Jacques CavallierRecenzijaYves Saint Laurent

Prava autentična berbernica

YSL Rive GauchePomalo neočekivano, nakon 2000. godine kada parfimerijama kreću da dominiraju slatki muški parfemi, kada klasični aromatični fougere mirisi polako umiru, YSL se odlučuje za pomalo neočekivan potez. Izbacuju mušku verziju Rive Gauche parfema, gotovo 30 godina nakon ženske verzije. I što je još bitnije, parfem ne prati moderne trendove, već vraća miris 70ih i 80ih u modu, ali na pravi način – notama i kompozicijom, a ne jačinom koju parfemi iz tog doba imaju. Danas se parfem u ovom pakovanju više ne proizvodi, već se pakuje u nove bočice zajedno sa M7 Oud Absolu i još nekim parfemima.

Osnovni detalji

Godina: 2003

Note parfema

Gornje note: Ruzmarin, zvezdasti anis, bergamot

Srednje note: Lavanda, karanfilić, geranijum, tonka

Donje note: Pačuli, guaiac, vetiver, mahovina

Parfimer: Jacques Cavallier

Pakovanje i boca

YSL Rive GaucheNaravno, s obzirom na ime, parfem mora da prati izgled ženske verzije, ali nekako je i najpraktičnije muško pakovanje. Duguljasta kutija u kojoj je aluminijumska boca. Dakle, nije Montale prvi došao na ideju o aluminijumskim bocama. Razlika u odnosu na Montale je što je boca ipak nešto teža od Montale-a (verovali ili ne, prazna boca Montale-a teži negde oko 15 grama!!!).

Gornji deo boce ispod sprejera je lepljen i to malo traljavo, pa je na mojoj boci već otpao.

Čep je jednostavan i isto traljav, nekako ne naleže kako treba na postoje.

Sprejer je sasvim OK.

Miris

YSL Rive GaucheI sada dolazimo do onog glavnog. Kako parfem miriše? Najlakše je opisati – uzmite neku prosečnu penu za brijanje i to je takav sličan miris.

Otvara se parfem sa dobrom dozom bergamota koji nestane gotovo trenutno, u roku od par sekundi. Ostaju ruzmarin i zvezdasti anis koji će se osećati do kraja trajanja parfema.

Već posle par minuta krene lavanda da se oseća, pravilno ukomponovana, ni preslatka ni previše sveža. Baš po meri. Zatim se tu oseti i geranijum koji da neku svežinu i blagu oporost. Srednje note zaokružuje miris karanfilića koji je isto tako doziran da ne opterećuje kompoziciju.  I to su uglavnom note koje se do kraja jasno osete i dominiraju.

Bazne note su urađene tako da daju podršku gornjim notama i ne ističu se i ne opeterećuju kompoziciju, što je i dobro jer je gornji deo magičan i predstavlja sve što neko može da poželi od muške klasike.

Performanse

Parfem na meni traje maksimalno 8 sati. Od samog starta ovo nije parfem koji ima neku ogromnu projekciju jer to mislim i da ne bi valjalo sa ovakvim tipom parfema. Projektuje se prvih sat vremena, nakon čega se polvači i bude više intiman.

Prilike za nošenje

YSL Rive GaucheS obzirom na kompoziciju, po meni je ovo parfem za kancelariju i takve formalne prilike. Nije za izlaske svakako jer se nećete ni osetiti.

Komplimenti

Ja ih nisam dobijao, ali mogu da pretpostavim da bi bilo komplimenata kod starijih i ozbiljnijih osoba 🙂

Оставите одговор