ChanelJackques PolgeRecenzijaChanel Egoiste

Muški klasik sa početka 90′

Chanel EgoisteŠta god rekli o kući Chanel, i koliko god reformulisala i oslabljivala svoje parfeme, uvek će imati posebno mesto u mom srcu i mojoj kolekciji. Jednostavno, njihovi parfemi su tako reći univerzalni i nikada ne mogu da omanu. Svaki od njih prkosi zubu vremena. Uz malo promena i reformulacija i modernizovanja, opstaju na tržištu, a to je i jedna od odlika Chanel brenda – ako je moguće, ne povlačiti parfem. A opet, Chanel je to neko zvučno ime pa među ljudima koji nisu toliko u parfemskoj priči, ime Chanel znači automatski dobar parfem. Jedan od tih dobrih, ali danas ne toliko furanih je i Chanel Egoiste. Ja ću ovde pokriti priču o vintage izdanju. Posedujem i vintage i izdanje iz 2015. godine. Svakako, imaju jako puno sličnosti, no punoća mirisa, performanse, otvaranje parfema, sve je to nekako na strani bočice proizvedene 90ih. Napomena: Ovde pričamo o Egoiste parfemu, a ne o Egoiste Platinum koji je totalno drugačiji parfem.

Osnovni detalji

Godina: 1990

Parfimer: Jacques Polge

Note parfema:

Gornje note: Mahagoni, mandarina, palisander, korijander

Srednje note: Karanfil, cimet, ruža

Donje note: Koža, sandalovina, vanila, duvan, ambra

Grupa: Drveni začinski

Pakovanje i boca

Ovo je jedna klasična dizajnerska priča. Nema ništa čime bi se posebno istaklo pakovanje i boca. Crna kutija belih ivica, sa tim dobro poznatim natpisom Egoiste 🙂

Bočica OK, u stilu tih muški parfema iz nekog davnog vremena. Sprejer je nešto što se menja verovatno svake godine kod tih starih Chanel muških parfema. Jedne godine metalni sprejer, druge plastičan, i tako u krug. Svakako, količina tečnosti koju sprejer izbaci je dobra da parfem dugo miriše.

Miris

Chanel EgoisteA sada ono glavno. Kako parfem zapravo miriše. Ja bih rekao da je ovo otac nekim Xerjoff parfemima. Konkretno, Xerjoff 40 Knots i Xerjoff Ivory Route.

U otvaranju se jasno oseti dobra doza ružinog drveta, koji ima neku drveno cvetnu notu. Ta nota će dati dobar uvod za ono što sledi. Oseti se i mala doza mandarine, kao i korijandera. Ovo otvaranje u staroj verziji je čarobno. U novoj verziji je malo ogoljeno i nema tog kvaliteta i punokrvnosti.

Nakon par minuta, ružino drvo se utišava, a kreću srednje note, pre svega cimet i ruža, sa malo karanfila u pozadini. Cimet je prilično jak i praktično ima sirupasto boozy alkoholni osećaj. Kao neki liker. No, da ne ode previše u liker, zadužena je ruža koja nekim muškarcima može da zasmeta. Svakako, ruža nije tako jako već je dobro dozirana. Ovde daje prašnjavi podton.

 

Konačno, nakon nekih pola sata počnu jasnije da se osećaju donje note. Pre svega tu je sandalovina koja je maestralno ukomponovana, ali u staroj verziji. U novoj verziji sandalovina ima ipak određenu oštrinu što bi značilo da je korišćena druga verzija sandalovine, ili pak veštačka zamena. Konačno, osete se duvan, vanila i ambra, pa parfem dobija na slatkoći i na gustini. Svakako parfem za zimsko vreme.

Performanse

Performanse i stare i nove verzije su dobre. Parfem gura sigurno 8 sati bez problema. U početku je projekcija radijalna, ali se brzo smiri na dohvat ruku, a onda nakon jedno 3-4 sata se prilepi za kožu i tu ostane do kraja.

Prilike za nošenje

Chanel Egoiste je odličan parfem za hladniji period godine. I prilično je univerzalan za to doba. Može i za posao, i za izlaske, i za intimnije prilike. Može za formalno oblačenje, može ležeran stil. Svakako, ovo je parfem nastao sada već davne 1990. godine pa mlađim osobama može biti dosadan i pomalo star, ali verujte nije takav.

Komplimenti

Komplimenti padaju uglavnom od nešto starijih osoba, osoba koje su bile u cvetu mladosti tih 90ih godina i koje lako prepoznaju suvi kvalitet.

Оставите одговор