RecenzijaSanta Maria Novella

Hanibal ponovo napada

Sećate se filma ‘Kad jaganjci utihnu‘, tj nastavka ‘Hanibal‘? U jednoj od scena Hanibal posećuje radnju ove (pra)stare radnje i kupuje sapun sa mirisom badema i šalje Klaris Starling. Ova parfemska kuća nosi ime po jednoj od najpoznatijih katedrala koja se nalazi u Firenci. Njihove radnje su totalno drugačije od modernih, svetlećih radnji i jasno se može ‘nanjušiti’ čim ste u blizini trga gde se nalazi pomenuta katedrala. Nastala daleke 1612. godine, ovo je jedna od najstarijih farmaceutskih/parfemskih kuća. Oni proizvode gotovo ceo komplet parfemskih proizvoda – i sapune, i kreme, i mirise za kuće, i pene za brijanje, i after-shave, i mleko za telo, i parfeme, sve je tu. A pakovanja, izuzetno retro, bez sprejera (koji se dodatno naplaćuju). Cenovno, nije to ništa više od dizajnera. Npr, u Italiji, njihovi parfemi su oko 85e, dok je van Italije ta cifra oko 100e za pakovanja od 100ml. Kuća ima raznih parfema, ali je većina njih poprilično retro, za neke možda i dedasto/babasto, ali nesumnjivo, kvalitet je neosporan. Takav je možda i Peau d’Espagne (ili ‘španska koža’).

Osnovni detalji:

Godina: 1801 (a možda i starije)

Note parfema:

Gornje note: Jasmin, karanfil, bergamot

Srednje note: Neroli, kedar, glog, ljubičica

Donje note: Breza, cibetka

Pakovanje

Ovo je zanimljivo, Iako se ovo svrstava u niche proizvode, oni furaju svoju old-school priču – parfem je zapakovan kao mnogi italijanski ‘farmaceutski’ parfemi (L’Erbolario i njima slične kuće). Ovaj je možda malo kvalitetnije zapakovan, ali ipak, kako je ovo ‘farmaceutska’ kompanija i kako su njihovi parfemi uglavnom kolonjske vode, tako je i bočica suštinski u obliku starih after-shave pakovanja – plastični vrh sa rupicom, odličan za posle brijanja. No kako je ovo ipak jače koncentracije, teško da ćete ga koristiti kao after shave osim ako niste toliko hrabri 🙂 Ipak kupite taj sprejer za 2-3e i stavite na ovaj (ipak) parfem i koristite ga kao klasičan parfem.

Miris

Iako stoji da je ovaj parfem nastao daleke 1801. godine (izvor Fragrantica), sam proizvođač navodi da je ovaj parfem korišćen za parfemisanje proizvoda od kože (najviše rukavica). Znajući da je u modernim vremenima Firenca poznata po koži i proizvodima od kože (i sam Tom Ford je nazvao svoj parfem Tuscan Leather po koži iz Toskane), ostaje pitanje zašto ovaj parfem nosi naziv ‘Španska koža’. Po jednima, ovo je parfem koji najbolje opisuje miris koji odaje koža žene. Po drugima, ovo je miris koji je korišćen za parfemisanje ženskih kožnih rukavica nekada davno. Bilo kako bilo, ako je ovo bio parfem žena ili miris žena, onda to svakako može da posrami današnje muškarce jer je ovo jedna tako surova koža koja danas teško može da se nađe, i pored svih ispada od strane Gucci Guilty i sl.

Otvaranje ovog parfema vrlo brzo odbija mnoge. Jaka koža, čak ume da podseti i na neke proizvode iz kućne hemije, za čišćenje i dezinfekciju podova. Ali ništa jako moderno cvetno poput raznih Ajaxa. Ovo je kao miris onih stvari za dezinfekciju domova zdravlja i bolnica. Znate već taj osećaj, kada čekate da vas prozovu, a ceo hol ‘miriše’ na jake proizvode za čišćenje. Zaista nešto neobično. To je sve posledica udara cvetnih aroma karanfila, jasmina, nerolija i ljubičica. Već posle nekih desetak mirisnih minuta, polako se smiruje ta teška hemija, i parfem dobija na toj noti kože po kojoj je i poznat. Iz daleka omirisan, ovaj parfem deluje kao stara škola sapuna – zaista, kao miris nekada starih sapuna koji su naši rođaci pravili nakon svinjokolja. Zaista, s jedne strane nekako čisto, a s druge opet, oštro brije, kao neka stara ustajala pomada čiji miris izbija sa babinog starog kredenca, pomešanog sa mirisom naftalina u onim kamenčićima protiv moljaca. Ume čak da podseti i na one plave sapune za pranje veša, s tim što je ovo ipak daleko elegantnije.

Ne znam samo u kom periodu je živeo autor koji je rekao da ovaj miris oponaša miris ženske kože, ali ja tu asocijaciju ovde zaista nemam. Možda zato što i originalna formulacija parfema koji se vodi kao Peau d’Espagne na Wikipedia enciklopediji ima drugačiji sastav. Bilo kako bilo, ovo je parfem koji mogu da iznesu stariji ili oni koji nemaju problema da iskažu svoju seksualnost. Ako bih mogao da biram ličnost koja bi najbolje opisivala ovaj parfem, onda bi to svakako bio pokojni Freddy Mercury – u javnosti lucidan, u privatnom životu povučen. Takav je i ovaj kožnjak – jak i karakteran, ali nije krajnje lud poput Histoires de Parfums – Marquis de Sad. Ovaj je ipak italijanska, uglađenija škola.

Prilike za nošenje

Ovo je pravo pitanje. Ja sam ga u par navrata nosio preko dana i zaista mi je legao. S druge strane, verujem da nije za izlaske jer je možda previše old school.

Performanse

Kao što sam naveo, parfemi ove kuće se uglavnom vode kao kolonjske vode, ali po performansama mogu slobodno reći da su rame uz rame sa modernim EDP izdanjima. Traje sigurno dobrih 6 sati, ako ne i duže kada se pomiriše na koži i odeći. Sapunast štih se oseća sigurno 3-4 sata od nanošenja parfema.

Komplimenti

Bilo je do sada par, ali nije ništa po čemu bi se ovaj parfem istakao. Ovaj parfem bih ipak više svrstao u kategoriju onih za lično uživanje.

Leave a Reply