se malo priča, a koji zaslužuje daleko veću pažnju. Encre Noir jeste odličan miris, čudan i jedinstven, ali zbog obilja sintetične Super E Iso note čini da ga ne detektujete posle nekog vremena. Ako original debelo gazi u niche sferu i čini ga ekscentrikom, dotle je ova Sport verzija daleko nosiviji parfem i sa jako lošim imenom. Valjda su u kući Lalique pomislili da mogu da zajašu na vetru Encre Noire i tako obesmilili odličan kancelarijski parfem. Meni toliko odličan da je dominantan u odnosu na Tom Ford Grey Vetiver. Radi se naravno o parfemu gde dominira vetiver, ali koji je opet jako svež, sa četinarskim i citrusnim notama. Jako lepo, pa momci, ako vam je posao da ceo dan nosite odelo i košulju, razmislite.

 

A*Men Kryptomint Mugler za muškarce

Thierry Mugler Kryptomint

Ovo je već čudan miris. Prvi od dva Muglera na listi. Nekako Mugler zavarava kupce, navodeći ih da je reč o letnjim parfemima, a suštinski se radi o parfemima koji na jedvite jade prolaze kao prolećni. Početni udar nane učiniće da mislite da je reč o parfemu kojim dominiraju letnje note, ali kad ispari nana, to je čist A*men, pa možda čak i Angel. Ja bih ga držao ipak za veče i izlaske jer cenim da bi po danu mogao da guši.

 

A*Men Ultra Zest Mugler za muškarce

Thierry Mugler Ultra Zest

Slična je priča i sa ovim primerkom. Crvena pomorandža i tangerine učine jak citrusni udar u startu, ali brzo to ode na poznat A*men DNK. Šta više, u dry-down-u, mene ovaj parfem dosta podseti na Pure Malt. Po tome, slična priča, čuvao bih ga za izlaske uveče.

 

 

L'Homme Ultime Yves Saint Laurent za muÅ¡karceYSL – L’Homme Ultime

Nekako je YSL uspeo da napravi flanker koji nikako ne podseća na original, pa ni na čuveni La Nuit, no radi se o parfemu koji je sasvim solidan.  Ruža, đumbir, kedar,  citrusi i ostali začini. Prilično simpatično, ništa wow, ali dosta kvalitetno.

 

Zara Home Tonka Wood

Jeftinoća za kraj. Ovo je odličan parfem za mizerne novce (ako gledamo oficijelne radnje, a ne sive zone). Parfimer koji je radio maestralni Byredo Bal d’Afrique odradio je parfem na istu temu za Zara Home liniju (nije u pitanju obična Zara, već Zara za kuću) i praktično je kopirao svoj parfem urađen za Byredo, samo ga je možda za trunku zasladio. Ni original Byredo nema neke performanse, tako da i solidne performanse ove Zare čini solidnu zamenu, pošto je ipak u pitanju parfem koji je ravno 4-5 puta jeftiniji.

 

 

Ima tu još parfema vrednih pomena poput Armani Acqua di Gio Profumo, Prada L’Homme, … Svakako, nećete pogrešiti sa već izvikanim Dior Sauvage, Prada Luna Rossa Carbon, Versace Dylan Blue, ali to su već daleko izvikani parfemi.

1 коментар

Leave a Reply