Prethodno sam dao izbor 10 parfema koji se lako mogu nabaviti u parfimerijama, a sada sledi izbor od 10 niche parfema. Ako još uvek ne znate šta su niche parfemi, pogledajte detaljan opis razlika između dizajnerskih i niche parfema u jednoj od tema – Razlika između dizajner i niche parfema

 

10. Eight & Bob – Nuit de Megeve

Ovo je parfem u klasi parfema koju je začeo JC Ellena u Hermes-u sa parfemom Vetiver Tonka. JC Ellena je shvatio da vetiver ne mora da bude samo oštar, da šiba i bude rezervisan za muške parfeme, već da može da se doda malo slatkoće i da parfem miluje i godi, da bude unisex. Odličan parfem, odličnih performansi, a čak je cenovno pristupačniji od Hermes parfema. Dobijate u osnovi vetiver koji je oplemenjen korenom irisa, kafom i tonkom što sve čini jedan odličan blend. Komplimenti odlični.

 

 

9. Amouage – Dia

Najmanje internet hype-a od Amouage kuće, a u suštini izuzetan parfem koji mami brutalne komplimente. Ima malo cveća, korena irisa, vetivet, koža, slasti voćkica,… Neko bi rekao ženske note, ali ovo je izuzetan muški parfem, odlično doziran od strane Amouage – nije ubica kakvi su određeni njihovi parfemi, ali je verni pratilac onoga ko ga nosi, a iako nema ludu projekciju, ostavlja izuzetan trag.

 

 

 

8. Maison Francis Kurkdjian – APOM Pour Homme

Jasno je da me pravljenje Top10 liste baca na muke – teško je baš odrediti nijanse, koj je bolji, a koj lošiji parfem. MFK APOM je meni jedan od najdražih parfema, a uskoro sledi recenzija. Suštinski, parfem je nastao nakon Kurkijevog puta u Liban, pa je sklopio parfem navodno od samo tri note (teško da je tako), i odlično ga ukomponovao. Navodno je parfem u početku bio napravljen za menadžere i razne bogataše, ali je sada javno dostupan. Eksplozija nerolija, ambera i kedrovine, uz odličnu trajnost i projekciju.

 

 

 

7. Creed – Royal Oud

Jedna Top10 lista ne može proći bez kuće Creed. Ovo je jedan parfem za večernja druženja, za neke javne nastupe, za pozorišta, operu, galerije umetnosti, i naravno svečanosti. Toliko prozračan miris, prijatan, teško za opisati. Iako u nazivu nosi Oud (Agar drvo), oud je jedva primetan i doziran, a ovo je pre svega više biber i kedar. Izuzetan i elegantan miris sa čuvenom Creed prozračnošću.

 

 

 

 

6. Xerjoff – 40 Knots

I još jedan meni omiljen miris. Kao i svaki Xerjoff, i ovaj puca od jačine i performansi sa samo dve aplikacije. Ovo je sigurno unisex miris, iako je prvobitno bio deklarisan kao muški. Kao i svi parfemi iz ove Xerjoff linije, tako je i ovaj namenjen članovima određenog kluba – ovaj je namenjen članovima Yacht kluba. U osnovi, tu je ružino drvo, koje ima začinske osobine, malo slanih nota, malo vodenih,.. Nije klasičan akvatični miris, već odličan relativno gust miris.

 

 

 

5. Profumum Roma – Eccelso

Na žalost, najskuplji parfem u Profumum Roma kolekciji, ali možda i najelegantniji. Odlična sandalovina, uz dosta mošusa i muskanog oraha. Italijanska elegancija u pravom smislu te reči. U Italiji kažu da muškarci najviše kupuju ovaj parfem iz njihove kolekcije. Performanse i projekcije sulude, kao i svi parfemi ove kuće za čije parfeme tvrde da su i sa 40% koncentracije parfemskog ulja.

 

 

 

 

4. Guerlain – Tonka Imperiale

Parfem sa jakim WOW efektom. Parfem koji igra na granici unisex linije i ne možete nikada da se odlučite da li je muški ili ženski, Komplimenti sa njim baš baš brutalni. Ovo je najbolja izvedba note tonke ikada, dok se nije pojavio Dior sa svojom verzijom Feve Delicieuse, ali je taj parfem možda više ženski. Ovo je jedan najfiniji marcipan, dosta tonke i dosta badema, sa slatkoćom i gustoćom koju dodatno pružaju note duvana i tamjana. Apsolutno savršenstvo.

 

 

 

3. Amouage – Jubilation

Još jedan Amouage i još jedno izuzetno ostvarenje. Mnogi će reći da je ovo parfem kraljeva i careva, parfem koji se nosi isključivo u svečanim prilikama. Ja se ne slažem sa tim, ali ipak mislim da parfem zahteva određeni dress code (košulja obavezna), kako bi se iz njega izvuklo ono najbolje. Jako puno nota, ali to je odlika parfimera Bertrand Duchaufour – samo on može da iskombinuje na desetine nota u parfemu i da dobije smisleni i odličan parfem. Kupina koja daje slatkoću, oud koji daje dim i suvoću, razne smole, med i pačuli i mnogo toga, čini ovaj parfem jedinstvenim. Solidne performanse od 8h mami komplimente, bukvalno tako da će i žene i muškarci pitati koji je to parfem.

 

 

 

2. Memo – African Leather

Nema ovde ništa toliko afričko i divlje, osim performansi parfema. Još jedan parfem sa WOW efektom. Izuzetno začinsko otvaranje, prilično sveže i prozračno, sa bergamotom, kardamomom i šafranom, koje vremenom progresira u nešto težu kompoziciju u kojoj ima kože i kumina dajući parfemu ozbiljniju vibru. Odlična boca i prezentacija, a komplimenti naravno tu.

 

 

1. Le Labo – Rose 31

‘The ruža’. Ovo je prava referentna muška ruža, ruža na jedan prljavi način. Ovo je unisex ruža, ali je više vidim na muškarcima. Često ruža može da previše dominira, da bude praškasta i možda puderasta i teško da je muškarac može nositi. Ovde je pak priča drugačija – uvili su je u dosta drvenih nota, sa malo smola i dosta kumina dajući ovoj ruži i malo animalan pristup.

 

Leave a Reply