Christine NagelJo MaloneRecenzija

Lagani, nosivi i elegantni oud

Ko je nov u svetu parfema, moža još nije čuo za oud (agar) drvo, ali verujem da je malo takvih. Oud (više volim da koristim ovo ime, iako verovatno nije u skladu sa srpskim pravopisom o transkripciji i iako se polako odomaćio i naziv agar) je drvo koje raste u jugoistočnoj Aziji, prirodno (ali godinama unazad veštački, zasecanjem zdravog stabla) bude napadnuto od strane gljiva i počne da se suši. Nakon par godina dobija se sasušeno drvo koje paljenjem daje aromu koja je izuzetno cenjena u arapskom svetu. Praktično, ono što je tamjan za hrišćanstvo, to je oud za Arape). Ova aroma je toliko postala tražena, da je oud drvo počelo da nestaje i onda su donešeni zakoni o zabranama namerne seče ovog drveta. To se nekako poklopilo sa vremenom kada je oud postao popularan u parfemima u tzv zapadnom tržištu. Iako je bilo već nekoliko parfema sa oud-om, YSL M7 se smatra parfemom koji je najviše popularizovao ovu notu na zapadu. Rezultat velike potražnje i ograničenja proizvodnje, dovela je do toga da je oud postao možda i najskuplja aroma koja se danas koristi u parfemima.

A kako zapravo miriše oud? Ovde ćete čuti različite filozofije, da to zavisi od mnogo mnogo faktora. a pre svega od starosti drveta. Naravno, s obzirom na skupoću, danas je u većini parfema veštačka zamena. Pa tako, miris je drven, balzamičan i topao, ponekad oštar i suv. Veštačke varijante imaju izuzetno jak medicinski miris, miris koji mnoge ljude podseti na bolnice i aparate po bolnicama.

I dok je prethodnih godina bila ogromna navala raznih oud parfema, recimo da je 80% parfema bila ‘arapskog tipa’ a to je kombinacija oud+ruža. S druge strane, malo je drugih opcija, a te opcije se svode ili na oud+začini+drvo+koža (Versace Oud Noir, Creed Royal Oud, Guerlain Songe d’un bois d’ete) ili oud+citrusi (Acqua di Parma Oud, Jo Malone Oud & Bergamot). Mi ćemo danas pričati o ovoj poslednjoj kategoriji i to o parfemu Jo Malone Oud & Bergamot.

Osnovni detalji:

Note parfema: Kedar, bergamot, amalfi limun, pomorandža, oud

Parfimer: Christine Nagel

Pakovanje i boca

Jo Malone je napravila lepu priču, i obično su parfemi ove kuće posebno istaknuti u parfimerijama. Tako je slučaj i sa beogradskom parfimerijom Anabella Beaty Spot. Parfemi se ručno pakuju u generičku kutiju za sve parfeme ove kuće. Dakle nema posebne oznake na kutiji, ali nije to problem jer je lepo pakovanje. Ovaj parfem pripada tzv Cologne Intense kolekciji. Sve njihove bočice su iste – u osnovnoj kolekciji su prozirne, dok u ovoj intense kolekciji su crne. Sveden i jednostavan dizajn, ali kao i uvek, minimalistički dizajn pobeđuje. Sprejer sasvim dobar

Miris

U otvaranju se oseti jaka doza citrusa, čak i pomalo alkoholno otvaranje koje brzo nestaje. U startu se jasno oseti bergamot, ali onda ubrzo dolazi ta neka kremasta nota, jako lepa, posledica amalfi limuna i pomorandže. Sve to traje kratko, i tada izbija u prvi plan miks kedra, blage doze oud-a i uvek prijatnog bergamota. Ja bih čak rekao da na mojoj koži kedar dominira i daje neku gustoću parfemu. Čak, možda je ovde glavna kombinacija kedra i bergamota te sam naziv možda i nije opravdan. U ovom periodu se parfem sasvim solidno projektuje, možda čak i na dohvat ruku.

Nije ovo parfem koji se nešto drastično menja i koji ima veliku kompleksnost. Naprotiv, filozofija ove kuće jeste da bude sve jednostavno, elegantno, nosivo, ali i blago i umereno. Tako je i sa ovim parfemom slučaj. Lagano, nakon 20ak minuta postaje oštriji i suvlji, poprilično dimast, uz blagu kiselost kako vreme prolazi. U ovoj fazi bih rekao čak i da je parfem poprilično muževan, jer se polako ali sigurno konačno probija oud i postaje glavna i dominantna nota. Ono što je pak zanimljivo je da sa jačanjem oud note, parfem postaje i slabiji, što je možda i dobro jer čist oud ume da bude jako dosadan i naporan (takav je npr Armani Oud Royal). Iz tog razloga, mislim da je ovo skroz pogođen parfem, jer tako jaka nota kakav je oud, sveden je na diskretno. Tačnije, čast da oseti čari ovog mirisa na vama ima samo neko ko uđe u vaš personalni prostor.

Jednostavno, lepota ovog parfema je njegova jednostavnost i nosivost, što je ujedno i mana – već godinu/dve u Britaniji je užasno jaka kampanja protiv Jo Malone – nemački Aldi u svojim prodavnicama u UK i online u UK prodaje sveće i mirise koji su jako slični određenim Jo Malone parfemima. Ludilo ide toliko da su se u celu priču uključili i Sun i Gardian i svi poznati mediji i izveštavaju kada se Aldi sveće i parfemi pojavljuju u radnjama uz objašnjenje – Aldi sveća košta svega par funti, dok Jo Malone sveća par desetina funti, dok parfemi idu i po 100 funti.

Komplimenti

U ovoj kategoriji se parfem pokazao jako dobrim, ali pod jednim važnim uslovom – da uspeju da ga osete na vama. Dobijaju se dobri komplimenti, muškarci ga uglavnom hvale, dame ga cene jer je muževan, a pri tom nije napadan (da, veliki je broj osoba koji vole da osete diskretan parfem na drugima, a ne samo onaj parfem koji bije sve u užoj i široj okolini).

Prilike za nošenje

S obzirom na laganost i eleganciju, ovaj parfem je prilično univerzalan. Naravno, zbog citrusa, možda je više za proleće i leto, ali idealan je za kancelarije, za ljude koji vole lepo a diskretno da mirišu.

Performanse

Ovo je kategorija u kojoj Jo Malone ne briljira. Ako su im parfemi lepi, nosivi i elegantni, onda im je trajnost jako slaba, na žalost. Ali kao što smo rekli, postoje ljudi koji vole takvo ponašanje kod parfema, a s druge strane, možda je u ovom slučaju to i bolje, jer drugim delom kompozicije vlada oud, a oud svojom jačinom i mirisom može da guši i smeta. Iz tog razloga, progledaću mu kroz prste 🙂

Gde kupiti?

Jo Malone u Beogradu možete isprobati i kupiti u parfimeriji Anabella Beaty Spot.

 

Leave a Reply