Može li iris biti nosiviji za muškarce?

 

U parfemskom svetu, Prada je jedna čudna firma. U svom portfoliju ima različite mirise, i uvek su oni dosta kvalitetni, ali nekako nisu ni ishajpovani, niti dobro reklamirani. Ali se čini da Prada sada ide korak dalje. Do pre par godina su nekako bilo svoji, nisu pratili trendove, ali se čini da se to polako menja. Da li je to dobro? Ja bih rekao da da, jer kada Prada izbaci mirise u trendu (ovaj prati trend irisa i Dior Homme linije, dok Prada Luna Rossa Carbon prati trend Dior Sauvage linije), onda su oni redovno ispoliraniji, laganiji, prozračniji, nosiviji,…

 

Osnovni detalji

Godina: 2003

Parfimer: Daniela (Roche) Andrier

Note parfema:

Gornje note: Neroli i biber

Srednje note: Iris, ambra, ljubičica i geranijum

Bazne note: Pačuli i kedar

 

Promo:

Prilično jednostavan spot, objedinjuje reklamu i za žensku i za mušku verziju parfema. Zbunjuje pomalo Prada marketing da oni ne izbace posebne reklame, ciljajujući posebno mušku, posebno žensku publiku, imajući u vidu da im je ovo ‘epicentar’ kuće.

 

Fragrantica link – https://www.fragrantica.com/perfume/Prada/Prada-L-Homme-39029.html

PunMiris link – https://www.punmiris.com/parfem/Prada/Prada-L-Homme-39029.html

 

Pakovanje i boca

Nasuprot lošoj kampanji, mogu reći da se Prada ipak potrudila oko pakovanja i boce. Na slici je prikazana boca od 50ml u obliku polutke valjka. Kutija je možda i nesrazmerno velika za bocu koja je unutra. Ovako nešto se retko viđa u muškoj dizajnerskoj ponudi.

Boca je efektna, sa utisnutim Prada logom na boci, sa jedne strane obložena nekim materijalom koji treba da bude verovatno imitacija kože, ili čega već. Sigurno je da taj deo omogućava da boca lepo stoji u ruci i ne kliza iz nje.

 

Miris

 

Iris. Nota koja može biti izvedena na mnogo načina, a koja se uglavnom smatrala izrazito ženskom notom zbog toga što najčešće daje puderast osećaj. Iris je razlog zbog kojeg se čovek uvek upita može li parfem da bude muški? To je razlog što uvek kada pogledam note nekog parfema, pre nego što ga i probam, uzmem parfem sa podozrenjem. Jednostavno, ta nota pudera ume da uplaši. Ponekad, iris u kombinaciji sa drugim notama (Dior Homme Intense, skraćeno DHI) može čak dati i miris šminke. Pa opet, sve više i više muških mirisa ovih dana ima notu irisa.

Može se reći da je revoluciju pokrenuo Olivier Polge 2005. godine kada je kreirao Dior Homme, po mnogima i najbolju verziju tog parfema (kasnije je Francois Demachy reformulisao taj parfem). Pravac je utvrdio Francois Demachy 2007. godine kada je izbacio Dior Homme Intense (skraćeno DHI), tzv. lipstick kralja. Parfem koji je tako polarizujući, podelio je muškarce na dva dela, oni koji ga obožavaju i uživaju u njemu, i oni koji ga ne podnose tvrdeći da je u pitanju izrazito ženski miris. Urbana legenda kaže da je DHI apsolutna magija kod lepšeg pola, parfem koji je izuzetnog trajanja i projekcije, a koji je ženama neodoljiv. Nakon toga, usledila je gomila Dior flankera i reformulacija, pa čak i navodno oslabljenih verzija.

Prada, čije muške parfeme odlikuje sapunasta nota, odlučuje da napravi svoju verziju muškog parfema sa irisom. Da li je tako nešto moguće uraditi u kategoriji u kojoj već postoji vladar? O da, itekako je moguće. I dok meni Dior Homme/Dior Homme Intense linija nije legla, iako poštujem kvalitet, Prada L’Homme je legla kao kec na deset. Parfem se zajedno sa ženskom verzijom nekako stidljivo pojavio, neopaženo, bez puno pompe. Inicijalni komentari su bili prilično loši, da je u pitanju bleda kopija Dior Homme i da nema šta da traži. Ali, vreme je teklo, komentari su postepeno počeli da budu sve bolji, a Youtube genijalac Jeremy Fragrance uspeo je i ovaj parfem da ishajpuje i da pogura priču (mislim da je Jeremy zasigurno zaslužio dobre pare i od Prade i od Mont Blanc i od Jacques Fath zbog svojih klipova).

Parfem ima prilično sveže otvaranje, malo bibera i puno cveta pomorandže – nerolija. Sreća, parfimerka se odlučila da neroli potraje i da se provlači kroz celu kompoziciju uz iris i time ga sprečava da guši. Sa druge strane, loša esencija nerolija ili previše nerolija, može uticati da parfem deluje kao najjeftiniji sapun iz Turske. Zašto baš jeftin sapun iz Turske? Pa neroli kao sveža nota, obično je sastav svakog sapuna, od onih jeftinih pa sve do finih i kvalitetnih, ali loš neroli ume da deluje prilično sintetično.

Nakon početne svežine, polako kreće da se oseća iris, ali ni tada ni kasnije, iris ne dominira kompozicijom. Ni u jednom trenutku tu nema izrazitog pudera. Zatim tu dolazi miks ambre, čineći kompoziciju malo slađom, i ljubičice, koja kompoziciji daje hladnoću i dodatan osećaj svežine. Ali sve je to blago, nema tu nikakve preterane jačine, ništa ne odskače, ništa ne vrišti. Parfem koji je stvoren sa mišlju klasičnog poslovnog italijana – čoveka koji je večito u odelu i koga je sramota da dođe na posao a da nije u odelu, čak i ako se to od njega ne traži. Ovde bih se složio sa Jeremy-jem koji tvrdi da ova Prada daje taj osećaj omekšivača za rublje. I zaista to tako deluje. Dakle, Prada je ostala dosledna svojoj filozofiji da njeni mirisi moraju biti čisti, da imaju svežinu ili u obliku sapuna ili u obliku proizvoda za miris rublja. Mora im se skinuti kapa jer su nakon Prada Amber Pour Homme (i njene ekskluzivnije varijante, a meni omiljene varijante Intense), uspeli ponovo da naprave miris koji odaju blagu i prijatnu čistoću. I dok je Dior sa Sauvage postigao drugačiji efekat, na siledžijski način, Prada je to uradila na kulturni način. Ko traži miris koji će biti vrišteći, ova Prada sigurno nije nešto što mu treba. S druge strane, ko voli pitomije mirise, mirise koji neće izdati i koji će biti tu i pokazati vernost kada treba, Prada je pravi parfem.

Iako je parfem definisan kao muški, mislim da ga bez problema mogu poneti i dame, jer povrh svega, mene ovaj parfem asocira na jedan Unisex parfem od kuće Guerlain, a u pitanju je Guerlain Cologne 68 – kolonjska voda napravljena navodno od 68 nota, a broj 68 je zapravo adresa čuvenog Guerlain butika na Jelisejskim poljima. Najveća razlika ova dva mirisa je u otvaranju – Guerlain kreće izrazito citrusno sa svojim prepoznatljivim citrusnim notama, dok Prada to čini uz pomoć ljutog bibera. Nakon sat vremena, oba parfema su oko irisa i jako prozračni.

 

Performanse

Nasuprot komentarima ljudi online, mišljenja sam da ovaj parfem neka toliko dobre performanse. Na mojoj masnijoj koži koja voli parfeme, ovaj parfem ne izgura više od 6 sati. Prva 2 sata projekcija je solidna, a nakon toga se primiruje i bude više uz kožu. Sa nestrpljenjem iščekujem Intense verziju koja će se nadam se uskoro pojaviti u srpskim parfimerijama.

 

Prilike za nošenje

Nasuprot Jeremy-ju, koji tvrdi da ovaj parfem zahteva odelo, košulju i kravatu, ja mislim da je parfem ipak malo univerzalniji. S obzirom na prozračnost, svežinu kao omekšivač, nalazim da je nosiv gotovo u svim prilikama, od poslovnih, svečanih, do ležernih i svakodnevnih prilika.

 

Komplimenti

Svi koje vole Dior Homme, sigurno će komentarisati i ovaj miris, ako uspeju da ga osete. Tako da se može reći da su komplimenti više nego OK.

 

Mane

Iskreno, voleo bih da je za mrvicu jači i postojaniji. No, i pored toga, mislim da ćemo se Prada i ja još dugo družiti, pogotovo imajući u obzir da mi se muška Prada linija itekako sviđa.

Оставите одговор