Bernard ChantGresRecenzija

Ženski klasik koji danas komotno prolazi kao unisex parfem

Gres Cabochard je jedan parfemski klasik. Nastao davne 1959. godine i insipiran je putem u Indiju. Madam Gres je ovaj parfem podsećao na šetnje plažama u Indiji – svežina i oštrina jutarnjeg vazduha, toplina sandalovine, dodir cveća i ugodnost morskog vetra.

Osnovni detalji

Godina: 1959

Note parfema: 

Gornje note: Aldehidi, začini, voće, asafoetida, taragon, limun, žalfija

Srednje note: Koren irisa, jasmin, ylang-ylang, ruža, geranijum

Bazne note: Koža, sandalovina, ambra, pačuli, mošus, kokos, mahovina, vetiver, duvan

Parfimer: Bernard Chant

Grupa: Kožni chypre

Pakovanje i boca

Na žalost, ovaj parfem posedujem bez pakovanja, tj posedujem samo bocu i to pravu vintage bocu dok je ‘mahovina’ još uvek bila moguća za korišćenje u parfemima. Tako da ne mogu dati dojam o samom pakovanju.

Boca sa druge strane je prilično simpatična, od 50ml, staje bukvalno u svaku torbicu, odlična za putovanja i za nošenje i u grad za eventualno došpricavanje (iako to kod ovog parfema nije potrebno).

Sprejer baca malo tečnosti, ali to je dovoljno da vas zapljusne jak oblak ovog remek dela iz 50ih godina prošlog veka.

Miris

Ovo je jedan ortodoksni primer kategorije mirisa koji blago nestaju, što zbog današnjih trendova, što zbog tih prokletih IFRA/EU regulacija. Ovo je parfem koji pripada chypre kategoriji (čita se šipr, a na francuskom je to Kipar, pa kod nas u nekoj literaturi možete naići na taj termin – kiparski parfem). A ovo je jedan kožni chypre. U gornjem linku možete pročitati zašto se parfemi reformulišu i čak nestaju. Jedan od vodećih razloga danas je IFRA – udruženje koje se bavi proučavanjem koja to aromatična ulja (pored svega ostalog u kozmetici) mogu štetno uticati na zdravlje. Jedno takvo ulje koje se nekada dosta koristilo u parfemima je tzv ulje mahovine (u suštini, u pitanju je lišaj, ali se odomaćio naziv mahovina). Ispostavilo se da određen broj ljudi dobija alergiju na mahovinu, pa je savet bio da parfem može da sadrži jako malo količinu mahovine. Ovo je velika šteta jer je mahovina bila osnova svih starih izdanja i bila je fiksator i činila da parfem bude jači.

A sad zaista o samom mirisu. Otvara se jako, sa dosta aldehida i začina, i to kakvih začina. Pa ovo je neki garam masala mix, oštro i jako. Može se osetiti jedva i voćna nota, ali to je tako slabo i neupadljivo, a ako poredimo sa današnjim parfemima gde je ovakva nota često dominantna, onda ovde gotovo da je i nema 🙂 U ovoj fazi ne mogu reći da je parfem ženski. Više je unisex.

Nakon svega 5 minuta, kreće priča u kome ovaj parfem dobija ženski obrt. Jasmin, ruža, ylang-ylang, koren irisa, i geranijum. Deluje nekako mazno, kremasto, ali i sapunasto jer je sve ovo isprepleteno sa aldehidnim notama. Kao neki luksuzni sapun zapakovan u neku finu kutiju u nekom otmenom hotelu 🙂

Ali, i ova faza se završava nakon 15 minuta od nanošenja parfema. Tada kreće priča gde teška koža i mahovina dominiraju, zajedno sa oštrim vetiverom. Mašala, mene danas sramota da nosim Armani Code ili tako neki slatki muški parfem ako su dame nosile (i nose) ovaj parfem. U početku ova faza deluje i nekako kiselkasto na mojoj koži, kao neko sirće, no kasnije to prelazi u kožu, mahovinu, kožu, mahovinu, kožu, mahovinu……

Da nema cveća, za mene bi bio ovo čist muški parfem (uskoro pričam o Rochas Macassar kojeg vidim kao rođaka ovom parfemu). Ovako, da ne znam o kom se parfemu radi, zapitao bih se. Na žalost, nisam imao priliku da probam neku noviju verziju ovog parfema, pa da uporedim da li je i koliko reformulisan.

Ovo je svakako parfemčić koji mora biti član bilo koje ozbiljnije kolekcije, čisto da znamo kako se nekad mirisalo.

Performanse

Ovde je u pitanju vintage izdanje i trajnost je sigurno preko 12 sati. U početku je projekcija jaka i ispunjava sobu. Nakon 4-5 sati se smiri i bude na dohvat ruku.

Prilike za nošenje

Dame koje poseduju ovaj parfem, sigurno znaju gde i kada treba koristiti ovaj parfem. Ne znam doduše da li mlađe osobe vole ovakve parfeme. Moguće da im deluje kao previše old-school.

S druge strane, pošto je meni ovo sada unisex parfem koji čak naginje muškoj strani, ovo vidim kao savršen parfem nakon brijanja jer je ovo za današnje muške slatke vodice mačo parfemčina 🙂

Komplimenti

Na žalost, nisam ih dobijao, tako da će ovo biti više parfem za moje uživanje u nekadašnjim remek delima parfemske istorije.

Оставите одговор