RecenzijaThe Different CompanyThe Different Company

U utorak 5. decembra uvoznik niche/art luksuznih parfema DP LUX GROUP organizovao je druženje sa Luc Gabriel-om, vlasnikom francuske niche kuće The Different Company. Ceo događaj je bio u niche/art parfimeriji L’Atelier Belgrade u ulici Kralja Petra. Moram priznati da sam jako iznenađen profesionalnošću i izuzetno prijatnom atmosferom koja je vladala, bez velike gužve i buke kakva ume da bude u ovakvim prilikama. Zaista, ukoliko želite da probate nešto drugačije u parfemskom svetu i ako su vam dizajnerski parfemi postali dovoljno neinteresantni, vreme je da probate nešto drugačije, smelije, pa obavezno posetite L’Atelier Belgrade. Oni će vas stručno provesti kroz ceo asortiman niche parfema, a ima tu zaista dosta toga da se proba. Raduje me činjenica da nisu stali nakog otvaranja početkom ove godine, već su nastavili sa uvođenjem novih brendova i novih kolekcija već prisutnih niche kuća. Za svaku pohvalu, pogotovo znajući da će sledeće nedelje parfimerija biti bogatija sa još dva ultra poznata brenda (Creed i Acqua di Parma), kao i nekim novim kolekcijama (Xerjoff Shooting Stars).

Nazad na temu. Pored kratke priče o samoj kompaniji The Different Company, glavni razlog okupljanja bilo je predstavljanje dva noviteta ove kuće – dva vrlo interesantna parfema Santo Incienso i Majaina Sin. Na žalost, pošto je meni ovo sve hobi za moje ograničeno slobodno vreme, nisam bio baš najbolje pripremljen za celu priču, pa deo neformalnog razgovora sa Luc-om nisam zabeležio tako da će deo teksta biti baziran na mom još uvek dobrom pamćenju 🙂

Ovo je inače kuća koju sam kratko testirao u par navrata prethodnih godina, a dva parfema koja su me oborila sa nogu bila su Oud Shamash i Oud for Love – dva parfema sa oud (agar) notom koje bih komotno svrstao u pet najboljih mirisa zasnovanih na oud-u. No, o njima nešto kasnije, kao i neki drugi put sa više detalja.

The Different Company

Kako Luc Gabriel ističe, ovo je jedna od prvih niche kuća jer je nastala već davne 2000. godine kada niche tako reći i nije bila poznata reč u svetu parfema. Kompanija je nastala energijom jednog vrhunskog parfimera Jean-Claude Ellena-e i jednog dizajnera luksuznih stvari Thierry De Baschmakoff. Jednostavno, na vreme su prepoznali da svet traži nešto novo, neku novu vrstu luksuza ali koja će biti dostupna svima. JC Ellena se potrudio da napravi tri parfemske kreacije za početak, a Thierry De Baschmakoff je pre svega bio zadužen za dizajn boce. I naravno, obojica su u svom delu posla uspeli i priča je mogla da zaživi. Rodila se nova francuska niche kuća sa pomalo čudnim engleskim imenom – The Different Company. Ako ste imali posla sa francuzima pre, znate koliko oni drže do svog francuskog jezika, pa tako činjenica da nose englesko ime zaista znači da se radi o jednom drugačijem brendu 🙂

2004. godine, JC Ellena je, nakon što je udario temelje ove kuće, napustio priču jer je dobio poziv koji se ne odbija – da bude glavni parfimer kuće Hermes i znamo šta je tamo sve uradio i napravio. Na čelo The Different Company tada dolazi Luc Gabriel i praktično gradi kuću po svojoj viziji. A glavni parfimer postaje i ostaje ćerka JC Ellena-e – Celine Ellena.

Rezultati su danas itekako vidljivi – 1 dizajner, 3 kolekcije, 28 parfema koje su kreirali osam veoma poznatih imena: Jean-Claude Ellena, Celine Ellena, Bertrand Duchaufour, Emilie Coppermann, Corine Cachen, Alexandra Monet, Delphine Jelk i Christine Nagel. Po rečima Luc-a, svi parfimeri su imali maksimalnu slobodu, a parfem je rezultat zajedničkog rada parfimera i samog Luc-a.

Parfemi su razvrstani u tri kolekcije sa sledećim imenima:

  • Just Chic kolekcija – „Bogate mirisne kompozicije napravljene od retkih sirovih materijala koje se ne koriste često u tradicionalnoj parfimeriji predstavljaju suštinu Just Chic kolekcije.
    Eco-friendly bočice jedinstvenog dizajna koje se mogu dopuniti kupovinom refila, napravljene od stakla tretiranog visokim temperaturama da bi se dobio visok nivo glatkoće, sa hromiranom metalnom kapicom, štampom od platine, su spakovane u elegantne kutije zajedno sa plišanom vrećicom i levkom za dopunu bočice.“
  • L’Esprit Cologne kolekcija – „Linija posvećena ljubiteljima laganijih Eau de Cologne koncentracija ali sofisticiranijih kompozicija od klasičnih Eau de Cologne.
    Eco-friendly bočice jedinstvenog dizajna koje se mogu dopuniti kupovinom refila, napravljene od stakla tretiranog visokim temperaturama da bi se dobio visok nivo glatkoće, sa metalnom kapicom i štampom od emajla su spakovane u elegantne kutije zajedno sa plišanom vrećicom i levkom za dopunu bočice.“
  • Excessive kolekcija – „Apsolutna raskoš najfinijih i najskupljih sirovih materijala koncentrisanih u parfeme. Ovoga puta u bočici od 50ml, uglačanog stakla, sa hromiranom metalnom kutijom, smeštena u drvenu kutiju, zaštićena crnim papirom sa pečatom u boji zlata, Wibalin dizajn. Kutija je postavljena plišem, sa magnetnim zatvaranjem. Najluksuznija The Different Company kolekcija, trenutno nije dostupna na našem tržištu.“

 

Svakako, preporučujem vam da ugrabite malo vremena i skoknete do radnje L’Atelier Belgrad (ili tamo gde su ovi parfemi dostupni na ex-YU prostorima) i za početak isprobate neke od njih. Ima tu vrlo jednostavnih, a efektnih kreacija, ali i vrlo kompleksnih izdanja. Zajedničko im je da su svi redom jako nosivi. Moram da istaknem da je kolekcija L’Esprit Cologne uglavnom u EDT i EDP koncentracijama, a da su cenovno u rangu dizajnerskih parfema, pa čak i jeftiniji od nekih dizajnera, tako da nemate izgovor da tvrdite da je niche preskup. Just Chic kolekcija je već nešto skuplja, a Excessive kolekcija je već klasična niche kategorija cena.

Ono što je bitno reći da The Different Company svojim parfemima pokriva skoro sve grupe parfema. Jedino što ne pokriva, i nikada neće po rečima Luc-a, to su tzv ‘ozonic’ parfemi, parfemi koji su obeležili 90e godine. Što se mene tiče, fer odluka i drago mi je da je tako.

A sada malo o predstavljenim parfemima ove večeri.

The Different Company – Santo Incienso

Prvo je predstavljen ovaj miris koji je svetlo dana ugledao letos. Radi se o citrusnom drvenom začinskom mirisu. Iako Luc kaže da parfemi nemaju pol, po meni je ovo izuzetan muški parfem i meni je momentalno završio na listi želja, a možda i ove godine sam sebi budem Deda Mraz i poklonim ga sebi. Da, toliko sam oduševljen ovim mirisom koji ima sve ono što jedan ozbiljan muški miris treba da ima.

Kompozicija je inspirisana drvetom Palo Santo koje se koristi u šamanskim i religijskim ritualima. Ono što ovaj parfem odvaja od mase, to je upotreba ove arome – u većini ostalih parfema, kad vam pomenu da ima Palo Santo, znajte da će se u 99% slučajeva raditi o slatkom i teškom mirisu. Ovde to nije slučaj. Nema tu ni malo slatkoće. Naprotiv, ogromna doza citrusa (pre svega bergamota) koji se oseća od početka do kraja parfema, upotpunjena je tamjanom, miroom i kedrom. Ma perfektno. Naravno da nije u redu porediti, ali ovo je parfem u rangu Xerjoff citrusnih parfema (pre svega Nio), a kada to kažem, onda je to odlična ocena jer Xerjoff radi najbolje citruse.

A još, ako vam kažem da je koncentracija parfemskog ulja ravno 35%? Dakle, u pitanju je Extrait de Parfum. I ono što je Luc ovde posebno naglasio, a o čemu sam ja pisao, Extrait ne znači da je parfem jači!!! Naprotiv, to znači da će se parfem manje projektovati jer ima manje alkohola koji isparava. Ali je zato akcenat na trajnosti i na sijažu (mirisni trag koji ostaje za vama).

Ovo je odlično izdanje za poslovne ljude, za ljude u odelima, sastanke i celodnevni rad, parfem za dobro raspoloženje jer sadrži tu magičnu bergamot notu u suludoj količini. Svakako, dame mogu da probaju i vide hoće li se naći sa ovim parfemom. Šta više, zbog kombinacije citrusa i drveta, ovo je baš univerzalan parfem koji vam može zameniti najveći deo kolekcije.

Za kraj, treba reći da je inspiracija za ovaj parfem nastala tokom putovanja parfimerke Alexandra-e Monet u južnu Ameriku gde je Palo Santo sveto drvo.

Mirisne note:

Gornje note: Bergamot, Petit Grain, Muskatni orah

Srednje note: Palo Santo, Kedar, Hedione

Donje note: Tamjan, Miro, Mošus

The Different Company – Majain Sin

Parfem lepe boje u njihovoj standardnoj odličnoj bočici. Ne treba trošiti reči da su bočice fenomenalne jer su izuzetno fotogenične. Iako je dizajn minimalistički, boca je pravo remek delo.

Radi se o vrlo interesantnom i provokativnom gurmanskom parfemu. Odmah da kažem, po meni je ovo svakako mnogo više ženski parfem, ali opet, može proći kao unisex.

Parfem je nastao kao inspiracija na putu parfimerke Emilie Coppermann na Madagaskar. Naravno, ne treba da pitam koja je vaša prva asocijacija na Madagaskar? Ili pingvini, ili vanila 🙂 Mislim da nema treće. U svetu slatkiša naravno, burbon vanila sa Madagaskara je daleko poznata. Ono što pak većina ne zna, miris burbon vanile je nešto drugačiji, tamniji od vanilina koji nam je svima poznat i koji obično asociramo sa imenom vanile.

Ovo je jedan moderan floriental‘ miris, miris u kojem se prepliću cvetne note i orijentalne gurmanske note. Parfem se otvara izuzetno sveže i oštro. Ima tu dosta citrusa i ljutine od đumbira. Reklo bi se u prvi mah da će to biti neki citrusni parfem, ali…. Kreće prvo deo cveća (heliotrop i orhideja) i deo gurmanluka (krema od kestena, izuzetna aroma cimeta, javorov sirup). U ovom trenutku je to tako luda kombinacija, sveže i oštre citrusne note vs slatke gurmanske note sa malo cveća. Baš provocira i mami vas da mirišete i dalje i da pokušate da zamislite kuda će dalje otići parfem. Onda nekako krene da se oseća malo na žvake, čuveni bubble-gum efekat. Luc kaže da je to od cveća. Konačno, parfem dobija na nekoj slatkoći koja se bukvalno lepi za kožu, ali to je jako lepo. Nema tu ni malo one generičke slatkoće prisutne u današnjim dizajnerskim mirisima. Naprotiv. Vanila, ambra, sandalovina, čine ovaj parfem da ode u finu kremastu slatkoću, ali nije to bizarno slatki trend a-la Lancome La Vie est Belle. Ovo je ipak više na elegantnoj, prijatnoj i ženstvenoj strani. Lako bi se nosio uz neku večernju toaletu.

Meni je ovo odlično izdanje, ali bih ga radije video na mojoj lepšoj polovini. Zapravo, mislim da sam našao savšren par parfema za nas, meni Santo Incienso, a njoj Majain Sin.

Mirisne note:

Gornje note: Kandirana kora pomorandže, Bergamot, Neroli, Cvet pomorandže, Đumbir

Srednje note: Heliotrop, Orhideja, Krema od kestena, Cimet sa Madagaskara, Javorov sirup

Donje note: Tonka, Ambra, Sandalovina, Mošus, Vanila zlatni ekstrakt sa Madagaskara

 

 

 

Zaključak

Bilo je ovo jedno divno mirisno veče. Svakako, preporuka je da isprobate parfeme ove kuće jer ko zna, možda upravo tu nađete vaš novi ‘signature‘ miris 🙂

Leave a Reply