Giardino BenesserePaolo TerenziRecenzija

Otkrovenje 2018. godine

Postoje mnoge parfemske kuće i svaka od njih ima ovakve ili onakve linije. Neke se drže visokih cena svih parfema, neke nižih, itd itd. Tiziana Terenzi se nekako ne uklapa nigde. Oni (sestra Tiziana kao kreativni direktor i brat Paolo kao parfimer) su osmislili zanimljivu priču – pokrenuli su glavni brend pod imenom Tiziana Terenzi i u startu se pokazali kao izuzetno uspešni. Zatim je usledio neobičan pravac. Umesto da kao neki niche brendovi (npr Montale i Mancera) štancuju 10ak parfema godišnje, oni su pomalo misteriozno pokrenuli još dva brenda – V Canto (gde su uglavnom izrazito karakterni i pravi niche parfemi, možda i teže nosivi) i Giardino Benessere (gde su uglavnom ispeglani, čisti i nosivi parfemi i cenovno na nivou dizajnera). Tiziana Terenzi i dalje ostaje glavni brend sa možda najboljim izdanjima, ali…. Postavlja se po ko zna koji put pitanje – da li je poenta parfema da mirišemo čisto i jednostavno? Možda je to razlog što su parfemi poput Gendarme parfema signature mnogih svetskih poznatih faca, od raznih bivših i sadašnjih predsednika, do popularnih muzičara i ostalih javnih ličnosti – bitno je da je čisto, jednostavno i nenapadno.

Osnovni detalji

Godina: 2015

Parfimer: Paolo Terenzi

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, geranijum, kardamom

Srednje note: Muskatni orah, cimet, lavanda

Bazne note: Tikovina, sandalovina, mahovina

Pakovanje i boca

S obzirom na cenu, jasno je da su se ovde Terenzi najmanje potrudili. Ok, kutija jeste poveća, od čvrstog kartona, ali je generička za celu kolekciju. Samo je nalepljeno ime parfema, čisto da se razlikuje koji je koji 🙂 Unutra se nalazi parfem koji je postavljen na beloj gazi, verovatno da asocira na čisto. Bočice su simpatične, jednostavne i podsećaju na stare muške kolonjske vode. Uz pakovanje naravno ide i mali booklet gde nas autori upoznaju sa ciljem kolekcije i filozofijom…

Miris

.. a filozofija je da ovo predstavlja novi inovativan pristup parfimerstvu, gde svaki parfem može biti i kao jedinka (hm, kakav izraz) a može se kombinovati i sa ostalim parfemima iz kolekcije i tako dobiti jedinstvena nota. Ovo nisam probao, možda jednog dana, ali parfem sam po sebi je izvranredan. Ovde se ne radi o Extrait de Parfum kao što je većina Tiziana Terenzi parfema, već o Eau de Parfum ali moram reći da se radi o izuzetno potentnom đusu.

Prvi sprej i reklo bi se, hm, ništa naročito. Uglavnom, za ovaj parfem ima jako malo komentara na internetu, a ocene ako postoje, uglavnom su jako loše. Nije mi jasno samo što…

Gornje note su gotovo neprimetne, više su tu da zamaskiraju alkohol. Gotovo i da ne osetim ništa od gornjih nota, već srednje note izbijaju momentalno. Lavanda, muskatni orah, cimet. Kako fantastična kombinacija. Lepo, čisto, jednostavno, pa čak i opijajuće. Ko voli cimet, sjajna kombinacija. Čak pomalo i boozy od jake doze cimeta. Lavanda deluje tako umirujuće, čisto, ma deluje sve kao da upravo peglate tek oprani veš koji je bio u toni omekšivača. Pomalo i sladunjavo, a ta sladunjavost će se pojačati kasnije sa sandalovinom.

Iskreno, ne znam kako miriše tikovina, ali wikipedia kaže da je u pitanju izuzetno čvrsto i trajno drvo koje se koristi u brodogradnji, a za to je zaslužna ogromna količina ulja koje drvo sadrži u sebi. Moj otac šumar kaže da je po strukturi prilično slična našem ceru. Ipak, znajući još da raste u tropskim krajevima, onda je jasno da se radi o aromatičnoj vrsti drveta. Ostaje misterija samo zašto parfem ima ono Mirra u imenu, ako nema smirne, ali je vrlo moguće da je ovde reč o kombinaciji smirne i tikovine.

Parfem se ne menja bitno tokom svog trajanja. Ostaje dobra doza cimeta u kombinaciji sa lavandom i sandalovinom. Malo slatko, malo opojno, malo čisto. Sve u svemu, jednostavno, nenapadno, i što je bitno trajno. Ostaje samo želja da se isproba u kombinaciji sa još nekim parfemom iz kolekcije.

Performanse

Iako se radi o EDP koncentraciji, parfem ima nenormalno trajanje. Prijatelji koji su probali parfem čak su rekli da im je parfem gurao preko 12h, čak i kada su isprobavali više poznatih ubica parfema, ovaj ih je potukao bez problema. Parfem ostavlja izuzetno dobar trag za vama, pa će ga svi osetiti iako deluje nežno. Zaista, sve pohvale za ovu kategoriju, a pri tom što je najbitnije – nije parfem koji guši, jer džaba trajanje 12+ sati ako će vas već posle 2 sata ubijati u pojam.

Prilike za nošenje

Ovo je odličan parfem za svako hladnije vreme. Ne vidim ga za leto, jer ipak u sebi ima slatkoće od lavande i cimeta.

Komplimenti

I dok su na internetu komentari za ovaj parfem čudni i uglavnom negativni, praksa se pokazala totalno drugačija. Ovo je parfem sa kojim u poslednje vreme dobijam izuzetno mnogo komplimenata i svi redom su odlični. Jednostavno je pravi magnet i za ženske komplimente i za muške, i to sa svakim nošenjem padne po neki kompliment. Čak bih rekao da se polako probija u mojih top 5 parfema po pitanju komplimenata. Zaista, sve preporuke.

Gde probati i kupiti

Parfemie ovog brenda, kao i svih ostalih Tiziana Terenzi i V Canto u Beogradu možete probati u parfimeriji L’Atelier.

 

Оставите одговор