Histoires de ParfumsRecenzija

Kako je mirisao Kazanova – deo I

Histoires de Parfums 1725 CasanovaPostoji dosta parfemskih kuća koje vezuju imena parfema za poznate ličnosti iz istorije. To je naravno više primer sa niche parfemima. Kuća koja dominira u toj kategoriji je Histoires de Parfums. Pisali smo o njihovoj interpretaciji kako bi mirisao Markiz de Sad. Sada je na red došao drugi parfem ove kuće i reč je interpretaciji mirisa Kazanove. Znamo svi ko je Kazanova, pa razmislite na sekund kako bi to trebao da miriše najveći zavodnik koga istorija poznaje?

Svakako bi to morao da bude miris koji žene obara sa nogu i ne sme nikako da izazove odbojnost. Šta više, možda bi takav miris morao da ima i ženstvenu stranu jer se nekako stiče utisak da mnoge dame vole da osete feminizirani miris na muškarcu. No mera mora da postoji, ali tu granicu je verovatno teško odrediti.

U prvom delu u Kazanova serijalu pričamo o parfemu koji svakako prolazi kao unisex, ali bih ga ja ipak svrstao više u muške, no krenimo redom.

Osnovni detalji

Godina: 2001

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, citrusi, grejp, sladić

Srednje note: Lavanda, zvezdasti anis

Donje note: Vanila, badem, sandalovina, kedar, ambra

Grupa: Aromatični fougere

Pakovanje i boca

Histoires de Parfums 1725 CasanovaAko ste pročitali recenziju za Markiz de Sad, onda već sve znate. Ova niche kuća ne ulaže previše u pakovanje, ali je prilično OK ideja sa kutijom koja se povlači i zatim otvaraju vratanca od kartona.

Bočica je simpatična i zavisi od pakovanja da li je 60ml ili 120ml. Boca od 60ml je svakako interesantnija jer je fora da je presečena na pola. No svakako, boca je dobra ali je jedina i najveća mana sprejer. Kao i kod mnogih niche parfema, sprejer ume da zeza pa da ne baci punu količinu tečnosti pri svakom pritisku.

Miris

Otvaranje i prvi deo ovog parfema je možda i najlepši deo. Mix citrusa takav da nijedan posebno ne odskače, već deluje kao sveža slatka letnja vodica. Slatkoća ovde dolazi od citrusa, ali i od sladića. Jako lepo, i skroz unisex. Nema jake veštačke citruse svežine koja ume nekad da izgleda kao tečnost za sudove. Kazanova je do sada sigurno prošao prvu odbranu 🙂

Histoires de Parfums 1725 CasanovaI posle 5 minuta, parfem se razvija još lepše jer se osete svežina i slatkoća lavande kao i zvezdasti anis. Prelepo prelepo, fenomenalno, Kazanova lagano prolazi i drugu odbranu 🙂

E stvari se sada komplikuju. Parfem postaje i još lepši i igra na kartu note koja svaka žena voli – bademi. O, da, bademi. Perfektno, lepo, umiljato, ali…. Tu počinje da se javlja i vanila. Naravno, dobar deo dama voli vanilu, ali ova vanila pravi problem modernom Kazanovi što vreme više prolazi. Ta nota vanile kreće lagano, ali posle 2-3 sata se toliko pojača da načini kombinaciju sa lavandom, a taj kombo je već decenijama poznat, možda već i čitav vek – Caron Pour Un Homme. Ali pitate se šta je tu problem? Pa jednostavno, zavisno od temperature i količine aplikacije, ovaj mix vanile i lavande može da guši. Zato pamet u glavu, i naučite da dozirate ovaj parfem, i svakako izbegavajte vrele letnje dane. Kazanova je svakako uspeo 🙂

Performanse

Histoires de Parfums 1725 Casanova ima sasvim dobre performanse. Potraje sigurnih 8 sati, od čega se 2-3 sata dobro projektuje, a nakon toga bude više intiman.

Prilike za nošenje

Nalazim da je ovo prilično univerzalan parfem za sve temperature ispod 25 stepeni. Šta više, ne deluje mi kao parfem za određeni dress code, ali pravi Casanova mora uvek biti doteran 🙂

Komplimenti

Itekako dobri, posebno kad dame uspeju da osete miris. Ovaj parfem inače dosta liči na sjajni MDCI Invasion Barbare, s tim što je MDCI primerak dosta skuplji a sada je navodno i reformulisan i oslabljen.

Gde kupiti

U Beogradu, ovaj parfem se može kupiti u parfimeriji L’Atelier.

Оставите одговор