Delphine JelkGuerlainRecenzijaThierry Wasser

Guerlain – jedna od najstarijih parfemskih kuća, a opet kao da luta već dve decenije i nikako da definiše svoje mesto u parfemskom svetu, a pogotovo u muškom delu. Predstavnici muške kategorije su danas najčešće zabačeni negde na kraju parfimerije, ili su negde na dnu polica. Kuća koja ima izuzetnu ponudu, ima neku ludu tržišnu logiku, pa tako u Srbiji možete naći jedva par njihovih muških mirisa u redovnoj prodaji. Da stvar bude još luđa, pobrinuli su se prethodne godine kada su rešili da skoro svi muški mirisi imaju isto pakovanje, samo će boje kutija, čepova, nalepnica biti različiti. Ali opet, u toj njihovoj čudnoj odluci, osporavana L’Homme linija je izuzeta, pa je tako zadržala originalni oblik. A da ne pričamo o ekskluzivnim linijama gde je stvar još luđa – linija L’Art et la Matiere, čiji su pojedini predstavnici od pre par meseci dostupni u Glamur parfimeriji u Knez Mihajlovoj, konstantno menja sprejere – originalno je parfem dolazio i sa ‘starinskom’ pumpicom i sa običnim sprejerom, pa je nekom palo na pamet da promeni stvar da cela serija bude samo sa pumpicom koja ne može da se skine kako ljudi ne bi dekantovali parfeme, ali se to završilo neslavno pošto su pumpice nepouzdane i brzo se kvarile, što je kriminal za 200 evra, pa su sada rešili da parfemi budu samo sa običnim sprejerom.

U tom opštem Guerlain ludilu, 2014. izlazi jedan savremeni muški miris L’Homme Ideal. Pa sledeće verzije Cologne flanker, pa 2016. EDP flanker, a 2017. Sport flanker. Dakle, jedan flanker godišnje 🙂 I dok je originalni EDT bio solidan parfem, za proleće i jesen, eventualno zimu, EDP je po meni ipak kvalitetnija i dovršenija priča. U ovoj recenziji, ja ću pričati o EDP verziji.

 

Osnovni detalji

Godina: 2016

Parfimer: Thierry Wasser, Delphine Jelk

Note parfema:

Gornje Note: Bergamot, badem, začini, lavanda, ruzmarin i majčina dušica

Srednje Note: Turska ruža, vanila, tamjan i trešnja

Bazne Note: Tonka, sandalovina i koža

 

Kategorija: Orijentalni drveni

 

Promo:

‘The ideal man is a myth. But with L’Homme Idéal Eau de Parfum, Guerlain has made his fragrance a reality.’

 

 

Fragrantica link – https://www.fragrantica.com/perfume/Guerlain/L-Homme-Ideal-Eau-de-Parfum-37735.html

PunMiris link – https://www.punmiris.com/parfem/Guerlain/L-Homme-Ideal-Eau-de-Parfum-37735.html

 

Pakovanje i boca

      

 

Pakovanje je prilično u trendu. Guerlain se ipak potrudio, za razliku od prilično soc kutija i boca koje su krasile tzv LIDG/LIDGE seriju, Heritage seriju, itd. Moderan print na kutiji, za nove internet generacije, neka vrsta imitacije QR koda. Bočica je jako fina, naleže lepo u ruci, zaista za pohvalu. Sa ovom linijom je Guerlain shvatio da novi konzumenti traže i vizuelno, a ne samo da je miris dobar.

 

Miris

Kada je tu parfimer Thierry Wasser, a kada su note tonke, badema i kože u igri, očekivanja su ogromna. Razlog za ta prevelika očekivanja je verovatno najsavršeniji miris na temu tonke i badema – Tonka Imperiale. Ipak, ovo je u klasi dizajnerskih mirisa, pa ta očekivanja moraju biti manja, a možda i kvalitet aroma nešto lošiji. Originalni L’Homme Ideal EDT je ostao nekako nedorečen. Videlo se da je to miris koji prati trend slatkastih metroseksualnih mirisa, ali nešto mu je falilo. Lepo je mirisao, mada malo generički slatko, ali ništa više od toga. Nije imao X faktor koji bi naterao ljude da im to bude omiljen miris. Flanker u vidu EDC je bila letnja verzija, ali možda čak i nešto bolje urađena. A onda je često osporavani Thierry Wasser rešio da uposli koleginicu Delphine Jelk i zajedno naprave još savršenijeg metroseksualca.

Pa kakav je to miris? DNK serije je tu, slatki badem, kao marcipan. Otvara se blago citrusno, ali začinski i aromatično, ali ta faza traje jako kratko, svega par minuta. U nekom smislu, parfem je definicija mirisne piramide, tj slučaja da gornje note, koje obično trebaju da daju WoW efekat i koje obično kupe brzoplete kupce, nestanu posle svega par minuta. Dakle, vrlo brzo ćete shvatiti o čemu je ovde reč, jer udar slatkoće i topline od silnih slatkih nota, vrlo brzo čini da parfem pokaže svoje pravo lice.

Dakle, već posle 5 minuta kreće da dominira badem, kao solidno kvalitetni marcipan (ipak je Tonka Imperial vrhunska klasa). Iako je badem u gornjim notama, ta nota marcipana je tu do kraja parfema. Tu na scenu stupaju u novi elemetni EDP verzije – trešnja, vanila i tamjan. Oh, kako je ovo odlično. Pravi gurmanluk, kao neki gusti i teški sirup koji će se zalepiti na koži. Ovo je možda i najbolja faza parfema, faza u kojoj je parfem i najjači – gust, jak, opojan, odlično se projektuje, možda čak i čitav metar. Oseća se čak i lepo ukombinovana savremena koža nega u pozadini. Ovo će definitivno dotući onog ko razmišlja o kupovini na prvu probu u parfimeriji, i odluka mora pasti. I tako, parfem kupljen. Ali, izlazak iz parfimerije, šetam jedno sat vremena, u nosu i mislima mi dalje onaj sirup od trešnje sa udrobljenim marcipanom, mislim se kako se svi okreću i gledaju ko to tako lepo miriše, a posebno dame pod pritiskom rodbine da se udaju, kao u reklamnom spotu za parfem mislim se da sam idealan muškarac, idem ja, a za mnom horde žena, kad ono glas: ‘Hej Miloše, nešto si odsutan u mislima, gde si?’. Povratak u realnost, parfem se prilepio uz kožu i nema ga više na metar, ni na pola metra. Možda je tu negde, na 10ak centimetara od kože. Ah, pa dobro, možda i za očekivati, jer je ipak slatki i teški sirup.

Ta srednja faza traje jako dugo, praktično satima i u njoj se parfem ne menja. Badem, trešnja, tonka, vanila, malo kože i tamjan da zagusti i oteža kompoziciju. Sve u svemu, jako fina, prijatna i romantična kombinacija. Sasvim sam zadovoljan, iako bih možda voleo da je koža malo više pojačana, kao i da se malo više projektuje. Ovako, ostaće to parfem više za neke neutralne prilike zimi, za posao kad neću da davim kolege, za vreme sa lepšom polovinom.

Inače, nakon jedno 8h, dešava se zanimljiv obrt kada se jasno oseti baza parfema. Vanila, tonka i trešnja prave zanimljivu kombinaciju, odnekud već poznatu. Trebalo mi je malo vremena da shvatim o čemu se radi. Bingo. Tom Ford Tobacco Vanille. Na koži se jasno oseti pripitomljen Tom Ford i što je još više neverovatno, ta baza traje prilično dugo za jednog dizajnera. Ako ga potkošulja upije, miris mogu osetiti do narednog jutra. U suprotnom, sigurno je trajanje parfema nekih 12 sati. Zaista impresivno za modernu dizajnersku parfemsku vodu.

Sve u svemu, ovo je jedan zadovoljavajući, lepi, topli parfem, za intimno uživanje, a možda čak i prilično unisex miris. Ostaje žal da ga nisu napravili malo više muškijim, sa malo pojačanom kožom.

 

Performanse

Iz prethodnog dela recenzije, može se zaključiti da je trajnost parfema na meni sigurno 12h. Međutim, nakon sat vremena odlične projekcije, parfem se pripitomi i bude tik uz kožu. Nije stidljiv kao npr Tom Ford Noir Extreme, ipak se više projektuje, ali voleo bih da je to malo bolje.

 

Prilike za nošenje

Vidim ga kao odličan parfem za posao u zimskom periodu. Sigurno ne želite da ubijete kolege svojim parfemom zimi kad su svi prozori zatvoreni. Vidim ga takođe zimi za neke svečanije prilike, ali ga vidim i kao parfem odličan za intimne prilike. Vidim ga i na damama, jer je ipak prilično sladak, a baza daje vibru daleko poznatijeg Tom Ford Tobacco Vanille.

 

Komplimenti

Komplimenti postoje, ali pre svega u prvih sat vremena. Nakon toga, s obzirom na stidljivost parfema, komplimenti mogu da postoje samo u bliskom kontaktu.

 

Mane

Kako je ovo dizajner, cena je poprilična ako se uzme u obzir maloprodajna cena. Ostaje nejasna budućnost ove kuće, tj da li konglomerat ekskluzivne robe LVHM, koja je vlasnik, želi da od Guerlain kuće napravi ekskluzivnu kuću ili i dalje želi da miksuje stvari.

Оставите одговор