Profumum RomaRecenzija

Miris mora i miris Rima

RimDanas pišem o parfemu koji je definicija mora, slano, slano i opet slano. Postoje mnogi akvatični slani parfemi, ali ovaj se nekako izdvojio kao ponajbolji primerak. Toliko je dobar da su mi jednom prilikom u beogradskom Metropolitenu rekli da 2-3 meseca od predstavljanja Profumum Roma u njihovim radnjama, bukvalno samo ovaj miris se prodavao danima i nedeljama. Ujedno, ovo je parfem koji se jako često može osetiti u samom Rimu gde je i sedište ove kuće. Iako su oni namenili njihov parfem Victrix da bude parfem koji predstavlja miris Rima, mislim da se Acqua di Sale ipak više probio i on je definitivno miris Rima.

Osnovni detalji:

Godina: 1996

Note parfema: Kedar, morska trava, so, mirta

Pakovanje i boca

Profumum Roma Acqua di SaleNa žalost, pakovanje ovog parfema odavno nemam, ali se svodi na to da su pakovanja za sve njihove parfeme ista – kutija u kojoj je na donjem sunđeru levak i travel bočica sa roll-on-om, kao i sprejer, pa onda još jedan sunđer na kojem je položen parfem sa čepom. Potrebno je naravno skinuti čep i staviti sprejer za korišćenje.

Boca italijanski elegantna, samo se na vrhu boce menja ime parfema, sve ostalo isto. Sprejer odličan, čak i prejak za ono što nudi ovaj parfem.

Miris

Pre nego što krenemo o mirisu, vrlo je važno reći da se njihovi parfemi nanose drugačije. Oni nisu klasični parfemi, već su jako uljani. Negde je stajala informacija da je procenat čak 40% parfemskog ulja u boci (EDP idu do 20ak procenata). Dakle, parfem ostavlja jako uljani trag na koži pa ga zato ne treba nanositi više od 2x, što zbog toga da je potrebno vreme da ga upije koža, što zbog jačine kojom zrači parfem. Dame bi trebalo da budu pažljivije jer postoji mogućnost da unište neku nežniju garderobu ovim parfemom. Takođe, budite oprezni ako budete naneli ovaj parfem na vrat a napolju sija jako sunce – jednostavno će vas pržiti koža 🙂

Što se tiče mirisa, neki bi rekli dosadan, neki bi rekli da podseti na klasičnu Felce Azzuro kupku, ali ima tu svega.

U otvaranju, rekao bih kao da ste na sebe stavili kilo soli i još na to stavili mirtu koja ima miris sličan kamforu, samo mnogo mnogo blaži (kamfor verovatno zna svako kako miriše, ali posebno ga (ne) vole osobe koje se bave sportom jer su sve sportske kreme protiv bolova i upala na bazi kamfora i znaju kako to ume jako da se oseti).

Ono šte je zanimljivo, parfem ne isijava u početku. Šta više, rekao bih da se parfem ne oseti ni 10ak centimetara od kože. Ali, dajte mu vremena da koža upije i da krene da isparava.

Pravi osećaj dolazi nakon nekih 15ak minuta, kada parfem dobija i konačni oblik (ne, ovaj parfem se ne razvija, pa ko voli dinamične parfeme, ovo nije priča za nju/njega). Miriše kao tona morske trave, i još par tona soli, i par stabala mirte, a u pozadini šuma kedrovine. Zaista, parfem uistinu ume da podseti na Felce Azzuro kupku, ali to su nijanse. Parfem od svoje slanoće i jačine jednostavno žari, a opet mirta ga čini da ima dozu svežine pa može delovati kao neka osvežavajuća paprat.

Svakako, glavna asocijacija koju meni ovaj parfem budi je more, i to stvari (odeća, obuća, razni rekviziti poput dušeka) koje su bile u kontaktu sa morskom vodom i osušile se na suncu. Možda najviše podseti na peškir koji ste danima koristili na plaži 🙂

Performanse

Ovo je jedan od onih parfema ubica koji traju i traju, a pošto su uljani i koža ih sporo upija, velika je verovatnoća da će vam i garderoba povući ovaj miris. To znači da uz tu garderobu više nećete moći ništa drugo da nosite dok je ne operete. Predlog – nakon nošenja ovog parfema, skinite košulju i ostavite je na stolicu još par dana kako bi vam mirisala soba 🙂

Za neke ljude jačina i trajnost ovog parfema je velika mana (ne valjda kad je slab parfem, ne valja kad je prejak 🙂 ). Jednostavno, ume ljudima da se zgadi ta jačina i trajnost i da jednostavno brzo dosadi, a ovde je pak 100ml vrlo koncentrisanog parfema, pa vam uz redovno korišćenje ovaj parfem može potrajati godinama.

Parfem traje na koži preko 12 sati, a to preko može da ide i do celog dana.

Komplimenti

Ovo je gde parfem fascinira. Uvek, ali uvek padnu dobri komplimenti. Nikada nijedan loš komentar nije bio za ovaj parfem.

Prilike za nošenje

Ja ovaj parfem volim da nosim u toplijem delu godine jer je redak parfem koji može i na 40 stepeni da gura ceo dan. No, znam i ljude koji vole da ga nose kad je nešto hladnije.

Оставите одговор