GuerlainRecenzijaThierry Wasser

Parfemdžijinih TOP 10 ikada

Guerlain Tonka ImperialePomalo čudan naslov, ali da, danas pričamo o parfemu koji se kod Parfemdžije kotira u 10 najboljih parfema ikada. Parfem koji je instant WOW i koji mlati komplimente bez problema. Pričamo o parfemu koji nosi ime Tonka Imperiale. Dakle, možete pretpostaviti da je parfem baziran na mahuni te lepe i slatke note koja se dobija iz mahuna biljke tonke koja se kultiviše u Južnoj Americi i Africi. Priča je tekla jako lepo za tu biljku. Davala je dosta plodova i bila odlična zamena za vanilu koja je postajala sve skuplja i skuplja. Tako su francuski poslastičari našli jeftinu zamenu i francuzi su mogli da odahnu – kolači će i dalje biti jeftini…. Ali, uvek postoji ali. Ispostavilo se da mahuna tonke sadrži popriličnu količinu supstance koja se naziva kumarin. Sada se pitate šta je kumarin? To je jedinjenje koje ima svoju upotrebu i u medicini i u kozmetici, ali u većoj količini kada se unosi kroz jelo svakodnevno dovodi do trovanja i do ozbiljnih oštećenja jetre, pa čak i do raka jetre!!!  I tako su francuzi upali ponovo u problem.

Čemu ova priča? Još jedan nama široko dostupan začin sadrži taj nevaljali kumarin, a u pitanju je cimet i to ne pravi cejlonski cimet, već tzv kineski cimet ili kasija. Praktično, to je i jedini cimet koji možete kupiti kod nas, dok je pravi cejlonski cimet dostupan samo u dm radnjama i retko gde drugde. I cejlonski cimet sadrži neku količinu kumarina, ali to je zanemarljivo. Zato, oprez sa kineskim cimetom (kasijom), koristite ga ponekad i nikako više od trećine kafene kašičice dnevno bez obzira što vam pričaju da ćete smršati ako koristite taj cimet i med (ovo sa trećinom kafene kašičice je zvanična preporuka nemačke medicine!!!).

Da ne bude sve tako crno, ispostavilo se da mahune tonke daju jako lepu aromu i doživele su pravi procvat u parfimerstvu, naročito poslednjih 15 godina kada praktično nema parfema koji ne sadrži manju ili veću količinu tonke. Njena aroma je topla, blago vanilasta i bademasta.

Osnovni detalji

Godina: 2010

Parfimer: Thierry Wasser

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, badem, ruzmarin

Srednje note: Jasmin, tonka, duvan

Donje note: Tamjan, kedar, bor

Pakovanje i boca

Guerlain Tonka ImperialeMoj primerak je iz stare serije u kojoj je parfem dolazio sa standardnim sprejerom i sa onom starinskom pumpicom. Nakon toga se Guerlain zaigrao sa živcima i novcima potrošača pa je iz želje da spreči dekantovanje parfema rešio da distribuira celu ovu kolekciju parfema sa tom starinskom pumpicom koja nije mogla da se skine, i napravili su skandal. Koliko god oni tvrdili da su te pumpice bile savršene, u praksi to nije bio slučaj, pa su vrlo brzo crkavale, a da ne pričamo da doziranje nije bilo idealno. Pa zamislite da keširate 200e za parfem a posle mesec dana vi više ne možete da ga koristite jer jednostavno sprejer ne radi (primer tester boce u beogradskom Glamuru koje su posle par nedelja svi redom bili sa pokvarenim pumpicama, i ne, nije to jer ‘nije žvaka za seljaka’ već je dizajn žestoko omanuo). Pošto je ipak ozbiljno ime u pitanju, ovaj fijasko sa lošim pumpicama je potrajao svega godinu dana i nakon toga su došla nova pakovanja sa bocama koje imaju samo klasični sprejer i nema pumpice.

Stara kutija je nekako jeftino izgledala za parfem te cenovne kategorije. Dimenzija kao neka knjiga, što bi moj prijatelj Željko rekao. Ali, osim boce, nikakvog znaka luksuza tu nije bilo. Naprotiv, neki nalepljeni svetlucavo zlatni karton u pozadini, plastično postolje, i sve to kao da je Made in China. Danas je situacija drugačija i ta kolekcija parfema gde je Tonka Imperiale (L’Art et la Matière) je daleko bolje zapakovana i daje dozu luksuza.

Boca je najlepši deo priče. Doduše, nespretno, nema čep na boci. već je sprejer u ‘kontaktu’ sa vazduhom, pa ko se plaši da parfem tako može da izlapi, svakako će biti nervozan. Boca lepo naleže u ruci, i sa jedne strane je ta pločica u boji zlata sa imenom parfema. Sprejer je odličan i baca dosta tečnosti.

Miris

Guerlain Tonka ImperialeParfimer Thierry Wasser je dosta kritikovan od kada je glavni parfimer kuće Guerlain. Ja se sa tim ne bih složio, naprotiv. Činjenica je da je Guerlain deo konglomerata kome je profit na prvom mestu, pa se parfemi moraju štancati redovno, nekoliko puta godišnje, ali kada se Thierry Wasser potrudi, on zaista napravi remek delo, a to je na žalost vidljivo uglavnom u ovim ekskluzivnim kolekcijama koje i koštaju puno. No dobro, da vidimo mi kako ovo čudo miriše.

Pamtim još uvek kada sam imao priliku da testiram ovaj parfem u Milanu. Na zahtev prijateljice Sneže, trebalo je da probam i prenesem joj mišljenje o tada slabo dostupnom Guerlain mirisu pod nazivom Mon Exclusif. Parfem je bio dostupan samo u Guerlain radnjama i pojedinim radnjama po svetu. Jedna od onih čudnih logika ove kuće. To je inače sada svima dostupni Mon Guerlain parfem, samo u drugoj boci.

No, prilika je bila da se proba i čitava ekskluzivna Guerlain kolekcija. Prilika, ali je počela i završila se sa Tonkom. Prvi špric i WOW, osmeh na licu, koža se ježi i to je taj osećaj kada znate da je parfem 90% za vas. Trebalo je sačekati još par sati razvijanja na koži i doći do onih 100%.

Otvara se parfem blagom dozom bergamota i ruzmarina, ali vrlo brzo se to smiri, bude jedva osetno, dok zapečeni badem ne preuzme ulogu. Može se reći da je čaroban taj miks bergamota i badema, nežan a opet nekako iskričav. Podseti malo na marcipan i na raznorazne kreme za ruke, telo, sunčanje. I potraje to dobrih pet minuta. Uvod dakle fenomenalan.

Parfem sada dobija na ozbiljnoj dozi elegantnosti od jasmina, ali i na solidnoj dozi slatkoće. Tonka i duvan se ubacuju, a sve su to tople i slatke note. No, nema ovde ništa previše slatko poput današnjih šećernih vodica. Ovo je elegantno slatko. Ovo je faza u kojoj je ovaj parfem možda više ženski, iako je parfem deklarisan kao unisex. Svakako lepo i prijatno, i opet, odlična i razrada.

Nakon nekih sat vremena, parfem dobija na meni i konačni oblik a to je neka ludo dobra aura u kojoj gusti tamjan daje na punoći ovom parfemu. Ujedno, kedar i bor čine da se parfem vrati na centar unisex spektra, mada neki bi rekli da je i dalje više ženski. Savršeno elegantan parfem i zaista pravo remek delo parfimerstva. Tako lepo, nosivo i elegantno, ništa vulgarno.

Komplimenti

Za mene ovo nije kralj komplimenata poput nekih parfema koji jednostavno mame komplimente. Ali kad komplimenata bude, oni su fantastični. Ljudi se bukvalno okreću, gledaju ko to tako miriše, a kad shvate, onda sa oduševljenjem komentarišu, hvale parfem, pitaju koji je to parfem, pa čak i pitaju da zapišem ime parfema. Zaista ludo, ali da, i to se dešava.

Performanse

Na mojoj koži gura sigurnih 8h uz OK projekciju. Nije aždaja, već elegantan parfem. Jednom prilikom, Sneža (prijateljica koja je pitala za Mon Exclusif) mi je objasnila da je poenta ekskluzivnih kolekcija da budu umerenih projekcija, ali jako elegantni, za večernje toalete i specijalne prilike. I to je to, dakle, nije ubica, već parfem umerenih performansi.

Prilike nošenje

Ako ste pročitali prethodni odeljak, shvatili ste, ovo je parfem uglavnom za specijalne prilike gde treba da budete elegantni, a parfem da upotpuni priliku bez da nadjačava vašu pojavu. Dakle, neka dešavanja, poslovni sastanci, i tome slično. No, svakako, prvi dejt je isto tako odlična prilika, kao i sve intimne prilike.

Mane

Jedina i najveća mana je cena, ali s obzirom na unikatnost parfema i na to koliko je dobar, onda mu možemo progledati kroz prste. Šta više, u Srbiji se generalno ovaj parfem može nabaviti za najmanje pare na svetu jer akcija od 20% popusta je gotovo celogodišnja u Glamuru u Beogradu.

Gde kupiti

U Srbiji, ovaj parfem možete probati i kupiti u parfimeriji Glamur u Beogradu u Knez Mihajlovoj. Savetujem vam da ga bar probate, pa da shvatite koliko parfem može biti dobar.

Оставите одговор