Top Note Show by VlaxiYves Saint Laurent

Kao poslednji u nizu rivjua M7 flenkera, M7 fresh je nedavno stigao na Top Note stazu.

Kao jedan od vrlo retkih i teško dostupnih parfema do kojih se danas dolazi, spada u vrlo kreativne letnje parfeme sa arapskim prizvukom usled prisustva note oud-a.

M7 Fresh jedan nesvakidašnji parfem, koji se bazira na temeljima uspeha starijeg brata M7, međutim ovaj flenker nije doživeo ogromnu slavu, iako poseduje interesantne kvalitete kakvi se danas retko sreću, kada su mirisne note u pitanju.

M7 Fresh se otvara intenzivno i eksplozivno, vrlo citrusno, ali muževno, sa ljutkastom notom đumbira i ljute narandže, koja nadopunjuje ostale agrume od kojih najviše osetim mandarinu i limun. Vrlo brzo, ljutina se pretvara u dimastu bazu sa podlogom od oud-a, koja je izuzetno slična i pretpostavljam da je preuzeta iz orginalnog M7, jer zaista dele sličnost u tom segmentu kada je agar u pitanju. Iz naziva može se pretpostaviti da M7 Fresh miriše kao M7 sa citrusima, međutim pored toga, ovo su dimljeni citrusi, proarapski orijentisani i odrađeni sa ljutinom, drvenkastim vetiverom i mošusom koji ostaju kada čitava predstava utihne na mojoj koži.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakav bi ovo bio post finalne triologije da ne bude jednog epskog duela i porodične borbe poput onih u svakom Star Wars filmu!

Zato sledi poređenje sa starijim bratom!

Kada bismo gledali izolovano, da M7 ne postoji kao kontra teža i mračna strana, M7 Fresh bi bio sasvim zadovoljavajuć i popularan parfem danas, a mnogi neiskusni nosevi bi ga svrstali u niche klasu, jer se sa ovakvom kreacijom nikada ne bi susreli, pogotovo ne danas na policama među dizajn parfemima.

Kontrast svetle i tamne strane je ipak u mom slučaju prevagnuo na stranu stare M sedmice, koja je daleko bolji, potentniji i vulgarniji parfem. Mada ipak, za nekog ko ne voli toplinu, ambru i sirupast oud, koji udara u nosne receptore, M7 Fresh je onda pravi izbor za njega. Razlika između njih u segmentu slatkoće može da se opiše kao razlika između Coca Cola i Coca Cola Zero, tj. kao da je oduzet sav šećer i toplina u Fresh varijanti, a da je ostala samo prividna slast, odnsno obrisi orginalne kreacije među sastojcima.

Oud Absolute verziju kao reinkarnaciju svojih predaka preporučujem kao odličnu kupovinu, koja je nekako opstala na tržištu, ali nisam želeo da je mešam u ovaj duel tamne i svetle strane M7 porodice. M7 OA je negde između…dobar izbor ko želi nešto na ovu YSL temu.

Iako je deo DNK iz M7 presađen u Fresh verziju, ipak ova krvna linija je evolutivno bila slepa ulica, jer se danas ni jedan, ni drugi parfem ne nalaze na policama parfimerija, zbog prekida proizvodnje pre nekoliko godina. Iz ovog ugla smatram da će proći jedan Eon da ponovo bljesnu takvi revolucionarni i smeli potezi, koji nisu do sada već viđeni u parfemskoj industriji, kakvi su bili pojavom ova dva parfema.

Оставите одговор