Bertrand DuchaufourPenhaligon'sRecenzijaPenhaligon's Sartorial

Miris starih krojačkih radnji

Penhaligon's SartorialMlađe i srednje generacije neće ceniti ovaj parfem jer verovatno nikad nisu imali priliku da posete pravu staru krojačku radnju. Ja iako sam tu još uvek u 30im godinama, imao sam priliku da kročim u jednu takvu radnju, i to kakvu? Moja baka je bila krojač, imala je svoju radnju i jako mi je poznat taj miris! A kakav je to miris? Gomila štofa u koji su ubačene vrećice sa lavandom (kad nema lavande, zamena je opori i teški naftalin) kako bi sprečile moljce da unište tkaninu. Zatim miris metala i ulja od neuništive Singerice, mašine koja se terala jedinstvenim taktom noge. Ne, nisu to moderne električne mašine gde samo nagazite papučicu, a mašina reaguje sporije ili brže. Ovde je čista mehanika, prsti, peta, prsti, peta. Pravi fizički rad i neophodna izuzetna sinhronizacija. Zatim, miris pare i vlage koju proizvodi pegla. I konačno, miris iskorišćenog sapuna. Pitate se zašto sapuna i zašto korišćenog? Jednostavno, ništa ne može na tkanini da ostavi bolji trag od traga sapuna. Kao kreda što piše po tabli, tako sapun piše kroj po tkanini.

Danas pričamo o jednom prelepom muškom elegantnom mirisu Penhaligon’s Sartorial.

Osnovni detalji

Godina: 2010

Parfimer: Bertrand Duchaufour

Note parfema:

Gornje note:Aldehidi, vodene note, metalne note, ljubičica, jasmin, kardamom, biber, đumbir

Srednje note: Pčelinji vosak, ciklama, lipov cvet, lavanda, koža

Donje note: Gurjan balsam, pačuli, miro, kedar, tonka, mahovina, mošus, med, drvo vanila, ambra

Pakovanje i boca

Penhaligon's SartorialKutija je standardna niche priča. Kartonska kutija gde je u dno stavljena boca, dok se gornji deo kutije lako odvaja od dna, pa pazite kako rukujete, jer lako možete ostati bez parfema koji će završiti na podu ako ga ne držite odozdo. Itekako ne volim ovakav vid pakovanja.

Penhaligon ima standardne i lepe bočice. Čak postoji i ukras od tkanine u vidu mašne oko čepa, a čep je ujedno i najveća mana ovog brenda. Posle svega par korišćenja, čep jednostavno više neće da nalegne na bocu. Kao da se žljeb ojede, i čep se lagano klati.

Sprejer je ok i baca dovoljno tečnosti.

Miris

Penhaligon's SartorialAko niste pročitali uvod, želja kuće je bila da napravi parfem koji će asocirati na krojačku radnju Norton & Son. Moram istaći da je Bertrand Duchaufour izuzetno nadaren parfimer koji pred sobom ima uvek postavljena dva zadatka – jedan od kuće koja mu da smernice i očekivanja, a drugi je zadatak koji sam sebi postavi a to je da ako je moguće iskoristi što više nota, na desetine. I neverovatno, nikad ne omane. Iz tog razloga, đavolski je teško detektovati više od par nota u njegovim parfemskim kreacijama.

Parfem se otvara sa dosta aldehida i vodenim notama. Da, to je miris sapuna i pare koju proizvodi vruća pegla. Par minuta kasnije, eto i Singerice. Tačnije, osete se metalne note u kombinaciji sa metalno hladnom ljubičicom i svežim biberom. Fenomenalno. Ima tu možda i malo svežine kardamoma i đumbira, ali dok probam da ih namirišem, već kreće sledeća faza.

A u toj sledećoj fazi, osetim lavandu koja kreće da dominira i vuče ovaj parfem do kraja. Zatim se jasno osete medonosni cvetovi lipe i pčelinji vosak. No svo to vreme parfem ima neku hladnu notu koja neodoljivo podseća na metal.

Penhaligon's SartorialPosle 45-60 minuta, parfem dobija konačnu formu u kojoj ostaje do kraja. Lavanda sa čistim aldehidnim notama, slatkoća meda, malo zadimljene kože i blaga aromatičnost smirne.

I kako to miriše? Kao BRUT!!! Ali daleko lepše i prirodnije, elegantnije.u engleskom džentlmenskom stilu. Mogao bih da zamislim da uštogljeni Mark (Kolin Firt) koristi ovaj parfem dok muva Bridžit Džouns.

Performanse

Ovo je generalni problem kuće Penhaligon’s. Uglavnom se radi o izuzetnim parfemima koji na žalost imaju slabe performanse. Sartorial je čak i odličan ako se uporedi sa drugim izdanjima ove kuće. Izgura on i 8 sati bez problem, ali je projekcija na dohvat ruku 3-4 sati nakon čega svene i bude uz kožu.

Komplimenti

Na žalost, slabi. Ne mogu da tvrdim da li je to zbog mirisne kompozicije ili slabih performansi.

Prilike za nošenje

Ovo nije parfem za klince. Generacije koje znaju šta je Brut, znaće da cene ovaj parfem. Ovo je parfem za momke koji nose odela, ili bar belu košulju.

Mane

Penhaligon's SartorialŽao mi je samo što nije za mrvicu jači.

Оставите одговор