Aliénor MassenetMemoRecenzija

Parfemdžijinih TOP 10 ikada

Memo African LeatherI još jedan parfem iz serije najboljih parfema, iako bi ta serija imala daleko više od 10 parfema. Memo African Leather. Memo je francuska kuća, koju je osnovao par John i Clara Molloy. On Irac, ona Francuskinja, luda kombinacija koja daje prilično dobre rezultate. Parfemi su im nažalost prilično skupi, ali ono što se nudi je kvalitetna priča, i prezentacijski, a i parfemski, kvalitetno, jako, projektivno, dugotrajno. African Leather je deo ‘Cuirs Nomades‘ kolekcije (ne znam da li bi ‘Kožni Nomadi‘ bio adekvatan prevod?). Svi parfemi u tom kolekciji su jako kvalitetni i karakterni, ali ovaj svojom notom odskače toliko da je instant WOW.

Osnovni detalji

Godina: 2015

Parfimer: Aliénor Massenet

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, šafran, kumin

Srednje note: Geranijum, kardamom, koža

Donje note: Oud, pačuli, vetiver, mošus

Pakovanje i boca

Memo African LeatherPakovanje je skoro pa savršeno. Kutija je presvučena kožom na koju je zakačena razglednica sa imenom parfema. Simpatična ideja koja se može videti na svim njihovim parfemima. Dakle, na prednju stranu je nalepljena razlednica koja se može lako skinuti, popuniti, i poslati, ali… Mislim da razglednicu nisam slao bar 15 godina, ako ne i 20 🙂

Mana pakovanja je nestabilno postolje. Dakle, nešto teže skinete taj gornji deo, ali je onda bočica položena na neko jeftino postolje od nekog debljeg kartona i lako ispada, pa budite pažljivi.

Boca je dimenzija i oblika kao Guerlain ekskluzivna kolekcija, samo što ima čep i što nije providna 🙂 Tigar ili leopard je nacrtan na pločici koja je nalepljena sa prednje strane boce. Jako lepo.

Sprejer odličan, bez zamerki.

Miris

I sad, zašto onaj WOW. Ovo je pravi moderni miris ozbiljnih momaka. Nema ovde slatkih vodica, iako ima slatkoće u ovom parfemu. Svrstao bih ga u kategoriju sa Terre d’Hermes parfemom. Svakako, nema u njemu nikakve divlje afričke priče, tako da je ime pomalo promašeno. Mada,…

Otvara se parfem sa jakom dozom bergamota i šafranom. Dakle, miks citrusa, svež i obećavajući, i neki miris male oštrine rđe, tako ja doživljavam miris šafrana. Ne znam što, ali meni je to odlična kombinacija, VRH. Nakon pet minuta se oseti i taj kumin, pa kome smeta oznojenost, taj će zaobići ovaj parfem.

Memo African LeatherOtprilike nakon 10 minuta, srednje note uplivavaju, geranijum koji daje sapunasti osećaj i pomalo after-shave oštrinu. A onda konačno, aromatičnost kardamoma koji će igrati nadalje glavnu ulogu. Da li ste probali nekad da dodate kardamom u tursku/domaću kafu? To sam video u Saudijskoj Arabiji, i moram reći da mi se miks jako svideo. Inače, kardamom je jako popularna nota svih modernih muških parfema, pa se može reći da ova nota daje određeni moderni kvalitet parfemu. Oseti se tu i koža, ali daleko manje od kardamoma i šafrana. Svakako, parfem se oseti jako aromatično na blagoj podlozi od kože. Fenomenalno.

Srećom, baza koja se sastoji od teških nota je lepo dozirana i istaknut je vetiver, što daje ovom parfemu mušku elegantnost i formalnost, jer parfem dobija dozu oštrine koju prepoznajem i kod Hermes Terre d’Hermes parfema. Sve u svemu, odličan parfem i odličan nastavak za ljubitelje Hermesovog izdanja ili za one na kojima Hermes nije radio.

Performanse

Na mojoj koži odlične. Parfem radi sigurno 12 sati. U pitanju je EDP koncentracija, ali zbog masnog traga koji ostavlja na koži, ja bih rekao da je na gornjoj granici i da je bliža Extrait koncentraciji jer ovaj ljubavni par se ne igra sa kvalitetom. Imajući to u vidu, parfem se projektuje odlično prva 2-3 sata, nakon čega se smiri, ali trag (sijaž) koji ostavlja je za svaki respekt. Lako popunjava prostoriju od 40 kvadratnih metara pa budite oprezni ako ga nosite na posao.

Komplimenti

Odlični, ali najveća mana što su najbolji komplimenti od muškaraca, ali to razumem jer je ovo definicija kvalitetnog muškog modernog parfema. No da se razumemo, komentara od žena ima itekako i uvek su dobri. Na poslu kad god sam ga nosio, kolege su redom pitale šta to tako dobro miriše.

Prilike za nošenje

Ovo je upitna kategorija. Za posao mora biti savršeno doziran, inače može biti prejak. Za neke formalnije prilike, kao i za izlaske, mislim da je savršen. Uz košulju, kožne cipele, bio bi perfektan.

Mane

Cena, na žalost. Memo se u startu pozicionirao u višem cenovnom rangu, pa je tako cena njihovih parfema daleko iznad nekog proseka. No opet stoji ona priča – mirisna kompozicija, kvalitet, performanse, sve to utiče da jedan ovakav parfem vredi kao dva današnja dizajnerska parfema pa se cena lako opravdava.

Оставите одговор