CreedRecenzijaSampling and samples

Deo II: Napad klonova

Parfemski svet je odavno prestao da bude džentlmenski. Nekada je bilo mnogo manje parfema, svaki brend je furao svoju priču, imao je parfem ili dva koji su žarili i palili. To doba je davno za nama. Svet je odavno u globalizaciji, internet i jeftin transport su omogućili da danas svako može da mućka parfeme. Kako je dobrih ideja sve manje, neki brendovi su se odlučili da bez pardona kopiraju sve što ima dobru prođu na tržištu. Tu se pre svega ističu razne kuće poreklom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i nama poznati brend Zara ne zaostaje ni malo u kopiranju za Arapima.

Ovde ću izlistati par parfema koje sam imao prilike da probam i da uporedim sa Creed Aventusom. Zlatno pravilo je da nijedan parfem nikad nema 100% adekvatnu zamenu, ali to vas neće sprečiti da bar malo uživate (ovo se pre svega odnosi na ljude koji su iole malo uvežbali nos, dok za većinu ljudi u prolazu, zamena itekako prođe).

Zara Vibrant Leather

Vibrant Leather Zara za muškarceZara je firma koja je praktično izmislila masprodukciju parfema. Kuća koja izbaci 200 parfema u par godina sigurno nije puno radila na jedinstvenosti izdanja. Šta više, njihova izdanja su mahom kopije poznatih parfema, a u poslednje vreme su čak angažovali poznate parfimere i čak im platili da njihovo ime stoji na kutiji. Time su sebi svakako digli cenu. Jedan od takvih parfema je Zara Vibrant Leather.

Po kompoziciji, jako sličan Aventusu. Ako bih koristio procente, to bi bilo 85% sličnosti. Parfem se otvara lagano, sveže i u stilu Aventusa. Ono što je bitno, otvara se, razvija i završava jako prirodno. Nema prizvuka sintetike kao kod nekih drugih kopija. S obzirom na sličnost, sa ovim parfemom se ubiru solidni komplimenti. Ubiralo bi se još više da je jači. Ovako, fali mu malo testosterona da prati Creed Aventus. Kao takav, mislim da je idealan za mlade, srednjoškolce i studente, jer parfem je prilično jeftin, a znamo da je novac uvek problem kod tih kategorija mladih. Meni je ovaj parfem odlična opcija za teretanu – nakon vežbanja i zagušljive atmosfere, svakako vam treba tuširanje i nešto sveže i osvežavajuće. Cena je oko 20 evra.

Ukoliko ovaj primerak uspete da vidite u Zarinim radnjama, ne oklevajte. U suprotnom, postoji i Zara Rich Leather koja je slična priča, ali ja ga nisam probao.

Armaf Club De Nuit Intense Men

Club de Nuit Intense Armaf za muškarceArapi su se takođe specijalizovali u kopiranju, naročito par kuća, a Armaf je možda vodeći. Ono što je bitno, Armaf pravi probleme u obeležavanju, pa ako imate priliku da nabavite ovaj parfem, obavezno obratite pažnju da na njemu piše Men. Naime, postoji i verzija na kojoj piše Women. Muška verzija je kopija Aventusa, dok je ženska kopija Tom Ford Noir de Noir!!!

Ono što fali Zari, Armafu ne nedostaje. Armaf ima snage i gura sigurno 6-8 sati. Ali, priča ni ovde nije kompletna jer i Armaf ima teške mane. Otvaranje ovog Armafa je toliko neujednačeno, kiselo, neki citrusi koji kao da vas je neko sirćetom polio. Dakle, otvaranje je izrazito sintetično, ni malo prirodno. Izdržite to otvaranje nekih 15ak minuta, i dočekaćete onu poznatu vibru Aventusa. Nakon toga, procenutalno, ovo je 90% Aventusa. Cena je oko 30-40 evra.

Tiziana Terenzi Orion

Orion Tiziana Terenzi za žene i muškarceNakon dve jeftine opcije, pomalo nekompletne, sledi skupa zamena koja je cenovno u rangu sa samim Aventusom, ali u boljoj parfemskoj koncentraciji.

Tiziana Terenzi Orion je u Extrait koncentraciji. Ostavlja jako mastan trag na koži, a traje mnogo duže nego Aventus. Oseća se i nakon 12 sati. Mana extrait koncentracije je da se parfem prilepi uz kožu, pa je Orion parfem koji je nekako stidljiv, ali koji za vama ostavlja prijatan trag. Tačnije, njime ćete sigurno obeležiti teritoriju 🙂 Ako bi tražili razlike između ovog ostvarenja i Aventusa, onda Tiziana Terenzi Orion ima više dimastu notu, pa je samim tim manje pogodan za korišćenje leti i na višim temperaturama. Procenutalno, TT Orion bi bio na nekih 80% od Aventusa. Cena je oko 200 evra, ali je u pitanju jača parfemska koncentracija.

Laboratory Perfumes Amber

Amber Laboratory Perfumes za žene i muškarceOva malo poznata britanska niche kuća ima par lepih izdanja. Cenovno, ovaj mališan je na 1/3 puta od Aventusa, pa se može reći da upada u dizajnersku kategoriju. Ova verzija je nafilovana sintetičkim ambergrisom, pa parfem obiluje slanoćom. Tu je i nešto malo začina i zelenila, ali ambergris vuče celu kompoziciju. Parfem ima dobre performanse, traje sigurno 8 sati. Mana je – gde uopšte kupiti ovaj parfem? Ja sam ga video u Milanu. Procentualno, i ovaj bi bio na 80% od Aventusa. Cena je oko 80 evra.

 

 

 

 

Postoji još nekoliko parfema sličnih Aventusu, ali trenutno ili ne mogu da se setim ili ih nisam probao 🙂

Leave a Reply