DsquaredRecenzija

Gotičar(ka)

Da li ste bili u situaciji da imate parfem koji vam se sa jedne strane tako sviđa, a s druge strane bukvalno ne nalazite priliku da ga nosite? Jedan od tih parfema u mom slučaju je Dsquared – Potion Royal Black. Parfem koji mogu da iznesu samo odvažni momci (i većina dama), često skupljao prašinu po parfimerijama, namenjen muškarcima a u suštini čist unisex. Za mene je ovo parfem koji mi odmah budi asocijaciju ili nekih mračnih vlastodržaca u istoriji ili danas na moderne obožavatelje gotik roka/metala – koža, jaka šminka, tamna kosa,… I ne, nije mi prvi na pameti Perro Deformerro, iako oni imaju pesmu o Gotičarki 🙂 Ovaj kraljevski eliksir nije za svakog, i to treba odmah istaći. Mlađi će svakako naći da im je ovo preozbiljan parfem.

Osnovni detalji

Godina: 2013

Note parfema:

Gornje note: Tamjan, crvena paprika, bergamot

Srednje note: Ruža, koža, duvan

Bazne note: Mošus, kašmir, gajac drvo

Pakovanje

Što bi se reklo – kakvo ime, tako i pakovanje. Cela priča je darkerska. Tamna kutija, sa imenom u zlatno žutoj boji. Ako bih nešto mogao da izdvojim na ovom parfemu da je više muško, onda je to svakako pakovanje. Sve ostalo je čist unisex. Bočica sama po sebi meni nema neki zadivljujući dizajn, ako izuzmemo odabir boja.

Miris

Kada sam prvi put probao ovaj parfem, bilo je WTF? U svetu dizajnera gde je suvereno vladala šećerna vodica 1 million, ovo je nešto totalno drugačije. Da je 70 i neka, ili 80 i neka, razumeo bih pojavu ovog parfema, ovako čista hrabrost dizajnera da pored solidne osnovne linije izbaci i ovako nešto na tržište.

Na prvu se oseti tamjan, sa malo slatke paprike. Prilično gusto i teško. Ali već nakon par minuta počinje da bije ruža koja parfemu daje glavni karakter – nekako divlja, puštena da luduje. Nije to ispeglana ruža a-la Kurkdjian. Jok. Ovo je bar jedno 10x jače od Lumiere Noire-a. Ali opet, nema ni onu insekticidnost koju Portrait of a Lady nekad može da izazove. I tako, pokušavam da se setim na šta me ovaj parfem toliko podseća… Posle par minuta, sve dolazi na svoje mesto – pa ovo jako jako podseća na ulje koje se koristi u crkvi za miropomazanje. To su ona ulja koja se mogu kupiti u skoro svakoj crkvi.

U daljem razvoju, ima tu i itekako zadimljene kože i malo drvenih nota da istaknu muževnost ovog parfema. Ali džaba, meni u glavi i dalje Tarja Turunen i čitava plejada gotik vokalista.

Prilike za nošenje

Kao što sam u uvodu rekao – parfem mi se kao kompozicija svidi kad god ga pomirišem, ali jednostavno ne nalazim mu primenu. Ko je pak više u religiji, ili u gothic fazonu, svakako preporuka za probati ako još uvek može da se nabavi negde.

Performanse

Ovo je jedan od retkih parfema iz dizajner klase koja bije i ne pita. Trajanje preko 8h sigurno uz prilično jaku projekciju. Iz tog razloga, ovo je više parfem za neko hladnije vreme, osim ako nećete da mirišete kao neka bakuta u specijalnim prilikama 🙂

 

Scent track:

Leave a Reply