Francis KurkdjianMaison Francis KurkdjianRecenzija

A Part of Me (APOM)

MFK APOM Pour HommeKo je iole u svetu parfema itekako mu je poznato ime Francisa Kurkdjian-a, francuza jermenskog porekla. Ako niste, onda ću samo reći Jean-Paul Gaultier – Le Male. Poznato? Čovek je sa 26 godina izbacio svoj prvi parfem i to kakav. Što bi balkanski šovinisti rekli, prvo pa muško. Parfem koji je po mnogima u 10 najboljih svih vremena. Nakon nebrojeno dobrih parfema koje je odradio za druge kuće, Francis zajedno sa prijateljima odlučuje da pokrene svoju kuću i nazove je jednostavno po sebi – Maison Francis Kurkdjian (skraćeno MFK). Jedan od njegovih najboljih mirisa je APOM Pour Homme, muška verzija parfema koja komotno prolazi kao unisex miris. Parfem originalno namenjem menadžerima koji su tražili nešto posebno kasnije je postao i javno dostupan i od tada je sigurno best seller ovog brenda.

Osnovni detalji

Godina: 2009

Note parfema: Ambra, neroli, kedar

Pakovanje i boca

MFK APOM Pour HommePakovanje MFK parfema je univezralno, jednostavno, a opet dovoljno efektno.Tanana kutija u kojoj je boca, ubačena je u veću kutiju na kojoj je ime kuće i ime parfema.

Bočica je providna i opet univerzalna za ovu kuću, kockasta a opet prilično elegantna. Čep ovde siv i nekako deluje kao da je korodirao, ali to je fora jer na nekim drugim njegovim parfemima obojen je u nikl/zlatnu/srebrnu metalnu boju.

Konačno, sprejer je sasvim OK i izbacuje dovoljno tečnosti za ovako jak parfem.

Miris

MFK APOM Pour HommeFrancis Kurkdjian je inače poznat kao parfimer koji teži jednostavnosti. Njegove kreacije su uglavnom svedene, sa jedva par nota, ali opet to uvek ispadne efektno, kvalitetno i kompleksno. Tako je i ovde. Oficijelno stoji da parfem ima svega tri note, ambru, neroli i kedar, ali mnogi se ne slažu da je baš tako. Dosta ljudi govori da oseća i neke druge note, ali šta znam, ovde je sve tako kvalitetno ublendovano da je teško šta moguće provaliti.

Parfem se otvara jako sveže, a to je gotovo trenutno jer vrlo brzo neroli dobija svoju pravu dimenziju a to je svima poznati sapunasto slatki osećaj. Sve to traje nekih 5 minuta nakon čega može da se oseti i ambra. E to je ono što je ‘problem’ jer danas se ambra u parfemima koristi kao sintetička zamena, miks nota koji može da varira (labdanum pre svega, pa benzoin, pa vanila, pa još ponešto, ali svi parfimeri kažu da je labdanum osnova). Različitim miksanjem ambre, dobijaju se različite mirisne ambre danas. Tako je i ovde slučaj. Ovo nije prepoznatljiva ambra u kojoj dominira vanila kao u većini parfema gde se koristi. Naprotiv, ova verzija je manje slađa. U ovoj fazi parfem je već 100% unisex parfem koji je savršeno formalan miris.

MFK APOM Pour HommeNakon nekog vremena, otprilike 20ak minuta može se osetiti i kedar. Od tada pa do dalje, parfem se ne menja već ostaje isti. To naravno ne mora biti loše ako je parfem dobro odrađen, a ovaj ne da je dobro odrađen, nego je savršeno odrađen.

Prvi put kada sam isprobavao MFK parfeme, APOM mi je nekako prvi došao pod ruku i oduševljenje je bilo gotovo trenutno, a dalje toga dana nisam gotovo ništa drugo probao. Eto, toliko je ovaj parfem meni dobar.

Napomena: Postoje određene tvrdnje da je parfem reformulisan. Ja jesam probao ‘reformulisanu’ verziju i mogu reći da se slažem da je parfem reformulisan ali da je najveća razlika u otvaranju. Deluje da je sada parfem više mošusan (još jedna nota koja odlikuje Francisa kao parfimera), a manje sa nerolijem. No i dalje, nakon uvodnog dela, parfem postaje jako sličan originalu koji je ovde opisan.

Performanse

Za mene je ovo parfem koji je u kategoriji izuzetno trajnih i solidno projektivnih. Na mojoj koži gotovo sigurno traje 20 sati. Projekcija je dobra 8 sati nakon čega je više uz kožu.

Prilike za nošenje

Ovo prilično formalan parfem i kao takav dobar je za posao ako se pametno dozira. S druge strane, svečanosti su kao stvorene za ovaj parfem jer će npr bez imalo truda izgurati jednu prosečnu svadbu.

Komplimenti

Na žalost, koliko god ga ja voleo i uživao u njemu, parfem jednostavno ne dobija dovoljan broj komplimenata. Ali dobro, progutaću to bez problema jer se radi o remek delu i da sam mogu u njemu uživati.

Gde kupiti

U Beogradu ovaj parfem se može kupiti u parfimeriji Metropoliten.

Оставите одговор