MontblancPierre BourdonRecenzija

Poor man’s Creed Original Santal

Montblanc IndividuelPostoje dva parfema za koje ljudi često kažu da im je Montblanc Individuel, o kome danas pričamo, sličan. Prvi je legendarni Joop! Homme, parfem predstavljen sada već davne 1989. kad je Parfemdžija polagao pionirsku zakletvu. Radi se o slatkoj ubici koja je preteča modernih sladunjavih muških vodica. A drugi je manje izvikani Creed Original Santal koji je odličan parfem ali nekako se o njemu ne priča jer su tu i GIT i Aventus i Royal Oud. Creed Original Santal se pojavio 2005. godine kad je Parfemdžija završavao fax 🙂 Između ova dva parfema, 2003. godine se pojavio Montblanc Individuel. Naravno, svako ima pravo na mišljenje i na lični doživljaj parfema, ali ja sličnost Individuela sa Joop! jedva da vidim. Jesu to slatki parfemi, ali da neko tvrdi da su isti parfemi, e taj neko već nije razradio nos. S druge strane, Creed je po meni daleko sličniji, pa gotovo 95% da su isti, s tom razlikom što su Olivier i Erwin Creed udarili Creed pečat i lepše posložili note, pa tako Original Santal ima Creed prozračnost i izuzetnu nosivost, dok Montblanc nakon nekog vremena postane slatko dosadan. No, razlika u ceni za mnoge (pa i za mene) opravdava kupovinu Montblanc-a, jer razlika od nekih 160-170e za tu prozračnost teško da može da se opravda.

Osnovni detalji

Godina: 2003

Parfimer: Pierre Bourdon

Grupa: Orijentalni

Note parfema:

Gornje note: Ruzmarin, ananas, korijander, cimet, lavanda, bobice kleke, nana, bergamot, kardamom

Srednje note: Jasmin, ljubičica, neroli, geranijum

Donje note: Sandalovina, ambra, pačuli, mošus, malina, vanila, čokolada, vetiver

MAŠALAAAA

Boca i pakovanje

Ispodprosečna priča za dizajnera danas. Ajd, kutija je OK, ali boca je kao pljoska za radžu, tako tanka, a čep kad pokušate da skinete imate osećaj kao da će ceo gornji deo boce da se odvali. Kao kineske igračke za Š tržišta (Šrbija 🙂 )

Sprejer je najbolji deo prezentacije jer baca dobru količinu tečnosti.

Miris

Montblanc IndividuelMalina, voćka po kojoj se Srbija poznaje, a koja je opet tako kontraverzna jer svake godine ista priča i iste muke. Kažu ko nije brao maline, taj ne zna šta je pakao. Moj drugar koji je odrastao u kraju poznatom po malini ne voli da je vidi, čak ni u čokoladama. Toliko je zamrzeo branje u detinjstvu i onda stalne svađe oko cene otkupa, da sad praktično mrzi tu prelepu voćku.

A što ovo pričam, pa ovo je malina/vanila bomba. Parfem je izašao početkom ovog veka/milenijuma i nekako prati taj trend (Cacharel Nemo, Viktor & Rolf Antidote npr). Parfemi sa jako puno nota, kompleksni tako da retko možete da ispratite šta su gornje note, šta srednje, šta donje. Ali rezultati odlični. Šteta je samo što ova dva prethodno pomenuta parfema danas nisu u prodaji. Ali zato Montblanc Individuel opstaje i opstaje. U parfimerijama ga skoro ne možete naći, ali zato online sve pršti za 25e 🙂

Otvara se parfem sveže i lepo. Oseti se tu malo ananasa, korijandera, lavande (tipa Ariel Lavanda), prstohvat cimeta, pa čak ima i nane i naravno oseti se citrusni bergamot. Od svih tih nota, rekao bih da je prvi minut dominantan bergamot sa nanom čisto onako da da privid neke svežine, pa se nastavlja dominacija lavande. Deluje sve to lepo i čisto, rekao bih kao prašak za veš u ovom delu.

Ali ako ste mislili da će parfem biti svež, prevarili ste se. Svakako ostaje čist jer neroli koji počinje da sladi daje sapunasti osećaj, ali to je samo kratka progresija koja se nastavlja nakon desetak minuta kad parfem dobija notu koja će trajati nadalje nekih par sati. A to je dominacija maline i vanile, sa podtonom lavande.

Kako to najlakše opisati, tj kakva mi je asocijacija? Sigurno ste nekad bili u supermarketu i razmišljali se koj omekšivač da uzmete. Odluka pada na neki Lenor, odvrćete čep i mirišete….a ono udar generičke slatkoće. E, tako nekako miriše Individuel. Nema tu ništa loše, naprotiv. Ovo je samo banalizacija 🙂

Posle neka 3-4 sata parfem dobija tu generičnu slatkoću koja ga ničim ne odvaja od mase modernih parfema. Šteta, da su dodali malo više svežine bio bi to odličan miris, tj bio bi to Creed Original Santal. Ovako, odlično ostvarenje za ovako male pare.

Performanse

Montblanc IndividuelSolidne performanse ima ovaj parfem. Prva 2 sata možda ima dobru i jaku projekciju, možda čak i na metar, ali posle se smiri i nekako previše progresivno se veže za kožu i bude više intiman. Rekao bih da sigurno gura 6h, a puna kapa je kad potraje 8h.

Prilike za nošenje

Ovo je prilično univerzalan parfem i mislim da bez problema ide za svaku priliku. I za posao, i za dejt, i za izlaske, jednostavno nema greške. Jedino izbegavajte leto jer zbog vanile i maline i te slatkoće može da vas uguši.

Komplimenti

Kad padaju, padaju u prva 2-3 sata jer se tada parfem i oseti. Kupi više komplimenata od proseka, ali ne doseže granice koje je postavila Mancera Cedrat Boise, Creed Aventus, a u poslednje vreme i Prada L’Homme.

Оставите одговор