Uputstva

Infographics i detaljan opis prepoznavanja kopije parfema

U današnjem svetu, kada buvljaka i kineskih radnji ima na sve strane, preplavljeni smo lažnim parfemima – kopijama. Kopija ima raznih, od banalnih do izuzetno dobro odrađenih. Postoji i dokumentarac o lažnim parfemima, ko ih sve pravi i za šta ih sve koristi. Ovde ne bih ulazio u te detalje. Ukratko, reč je uglavnom o finansiranju kriminalnih aktivnosti.

Te kopije najčešće dolaze iz Kine, Turske i Saudijske Arabije. Pri tom, Kina i Turska kopiraju bukvalno sve, dok je Saudijska Arabija najčešće izvor kopija niche parfema (viđao sam Byredo, Amouage, i njima sličnim).

Pogledajte naš infographics za brzo prepoznavanje kopije, a ispod je dat detaljniji tekst. Zapamtite, prepoznavanje lažnih parfema je od važnosti pre svega za VAŠE ZDRAVLJE!!! Lažni parfemi nisu prošli kontrolu odgovarajućih institucija nadležnih za proveru kvaliteta, dok pravi parfemi to jesu i bezbedni su za korišćenje. Ne dozvolite da jeftino oštetite svoju kožu i svoje zdravlje, jer zdravlje NEMA CENU!!!

NAPOMENA: Ovde su dati koraci koji vam u 99% slučajeva otkrivaju kopiju. Na žalost, 100% preciznost retko ko može da garantuje. 

Kliknite na sliku ispod za uvećanu verziju.

Kako prepoznati kopiju parfema

Detaljno uputstvo

Proveren izvor

Department storeDa li ste parfem kupili na proverenom mestu? Tačnije, da li možete da verujete da je original. Parfemi kupljeni u velikim retail radnjama su garantovano originali – Sephora, Jasmin, Douglas, DM, Bipa, Lilly, Znajte, oni žive od prodaje kozmetike i parfema, i bilo kakva sumnja ozbiljno bi ugrozila njihov model poslovanja. Jedini problem ovih radnji je moguće neadekvatno čuvanje parfema – često možete da vidite da je parfem na staklenim policama u koje bije jak izvor svetlosti, najčešće stare halogene sijalice koje greju. Svetlost i toplota su najveći neprijatelji čuvanja parfema!!! No, to je i dalje ORIGINAL

Internet – ovo je već druga priča i često izvor sumnje. Opet važi pravilo, kupujte sa pouzdanih izvora. Ako su u pitanju opšte poznati sajtovi iza kojih stoje ozbiljne firme i diskaunteri, nemate razloga za brigu. Neki od poznatih internet prodavaca: Escentual, Notino, Ausliebe, FragranceX, FragranceNet, kao i sajtovi gore pomenutih retail lanaca.

Na internetu su najveći problem sajtovi gde kupujete nove ili polovne parfeme od vlasnika. Ovde je potrebna pamet i oprez. Ebay, Moje Krpice, Kupujem Prodajem, i razni sajtovi sa oglasima su takvi sajtovi. Kupujte uvek i isključivo od korisnika koji imaju najveću moguću ocenu i pozitivne komentare. Pogledajte komentare, koliko ima negativnih i neutralnih i koji su razlozi za takve komentare. Da li je u pitanju spora dostava, ili je pak osporavan kvalitet. Ako je osporavan kvalitet, zamislite se pre odluke!!! Konačno, kupovina od novih članova na takvim sajtovima je mač sa dve oštrice – možete da prođete odlično, po povoljnim cenama, a možete i da ostanete i bez para i bez parfema. Neki sajtovi, poput ebay-a, nude u takvim slučajevima rešavanje spora i nadoknadu sredstava, ali to nije uvek slučaj.

Cena

MoneyBilo kakva nerealna cena mora da vam izazove sumnju. Dizajnerski parfem za 5-10-15e je praktično nemoguća cena. Ukoliko ste letovali u grčkoj ili turskoj, videćete na stotine ovakvih parfema u radnjama sa suvenirima.

Nerealno niska cena za skupe niche parfeme takođe budi crv sumnje. Ne može jedan Amouage koji u regularnoj prodaji košta od 220e pa čak do 380e, da košta 35e.

Jednake cene za sve parfeme, bilo da su dizajnerski ili niche parfemi, takođe je sumnjiva pojava i to sigurno nisu originali.

 

Celofan

CelofanSkoro svi dizajnerski parfemi imaju celofan oko pakovanja!!! Tačka. Dakle, kada dobijete parfem, on mora biti zapakovan u celofan. Šta više, celofan kod nekih proizvođača mora biti zalepljen hologramskom nalepnicom.

Na žalost, priča kod niche parfema je drugačija. Tu celeofana može i ne mora da bude. Ukoliko sumnjate, obratite se proizvođaču i prodavcu, jer oni često imaju servis za kupce, jer im je naravno stalo do kupaca. Dakle, niche parfemi mogu da imaju celofan, a ne moraju. Mogu da imaju razne mašnice i ukrasne trakice. Npr, kuća Creed ne stavlja celofane na svoje parfeme.

 

Pakovanje

VCA Midnight in ParisNakon cene, ovo je prvi ozbiljan test. Kutija mora biti pravilna, u odgovarajućim bojama i sa odgovarajućim natpisima. Ne sme nikako da bude bela ili neka generička. Natpis mora da bude tačan. Znači, ako je Chanel, nikako da bude Channel. Ako je Tom Ford, nikako Tomy Ford,.. i milion različitih kombinacija slova. Samo ime parfema takođe mora biti jasno i bez pravopisnih grešaka. Ovo je test na kome pada većina kineskih kopija.

Na kutiji ispod imena proizvođača i imena parfema, treba da stoje informacije koja je parfemska koncentracija u pitanju: Fraiche, EDC, EDT, EDP ili Extrait. Takođe, najčešće stoji i količina parfema (najčešće i u mililitrima, kao i u imperijalističkim merama – tečna unca, tj fl. oz.)

Na kutiji jasno mora da bude istaknut sadržaj (alkohol, fiksatori, parfem i ostale komponente). Najčešće je to ili na boku kutije, ili pozadi ili na dnu kutije.

Na dnu kutije, najčešće postoji i BAR kod. Ukoliko imate savremen telefon, pomoću aplikacije možete skenirati bar kod i potražiti kod na internetu. Pretraga bar koda na Guglu mora vratiti rezultate.

Zatim, ono što mnogi smatraju merodavnim – batch code koji je u stvari niska cifara i slova i služi za to kada je parfem napravljen (mesec i godina). Ovaj kod možete ukucati u raznim sajtovima za proveru (Cosmetic check). Ova metoda svakako nije sigurna provera jer jasno vam je da svako može da prepiše batch code sa postojećeg parfema, ako će da ga kopira. U suštini, sajt bi trebalo da vam izbaci mesec i godinu proizvodnje, ali i ne mora jer to zavisi od toga koliko je ažurna baza. Takođe, neki proizvođači rotiraju batch code-ove na 10 godina, pa tako vam sajt za proveru može izbaciti da je parfem iz 2003. a tada parfem nije ni postojao, a zapravo je iz 2013. godine. Dakle, ovo nije merodavan metod!!!

Konačno, zapremina parfema. Kopije se najčešće prave u zapremini od 100ml. Mnogo su ređe kopije u drugim zapreminama. Proverite na poznatim sajtovima (Sephora, Incenza, Notino,..) da li je u ponudi taj parfem u zapremini koja piše na kutiji.

Boca

Ovo je sledeći ozbiljan test. Opet, prvo obratite pažnju na natpise. Da li su koretkni, bez grešaka u kucanju. Da li je boca pravilna, jednakih dimenzija kao originalna boca? Da li su ivice pravilne? Da li čep lepo naleže? Da li su ukrasi i šare na boci pravilni i na pravom mestu? Uvek možete uporediti sa bocama koje su prikazane na sajtu Sephore, Incence, Fragrantice,… Da li su svi ugravirani detalji tu?

Na dnu boce moraju stajati osnovne informacije, količina parfema kao i batch code. Da li se batch code na boci poklapa sa batch code-om sa dna kutije?

Da li su nalepnice postavljene pravilno bez nekih kosih uglova? Ukoliko je na dnu parfema nalepnica, a ne ugravirani detaljji ili odštampani, da li je nalepnica pravilno nalepljena u sredinu boce? Parfeme pune jake precizne mašine i praktično su nemoguća odstupanja i nakrivo nalepljene nalepnice.

Ovde takođe padaju kineske kopije, jer kod njih ima grešaka u kucanju i grešaka u nalepnicama.

 

Čep

Da li je neki generički beli čep na boci, ili je pravilan i kvalitetan čep? Danas većina proizvođača stavlja magnetne čepove. Da li je dimenzija čepa ista kao na originalu? Ukoliko ima ukrasa na čepu, da li su oni izvedeni kako treba i kvalitetno? Na lažnim parfemima su obično urađeni bez truda.

I ovde pada većina kopija, jer se često stave neki jadni čepovi.

Sprejer

SprejerImajte na umu da mašina puni bočicu parfemom  i mašina postavlja sprejer na bočicu!!! Iz tog razloga i načina na koji funkcioniše sprejer, cevčica sprejera je prazna kod novog parfema. Zato novi parfem MORA da ima tzv prazan hod. Najčešće je potrebno pritisnuti sprejer 2 puta, kako bi se cevčica napunila. Na treći pritisak, sprejer bi trebalo da izbaci ili malu količinu tečnosti ili punu količinu.

Miris

FlowerOvo je već definitivni sud i morate poznavati parfem. Na žalost, parfemi se često reformulišu pa ovo može biti problem čak i kod ljudi koji godinama koriste isti parfem. Svakako, kopija je najčešće užasno loše trajnosti, maksimum sat do dva trajanja i posle uvodnih par minuta, nema nikakvu projekciju. Kompozicija je često banalna, i vrlo brzo je moguće razaznati da li je u pitanju original ili kopija. Na žalost, arapske kopije koriste jače komponente, pa tu parfemi mogu potrajati i dosta duže uz odličnu projekciju. Međutim, mirisna kompozicija tih arapskih kopija je najčešće slatka, preslatka, sa tonom vanile i šećera i nikako se ne razvija.

 

Leave a Reply