Bottega VenetaRecenzija

Kožnjaci uzvraćaju udarac

Čini se nekako da je kategorija kožnih parfema otišla u ilegalu zajedno sa rock/heavy metal muzikom. Toliko popularni parfemi do kraja 80ih godina uglavnom nisu izdržali modu akvatičnih i sladunjavih parfema koji su usledili. Kožne jakne rockera zamenjene su nekim drugim, muzika nestala sa ekrana, rockeri se povukli, a tako i kožni parfemi. Nekako je poslednjih 20ak godina to bila kategorija u kojoj su se uglavnom igrali (a da ne kažem i iživljavali 😉 ) niche brendovi. Dizajneri su naravno pratili trendove. I nekako, nekim čudom, Gucci pre otprilike 2 godine odluči da izbaci Gucci Guilty Absolute. Kada mlađarija to danas proba, prvi komentar je miris štale, miris dede, itd. Uglavnom sve negativno. Srećom, rečnikom mladih, i ostali brendovi su ‘zapratili’ taj trend i bukvalno je usledila eksplozija kožnih parfema u poslednje vreme. Neki su provokativniji, neki više mejnstrim, ali moram reći da mi se trend sviđa jer dosta je više dosadnih i krajnje ispeglanih dizajnera.

Očekivanja naravno posebno rastu kada kožni parfem dolazi iz kuće koja se pre svega bavi kožom, a jedna takva kuća je i Bottega Veneta. Vlaxi je već pisao o prethodnom izdanju, a sada je na red došla i parfemska verzija, meni lično možda i najbolja i najgušća verzija, a na mojoj koži i najboljih performansi.

Osnovni detalji

Godina: 2017

Note parfema:

Gornje note: Kedar, kardamom

Srednje note: Crvena paprika, smola jele

Bazne note: Koža, labdanum, tonka

Pakovanje i boca

Ovde se ništa nije promenilo. Jedino je boca potamnela, čisto da se da na znanje da je ovo najgušća verzija. Iskreno, čovek između prethodne dve varijante i ne vidi neke značajnije razlike u bocama. Ovde je to već drugačije. Tu je naravno i kožni detaljčić na grlu boce. Sprejer zaista dobar, odlično raspršuje.

Miris

Teško je danas napraviti nešto novo na temu kože, a da to nije nešto na temu ultra popularnog Tom Ford Tuscan Leather. Čak je i sam Tom Ford izbacio Ombre Leather 16 koji podseća dosta na Tuscan Leather, pa je brže bolje izbačen iz Private blend kolekcije i skoro je doživeo reinkarnaciju u nekoj novoj bočici u okviru signature linije. Ali Bottega Veneta je uspela da napravi nešto novo, i trebamo joj biti zahvalni na tome.

Startuje zaista silovito, mega dozom kedra i kardamoma. Recimo da kedar dominira otvaranjam, ali vrlo brzo kardamom nadvlada to i moglo bi se pomisliti da će otići na stranu začinskih parfema, nešto poput Memo African Leather. Ali, 5-10 minuta kasnije i ovo postaje bomba četinarske smole. Znate onaj jak miris smole kada uđete u četinarsku šumu, pa još skinete koru sa četinara i ulepite se smolom koja svojom oštrinom otpušuje sva čula, ne samo čulo mirisa. Ma predobro, tako prirodno. Ali, sledi neverovatni obrt, jer kardamom kao da opet pojačava, a smola blago slabi.

Sve to ostavlja put da kožna nota blago izbije u prvi plan, i to kakva koža. Miris novog kožnog novčanika ili skupocene Bottega Veneta kožne torbe (cene budu i po 2000e bez problema). Prilično dimast razvoj koji i dalje podržavaju kardamom i smola.

I kad bi gledali note i videli Parfum u imenu, prateći poslednje trendove, pomislili bi ste kako će parfem da počne da sladi žestoko, jer tu su i tonka i labdanum (može se reći i ambra). Ali Bottega je rešila i tu da ne prati trendove jer i tonka i labdanum su dozirani u pravoj meri. Ima tu blage slatkoće, ali ništa strašno i ništa što se ne može podneti. Zaista, van svih savremenih tokova i to se zaista mora pohvaliti. Parfem zaista deluje opijajuće i tera vas da ga iznova i iznova njuškate.

Performanse

I dok su prethodne dve varijante imale ozbiljan problem na mojoj koži i raspadale se u roku od 2-3 sata, ovde je priča bitno drugačija. Parfem traje i traje, pa bez preuveličavanja na koži drži i po 8 sati, s tim što se nakon prvih par sati više oseti na dohvat laktova, što i nije loše. Sigurno veliki napredak u odnosu na prethodna 2 izdanja. Na samom mestu aplikacije, baza se može osetiti i nakon 10 sati.

Komplimenti

Kad ih ima, budu izuzetni. Isto je bilo i sa prethodnim verzijama, ali rekao bih da ih Parfum verzija tuče bez problema.

Prilike za nošenje

Ovo je parfem za sve prilike osim za letnje temperature, jer tada će ga znoj i sparina uništiti. Sastanci, poslovni ili lični, izlasci, zaista, sve preporuke ukoliko uspete da ga ugrabite negde pošto je čak i online retko nabavljiv, a da ne pričamo da njihovih parfema u Srbiji u parfimerijama i nema 🙁

Оставите одговор