HoubigantRecenzija

Davno zaboravljena muževnost

Iako nas u poslednjih par godina neke parfemske kuće podsećaju da i dalje postoji grupa parfema koja pripada grupi Aromatic Fougere ova grupa je ipak nekako zaboravljena. A kakva je to grupa? To su uglavnom muški parfemi koji treba da mirišu oštro, na paprat. Baza tih parfema uglavnom sadrži kumarin (sastojak iz tonke), a često je tu i lavanda, nekada mahovina, itd itd. Uglavnom, jako muževni parfemi, koja je poslednjih godina vaskrsla u nekom drugom smeru – izgubila je oštricu, a dobila na nežnosti i mekoći – drugim rečima, postali su unisex. Jedan takav primer je Chanel Boy koji sam nedavno ponovo probao u Americi i ajd što se meni dopao, nego što se izuzetno dopao i mojoj dragoj, pa je tako ispalo kao zanimljiva kupovina ako volite da delite parfem sa voljenom osobom. No, nazad na priču. Grupu aromatičnih fužer mirisa je osnovala parfemska kuća Houbigant sada već daleke 1882. godine kada su izbacili parfem pod nazivom Fougere Royale. U međuvremenu, izašlo je mnogo parfema u toj kategoriji, mnogi su se proslavili – Azzaro Pour Homme, Aramis Tuscany Per Uomo, itd itd. A onda je Houbigant rešio da se vrati svojim korenima, da prodrma malo scenu i izbaci novi Fougere Royale koji nema veze sa starim izdanjem i napravili su sjajnu priču jer je u pitanju zaista odličan muški parfem, izuzetno kvalitetan i ozbiljan.

Osnovni detalji

Godina: 2010

Parfimer: Rodrigo Flores-Roux

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, kamilica, lavanda, zelene note

Srednje note: Karanfil, geranijum, cimet, ruža, jorgovan

Bazne note: Pačuli, mahovina, ambra, tonka, muskatna žalfija

Pakovanje i boca

Ovaj proizvođač je u nekoj čudnoj kategoriji. Suštinski se može reći da je niche u pitanju, ali su sada nabavljivi na većem broju mesta, čak i online gde se prodaju dizajneri. S toga, ne znam šta reći o pakovanju. Sasvim obično, sa tim nekim printom koji postoji i na boci. S obzirom da sam bio u prilici da vidim i Parfum Extrait verziju, moram reći da je ta verzija sa daleko boljim pakovanjem, ali i daleko jačom cenom (ovaj je nekih 120e za 100ml, a onaj preko 400e).

I dok je kutija razočarenje, sama boca je prilično zanimljiva i lepa. Ima taj njihov prepoznatljivi print sa prednje strane. Sama boca je jako teška jer je debelo staklo u pitanju, a i sam čep je potežak. Inače, koliko sam primetio, sada su im sve boce slične, tj svi parfemi imaju isti oblik samo je pločica drugačija.

Sprejer solidan. Nema oblaka, ali dosta tečnosti izbaci.

Miris

Prvi sprej, i instant wow. Ovo je kao Azzaro Pour Homme, ali daleko ispeglaniji, ozbiljniji kvalitetniji. Sećam se jednog parfemskog druženja kada je prijatelj nakon svega par sekundi od nanošenja parfema rekao: ‘Za koliko mi ga prodaješ?’ Naravno, ko voli staru školu parfema, ovo je must have.

Prvi sprej, kiselo, pa čak i gorko otvaranje bergamota. Pa to onda propraćeno kamilicom. Ali kako je kamilica generalno blaga, tako je i ovde. Nakon nekih 5 minuta, oštrina citrusa se blago smirije, ali nailazi prijatna aromatična lavanda i rezak miris travki. Kao da je proleće krenulo, a vi na poljani kod svoje bake i deke. Izuzetno intenzivan miris koji se nakon 10 minuta od nanošenja nastavlja na geranijum koji je jednako oštar. Sada već shvatam da mi se opasno sviđa taj prelaz u parfemima sa bergamota na geranijum.

Ono što je pak zanimljivo je da se ne može reći da parfem ima taj istaknuti barbershop sapunasti osećaj. Ima ga, ali u maloj meri. I dok je u početku oštrina itekako izražena, nakon nekih 20 minuta, ona se smanjuje, ali nikada ne prestaje. Šta više, parfem sada postaje tako muški ozbiljan i elegantan, jer se u pozadini mogu osetiti karanfil i prašnjavost cimeta. Jako lep i prijatan razvoj, pravo muški.

I kada pomislite to je to, nema dalje, ovaj parfem nastavlja dalje. Žalfija se nastavlja na oštrinu i aromatičnost prethodnika, pa mahovina, pa pačuli. Jako ozbiljna kombinacija.

Parfem jako sličan ovom je Amouage Bracken man, samo što u Amouage-u divlja čempres i kedar prva 2-3 sata, ali kada se smire te dve note, kompozicije budu slične. Tako da, kome Amouage Bracken nije legao zbog početka, slobodno neka isproba ovaj parfem jer neće pogrešiti.

Prilike za nošenje

Već nekoliko puta rečeno u tekstu – radi se o veoma ozbiljnom muškom parfemu koji ima toliko toga old school, ali u nekoj malo modernijoj varijanti. Iz tog razloga, teško da ga vidim na mlađim osobama, osim ako nije u pitanju neki hipsteraj. Stariji, i oni koji pate za originalnim formulacijama Azzaro Pour Homme, svakako topla preporuka.

Prilike – ozbiljan parfem, pa bih rekao da zahteva ozbiljno oblačenje. Dakle, dress code je obavezan po meni. Posao i poslovni sastanci, neki bitni događaji, i sl.

Performanse

Parfem je solidnih performansi, recimo da dogura 8h od čega je 2 sata odlične projekcije, pa još jedno 2 solidne, nakon čega postaje više skin scent.

Komplimenti

Ima ih i uglavnom su od osoba koje vole ozbiljnije ne-metrosexualne parfeme na muškarcima.

 

Leave a Reply