Delphine JelkGuerlainRecenzijaThierry WasserMon Guerlain

Imperija uzvraća udarac

Guerlain - Mon GuerlainČudna je kompanija Guerlain. Jedna od najstarijih parfemskih kuća, a u nižem cenovnom rangu, dizajnerskom, već godinama nemaju zvučnih noviteta i pomalo su zaostajali za ostalim brendovima. S druge strane, skuplja linija se redovno ažurira, i tu redovno izlaze vanserijski mirisi, ali se često i povlače, bez neke logike. No, Guerlain je 2015. godine izgleda odlučio da ispita tržište sa jednim zanimljivim parfemom pod imenom Mon Exclusif, navodno u limitiranoj seriji. Zamisao je bila da bočica bude personalizovana za kupca, tj na njoj nije bilo nikakvog printa, ali bi se onda štampalo ime vlasnice. Da li je to na kraju ispalo tako, ne znam, ali je u pitanju bio odličan miris. Onda je matična kuća Guerlain-a, konglomerat luksuznih proizvoda LVHM odlučio da prodrma malo Guerlain, da uloži u reklamu, a miris praktično već imaju. Rešili su da angažuju Anđelinu Džoli čija je baka navodno volela Guerlain parfeme, i ludilo je moglo da počne sa novim imenom – Mon Guerlain.

Osnovni detalji

Godina: 2017

Note parfema: 

Lavanda, Sambak arapski jasmin, bela sandalovina, vanila

Parfimeri: Thierry Wasser, Delphine Jelk

Kategorija: Orijentalni drveni

Pakovanje i boca

Guerlain - Mon GuerlainKutija je bele boje, sa zlatnom šarom po sredini. Elegantno.

Boca mi je isto elegantna. Nije kičasta, već ima dovoljan broj uglova i špiceva. Boja tečnosti roze (mada kažu ima i druga verzija koja ima drugu boju tečnosti), a zajedno sa providnim čepom koji na dnu ima zlatno žute elemente, opet čini jednu elegantnu celinu.

Sprejer odličan, izbaci dosta tečnosti.

Miris

Guerlain - Mon GuerlainOdmah da napomenem, ovaj parfem nije isti kao Mon Exclusif, ali je prilično sličan. Moram reći da ako imate na umu Anđelinu Džoli i njene filmove, i pokušate da zamislite ovaj parfem, nećete daleko dogurati. Ovo nije parfem koji bi nosila Lara Croft, a ni Mrs Smith. Ovo je parfem koja bi nosila Anđelina Džoli na dodeli Oskara u nekoj finoj toaleti. Ovo je nežan, fin i elegantan parfem. Da da, toliko je on meni dobar. Nije ovo agresivni udarač koji vam stavlja na znanje da je neko u prostoriji. Ovo je parfem koji ostavlja pravi trag za damom, i verni joj je pratilac.

Gore su date oficijelne note, no Fragrantica tim se ne slaže i misli da ovde ima mnogo više nota. Ja bih se ovde složio sa Fragranticom jer ovde ima mnogo više kompleksnosti od samo 4 note.

Guerlain - Mon GuerlainOtvara se parfem blago sveže, kombinacijom lavande i citrusa, no taj citrus gotovo trenutno ispari. Nema ga već posle minut-dva, a ostaje samo lavanda, sveža i aromatična. No, onda ide nalet jasmina i pojačava se postepeno unoseći slatkoću i eleganciju. Ta faza je propraćena i umerenom i jedva primetnom dozom irisa. No, jednom kad se jasmin smiri, posle pola sata od aplikacije, kreće treća faza ovog parfema.

Ponovo se javlja nota lavande i postaje jača od jasmina, no parfem kreće da dobija na novoj eleganciji, ali i na novom udaru slatkoće. Vanila i tonka prave jednu gurmansku kombinaciju koja se sada javlja iznad svega, ali ta kombinacija daje jednu finu pralinastu notu. Kao neki najfiniji francuski kolači. Istovremeno, ti kolači dobijaju i neku mlečnu kremastu notu koja je rezultat sandalovine. Navodno je ovde korišćena indijska bela sandalovina, sirovina koja je danas izuzetno skupa (kažu inače da su Chanel, Dior i Guerlain udruženi u uzgajanju sandalovine i sličnih resursa koji su danas ograničeni i jako skupi).  Iako je ova faza na granici prevelike slatkosti, mislim da je lavanda svojim aromama sprečila da se parfem zasladi previše. Takođe, sreća da parfem nema preveliku projekciju, pa slatkoća ne guši.

Celokupni dojam je da se ovde radi o jednom prefinjenom, ženstvenom i elegantnom mirisu, koji je čak i prilično senzualan. Mogu čak reći i da je ovo definitivno blizak rođak remek dela – Guerlain Tonka Imperial.

Performanse

Parfem gura sigurnih 8 sati, ali ako vam je bitno da parfem zrači sa vas, onda to nije to. Mon Guerlain ostavlja izuzetno mastan trag na koži nakon aplikacije, ali je parfem najjači u otvaranju i možda prvih pola sata vremena, nakon čega se spusti i bude uz kožu čineći ga elegantnim pratiocem. Ono što odlikuje Guerlain parfeme, to je tzv. sillage (čita se sijaž, ali je kod nas odomaćen naziv silaž) – trag koji parfem ostavlja za vama. Jednostavno, kada prođete prostorijom, čak i nakon par minuta će neko znati da ste bili tu.

Komplimenti

Kada moja lepša polovina nosi ovaj parfem, dobija redovno komplimente jer je u pitanju odličan ženstveni i damski miris. Šta više, redovno dobija komplimente od koleginica za parfem.

Prilike za nošenje

Ovo je jedan od onih parfema koji su izuzetno elegantni, ali ne vrište sa vas, već se doziraju tačno koliko treba. Zato je po meni ovo odličan miris za posao i poslovne sastanke, za razne svečanosti, ali i za sastanke sa voljenom osobom.

Mane

Ako bih našao manu ovom Guerlain-u, onda bi to bila cena. Nekako je Guerlain počeo da diže cene i za ove parfeme koji bi trebalo da budu niže cene.

 

Dame, ako ste u prilici, obavezno bar probajte ovaj miris i dajte mu vreme. Nikako ga ne isprobavajte zajedno sa ubicama od parfema koji će ga olako ugušiti i uništiti.

Leave a Reply