HermesJean-Claude EllenaRecenzijaHermes Terre d'Hermes

Poslednji bastion muževnosti

Pre dve godine je popularni sajt koji se bavi parfemima, Basenotes, slavio 10 godina online postojanja. Tada su organizovali anketu koji su to najbolji parfemi koji su se pojavili u poslednjih 10 godina (tj za vreme postojanja sajta) i napravili su listu najboljih 100 parfema. Ubedljivo prvo mesto je odneo Hermes Terre d’Hermes. I nije ni čudno. Parfem koji žene jednostavno obožavaju na muškarcu. I opet, nije ni čudno. Nije čudno jer je ovo jedan od retkih muževnih, oštrih parfema koji su izašli u poslednjih desetak godina a da nema primetnu dozu slatkoće. Uz to, ako dodamo i prepoznatljiv pečat JC Ellene u obliku prozračnosti, onda pričamo o pravom remek delu modernog parfimerstva. Kao što sam već rekao u recenziji Hermes Elixir des Merveilles, i ovaj parfem je nastao 2006. godine i čini se da je ta godina bila jako produktivna za ovog maga parfimerstva koji sada uživa u zasluženoj penziji.

Osnovni detalji

Godina: 2006

Note parfema:

Gornje note: Kora pomorandže, grejp

Srednje note: Biber, pelargonija

Donje note: Pačuli, kedar, benzoin, vetiver

Parfimer: JC Ellena

Grupa: Drveni začinski

Pakovanje i boca

Na žalost, moju bocu ovog divnog parfema sam odavno potrošio pa nemam moje slike da potkrepim priču.

Kutija je standardno dizajnerska tako da tu nema nekih prevelikih očekivanja. S druge strane, boca je minimalistička, sa metalnim vrhom, i prijatno leži u ruci. Ono čime ovaj parfem odstupa od drugih je čep. Ovde se čep ne skida, već je uvek na boci – odvrnete pre upotrebe, zavrnete posle upotrebe. Zanimljivo rešenje, rekao bih čak muško rešenje, da se zna ko ume da sredi stvari po kući a da ne zove majstora 🙂

Sprejer solidan i baca dovoljnu količinu tečnosti

Miris

Ja ovaj parfem nisam probao davne 2006. godine kada se pojavio. Neki tvrde da je tada imao mnogo više snage nego danas. To ne mogu da sudim. Moguće da je bilo reformulacije jer se pojavio u doba kada su bila dva najveća reformulacijska udara na parfemsku industriju. Tek, na mojoj koži se na žalost ovaj parfem nije pokazao najbolje (po pitanju performansi).

Na mojoj koži se parfem otvara sa dosta grejpa. Pomorandžu jedva detektujem kada nanesem normalnu količinu parfema (2-3 šprica). Ako mahnito nanesem parfem, onda se ta pomorandža itekako oseti. Ne znam da li je ovo do kože ili pak do verzije koju sam ja imao.

Nakon uvodnog citrusa, kreće dodatni talas svežine u vidu bibera. Na žalost, pelargonija ne znam kako miriše, ali po literaturi kažu da ima oštru notu sličnu geranijumu i da se može opisati kao miks limuna i ruže. Ako je tako, onda ovoj noti mogu dodeliti zaslugu zašto ovaj parfem počinje da miriše oštro. U ovom trenutku je to mala oštrina, ali će se ona ubrzo pojačati.

Nakon uvodnih 15-20 minuta, parfem dobija konačni oblik na mojoj koži. Za to su zaslužne bazne note u kojoj pre svega dominira kralj-komponenta kancelarijskih parfema – vetiver. Ta nota korenja i dima je toliko dominantna u muškim parfemima, da je i ovde zaslužila svoje mesto. Uz to, da bi parfem dobio na drvenosti i muškosti, žestoko je nafilovan sintetskom notom Iso E Super koja daje aromu kedrovine sa primesom pačulija, vetivera i ambergrisa. Stručniji ljudi od mene kažu da je ovaj parfem u Top 5 kada je u pitanju količina korišćenja ove supstance u pitanju (nesumnjivi kralj ove supstance su Escentric Molecules izdanja gde se Geza Schoen poigravao sa ovom i ostalim sintetičkim aromoma). Šta više, kada se porede neka druga izdanja koju je JC Ellena stvorio, lako ispada da je ta sintetička nota jedna od njegovih omiljenih.

U svakom slučaju, nemojte misliti da korišćenje sintetičke note znači da će parfem biti izrazito sintetičan i da ćete ostaviti neki veštački miris za sobom. Naprotiv, cilj parfimera je da složi i prirodne i veštačke arome u kompoziciju, i da se one lepo slažu i prepliću, a to je ovde odlično urađeno i sve deluje jako prirodno.

Na žalost – jedina i glavna mana ove Iso E Super note je mogućnost tzv anosmije. Naime, osoba koja nosi parfem vrlo lako može osetiti zasićenje nosnica i prestati da oseća parfem. To ne znači da je parfem slab, već da ga vi jednostavno ne osećate. Pre ludačkog došpricavanja, pitajte prvo okolinu da li se parfem oseća i koliko. Tek onda razmislite o tome da promeniti način korišćenja ovog dragulja, tj da li ćete koristiti više ili manje aplikacija.

Konačno, ako bih morao ukratko i slikovito da predstavim ovaj parfem, onda bi to bila Grčka u leto. Ali ne onaj veći deo Grčke gde se uzgajaju masline, već onaj deo Grčke gde se uzgajaju agrumi – drvoredi agruma okruženi šibljem i žbunjem a koji su sprženi od jakog sunca.

Performanse

Dakle, na meni su upitne performanse ovog parfema iako imam zahvalnu kožu za parfeme (masnija koža). Potrebno je da se zalijem kako bi parfem potrajao i opstao. I ne, nije u pitanju gore pomenuti Iso E Super, jer sam pitao i svoju okolinu. Ali, moram reći da znam osobe na kojima ovaj parfem ludački projektuje (na spratu ispod mene stanuje poznata TV ličnost kome je ovaj parfem tzv ‘signature’ i uvek se ceo hodnik i lift oseti za njim). Ostaje samo pitanje koliko aplikacija je tu bilo 🙂

Prilike za nošenje

Ovo je parfem koji odvaja klince od ozbiljnih, zrelih i ostvarenih ljudi. Znam mnoge koji ovaj parfem nose na dukseve i trenerke. Meni to nikako ne ide, iako nisam 100% pobornik teorije da parfem zahteva određeni dress code. Zbog ozbiljnosti i oštrine ovog parfema, smatram da mora bar da ide na košulju, pa kakva god ona bila (bela ili havajka) 🙂

Ovo je parfem za posao, za svečane prilike, za neke formalnije prilike, mada može i za svaki dan, zavisno od vašeg stajlinga.

Komplimenti

Svaka dama koja želi ozbiljnog muškarca pored sebe, daće odličan kompliment za ovaj parfem.

Mane

Kao što sam već rekao, meni je jedina mana ovog odičnog mirisa trajnost. Svakako se može povećati većim brojem aplikacija. Druga opcija za rešavanje ovog problema je naći parfem Montale Red Vetyver koji ima jako sličnu notu, ali u koji je ubačeno pola kila najjačih steroida 🙂

Zaključak

Svoju bocu ove Hermesove zemlje sam potrošio sa zadovoljstvom. Da li ću ga ikada nabavljati ponovo, ne znam. Trenutno mi je Dunhill Icon jako dobra i meni lepša zamena. Konačno, letnja verzija ovog parfema, Hermes Terre d’Hermes Eau Tres Fraiche mi je daleko zanimljivija i sočnija.

Оставите одговор