Acqua di ParmaRecenzijaAcqua di Parma - Colonia Essenza

Celo selo voli belo, samo pop…

Acqua di Parma - Colonia EssenzaNe znam zašto, ali postoje mirisi koji mene neodoljivo podsećaju na belu boju, kako kod muških, tako i kod ženskih parfema. Ali još čudnije, postoje parfemi koji asociraju na belu košulju, ali i na belu posteljinu. Uvrnuto, zar ne? Jedan od par mirisa koji budi neodoljivu asocijaciju na čistu belu košulju je Acqua di Parma – Colonia Essenza. Kad god nanesem taj parfem, kroz glavu mi proleti kao neki bljesak slika iz filma Kum, kad Majkl Korleone i družina posećuju Siciliju. Svi nekako u belim košuljama, elegantni, a opasni 🙂 Druga asocijacija koju budi ovaj parfem su vlažne maramice – jednostavno, ne možete da pobegnete od toga da vlažne maramice gotovo uvek mirišu na citruse i/ili cvetove citrusa.

Osnovni detalji

Godina: 2010

Note parfema:

Gornje note: Limun, pomorandža, bergamot, grejp, mandarina, petitgrain

Srednje note: Ruzmarin, ruža, jasmin, đurđevak, karanfilić

Donje note: Pačuli, mošus, ambra

Pakovanje i boca

Acqua di Parma - Colonia EssenzaCenovno, Essenza je na dnu niche skale. Retko se može naći parfem iz niche parfimerije a da je nešto povoljniji, ili mnogo povoljniji. Ali zato, zavisno od toga kako nabavite ovaj parfem, Italijani komotno dele lekcije i mnogo skupljim kućama kada je u pitanju prezentacija. Ja sam moj paket uzeo u Milanu i došao je u ogromnom pakovanju koje je kao neko zvono. U njemu su bili parfem, balzam nakon brijanja, gel za tuširanje, i mini semplići svega toga, uključujući i minijaturnu bočicu parfema. Postoji i manja verzija kada je kutija mala i jedva obuhvata bocu – kao neka mini futrola za diplomu 🙂

Bočica je standardna za ovu kuću. Jedina razlika je što je ova bočica najtamnija od svih koje Acqua di Parma ima. Pretpostavljam da je to zbog obilja citrusnih nota koje ovaj parfem ima, a citrusi su jako nestabilni na svetlosti (citrusne parfem čuvajte daleko od izvora svetlosti!!!).

Sprejer odličan i baca dosta tečnosti.

Miris

Acqua di Parma - Colonia EssenzaDolazimo do onog glavnog. Miris belog, dakle. Ova kuća ima jednu osnovnu filozofiju, a to je ‘nafiluj citrusima parfem, a ostalo ako prođe prođe’. I ta filozofija je suštinski dobra, jer retko ko ne voli citruse. Kao što smo pisali, citrusi su tu da podignu raspoloženje.

Parfem u samom otvaranju vrišti citrusima. Prosto kao da ste na sebe iscedili svež limun, pomorandžu, bergamot, grejp, mandarinu. Na sve to nabavili na sebe petitgrain. Što bi se reklo, vitaminska bomba, ali u mirisnom smislu 🙂 Prosto mami osmeh od samog starta. Teško je izdvojiti citrus koji se posebno ističe. U ovom trenutku parfem vas može podsetiti na vlažne maramice koje se dele po avionima.

Nakon jedno 5 minuta, kad citrusi malkice splasnu, kreće parfem blago da sladi. Ne preterano slatko, ali elegantno i umereno. To je definitivno jasmin, ali bih sigurno rekao da se oseća i dosta jak neroli a koji nije izlistan u notama. Colonia Essenza u ovom trenutku dobija notu sapuna koja će trajati sve do kraja. Ovo nekome može zasmetati jer miris sapuna mnoge podseća na ‘dedaste’ parfeme. No, naprotiv. Meni je ovo tako lepo i čisto da je prosto uživancija, pogotovo kad treba da se naglasi čista bela košulja. Neki ljudi će vam reći da ih ovaj parfem neodoljivo podseća na italijanske berbernice. Na žalost, nisam boravio ni u jednoj u Italiji, a sam miris me ne podseća ni na jednu italijansku penu za brijanje.

Na žalost (ili na sreću), nadalje parfem se jako malo menja i praktično ostaje isti, samo intenzitet slabi vremenom. Bazne note se teško mogu osetiti, eventualno tek negde pri kraju, jer je parfem jednostavno toliko napucan citrusima i nerolijem, da ostalo i ne može da se primeti.

Performanse

Ovo je mana kuće Acqua di Parma za one koji vole jake parfeme. Ali Colonia Essenza je izuzetak. Ovo je možda najtrajniji parfem ove kuće. Na meni bez problema gura 8 sati, ako ne i više. Projekcija je solidna u početku, ali se nakon 3-4 sata primiri.

Prilike za nošenje

Jednostavno, kad god nosite belu košulju, ovo je idealan miris. Dakle, posao i svečanosti.

Komplimenti

Na žalost, nisu česti. Bude tu i tamo po neki, ali daleko je to od onoga što neki žele od parfema. Svakako, ko zavoli ovaj parfem, više je za lično uživanje i raspoloženje,

Gde kupiti

U Beogradu se ovaj parfem može probati i kupiti u parfimeriji L’Atelier.

Оставите одговор