L'ErbolarioRecenzija

Kraljica slasti

L'Erbolario DolcelisirIma u mom kraju jedan tamić (tepanje od TAM, kamion iz Tvornice Automobila Maribor, nekada itekako popularan u Ex-Yu), parkiran bukvalno na pola puta između posla i kuće, i čiji gazda se već od kraja juna prži na suncu i prodaje lubenice. Da bi privukao potencijalne kupce, postavio je ogromnu reklamu na kojoj piše ‘KRALJICA SLASTI‘. Danas ćemo pričati o jednom gurmancu, koji je definitivno kraljica slasti. Poreklom je iz Italije, zemlje hrane, vina i mafije, ali i zemlje opasnih kolača. Iako su redom svi Italijani mršavi, njihovi kolači i sladoledi su nadaleko čuveni. Na žalost, ovaj parfem ne mogu reći da je originalni italijanski kolač pošto je u suštini kopija francuskog kolača. Reč je o jeftinom parfemčiću pod imenom L’Erbolario Dolcelisir, a njen francuski otac se zove Hermes Ambre Narguille, dok mu je brat parfem koji je uspešno prošao moj test – Parfums de Marly Oajan. U ovoj priči, Dolcelisir bi bio ćerka, jer je namenjen damama.

Osnovni detalji:

Note parfema:

Gornje note: Karamela i rum

Srednje note: Jasmin i kakao

Donje note: Benzoin i Vanila

Kategorija: Orijentalni gurmanski

Pakovanje i boca

L'Erbolario DolcelisirAko niste pre čuli za L’Erbolario, u pitanju je italijanski pandan francuskom L’Occitane-u, ali daleko jeftiniji. Dakle, razna kozmetika na bazi bilja, ali čudno za italijane, ni malo nije uloženo u dizajn, već je sve svedeno na minimum, kao da je u pitanju neka samostalna radnja, a ne lanac prodavnica. Izgleda vrlo jeftino, ali je to možda i bio cilj i možda je to njihova biznis logika.

Dakle, kutija je krajnje minimalistička. Nema tu kartona u unutrašnjosti da štiti bocu, već najobičniji tanki karton, debljine kao hamer papir. Ali i nije problem, jer 100ml ovog parfema košta u Italiji svega 27e.

Boca je nešto bolja, tu je već uloženo nekog truda. Odštampan je neki print na boci, da izgleda bar malo kvalitetnije 🙂

Čep nije vredan pomena, jer je i on od nekog tankog lima. Konačno, sprejer je solidan, baca dovoljno.

Sve u svemu, boca nije vredna kolekcionarstva, ali dobro, ipak smo ovde da sudimo samom parfemu.

Miris

L'Erbolario DolcelisirKod ove jeftinoće, jasno je da je ovo glavno oružje parfema. Inače, ako bi analizirali parfeme ove kuće, jasno bi se videlo da sve što iole vredi, kopija je ili varijacija na neki mega hit. Tako je i ovde slučaj. Ovaj parfem je jeftina zamena za preskupi Hermes Ambre Narguille (jasno vam je kad stavite 27e, koliko treba izdvojiti za ovu slasticu, pored 200e koliko treba izdvojiti za JC Ellenino remek delo i začetnika ovog serijala).

Gore izlistane note se solidno razlikuju na Fragrantici. Ja sam izlistao ono što piše na zadnjoj strani pakovanja, dok je Fragrantica dala veći broj nota. Verovatno su oni uspeli da prokljuve koji elementi čine miris karamele 🙂 Istina je verovatno negde između.

U samom startu će vam biti jasno o čemu se ovde radi.Izuzetno alkoholno otvaranje koje potraje par sekundi, da bi se zatim parfem vezao za kožu i počeo rum da isparava. Kao da su pomešali alkohol sa onim rumom što se koristi za kolače. Ali to traje kratko i onda kreće šećerna karamela. Pravi udar slatkoće, ali i to se smiri pa se nekako vežu te dve note i nastaje prijatna aroma koja traje nekih 5 minuta. Meni je ovo možda najlepši deo ovog parfema, jer ovde ima tog boozy alkoholnog efekta. Taj efekat se posle smanjuje i više dominira aromatični rum.

Nastavlja se dalje razvoj sa gorkim i prašnjavim kakaom. Jasmin ne uspevam da detektujem, jer kompozicija je odavno slatka pa jasmin može samo da poradi na elegantnosti da se ne osetite kao kolač.

No ako ste mislili da ne može grđe i slađe od ovoga, prevarili ste se. Kada udare benzoin i vanila, ovo već ide na granicu slatke izdržljivosti. Zbog ove slatkoće, parfem vidim samo za zimu i vetar, jer u suprotnom se plašim da može da zasmeta.

Moj zaključak je da je ovo vrlo dobra kopija Hermesovog izdanja, a za razliku od Oajana, ovde je pojačana nota karamele.

Performanse

L'Erbolario DolcelisirSolidan parfemčić, čak je po pitanju trajnosti na nivou današnjih dizajnerskih parfema. Na mojoj koži izgura nekih 5-6 sati. Projekcija je jaka prvih sat vremena, a onda se lagano povlači do kože. Što je možda i dobro jer bi u suprotnom mogao da izazove mučninu (dijabetesnu komu 🙂 ).

Prilike za nošenje

Odličan parfem za hladne zimske dame, džemper, čaj i kafu sa prijateljima. Više ga ipak vidim na damama, no sigurno je da i momci mogu da ga izguraju.

Mane

Za parfem koji u regularnoj prodaji košta toliko, ne bih mu tražio mane.

Gde kupiti?

U Italiji postoji lanac L’Erbolario radnji.

U Srbiji, ovi parfemi se mogu naći u pojedinim apotekama verovali ili ne 🙂 Mislim da se kroz Google pretragu lako dolazi do rezultata. Cene su nešto više u Srbiji.

Leave a Reply