Elegantnija verzija Nasomatto Black Afghano parfema

 

U svetlu poslednjih dešavanja u Barseloni i Kataloniji, red je da se osvrnemo na jedno izuzetno dobro izdanje niche kuće čije je sedište upravo u Barseloni – Carner Barcelona. U pitanju je kuća koju je 2010. godine pokrenula Sara Carner. Imajući u vidu današnju hiperprodukciju, može se reći da je ova kuća umerena i da se javi samo kad ima nešto zaista novo. Mišljenja sam da ova kuća zaista nudi dobar kvalitet i to po relativno pristupačnim cenama za jedan niche brend. Dobra vest za ljubitelje parfema u Srbiji je da je ovaj brend od skoro dostupan i u parfimeriji Metropoliten.

Čest je slučaj da danas neka kuća izbaci parfem koji dostigne izvesni hype, a onda redom razne kuće rade varijaciju na tu temu. U ovom slučaju, imali smo neotesanog, lucidnog i prejakog avganistanca, parfem koji navodno sadrži i aromu konoplje, i koji treba da oponaša miris najkvalitetnijeg hašiša – Nasomatto Black Afghano. A onda je usledila serija sličnih izdanja. Jedno takvo je i Cuirs od kuće Carner Barcelona, no u pitanju je daleko elegantnija verzija.

 

 

Osnovni detalji

Godina: 2011

Parfimer: Sonia Constant

Note parfema:

Gornje note: šafran i kumin

Srednje note: sandalovina, pačuli, guaiac drvo, kedar i ljubičica

Bazne note: mošus, labdanum, tonka, oud, cypriol, ambra, koža i amyris

Tip parfema: kožni

 

Promo:

Sonia Constant

Miris koji pruža nostalgiju za davnim vremenima ateljea u kojima se mešao dim lula sa sveže obrađenom kožom.

 

Fragrantica link – https://www.fragrantica.com/perfume/Carner-Barcelona/Cuirs-13219.html

PunMiris link – https://www.punmiris.com/parfem/Carner-Barcelona/Cuirs-13219.html

 

Pakovanje i boca

Prezentacija je prilično efektna. Dobija se poveće pakovanje, kutija koja je obložena veštačkom belom kožom. Kutija se otvara kao da je u pitanju neki nakit unutra. Bočica je položena unutra, a sama bočica je nekako kockasta, povelika, sa ogromnim drvenim čepom. S obzirom da je drveni čep, dosta je lagan, što je suprotno današnjim trendovima gde se uglavnom koriste magneti i teži čepovi.

Sprejer je više nego dobar, a količina tečnosti koja izlazi je taman koliko treba.

 

 

 

 

 

 

Miris

Mislim da je parfimer odradio parfem totalno u skladu sa onim što kaže promotivni materijal – u pitanju je zaslađena koža sa dosta dima.

Otvaranje parfema obiluje šafranom, i rekao bih srećom, samo prstohvatom kumina. Srećom, jer da je ovde izdominirao kumin, osetio bih se kao beduin u arapskim zemljama gde se šafran i kumin obilato koriste u kuhinji. Ovako, efekat znoja koji kumin proizvodi je sveden na minimum, i nema tu animalnog osećaja. Sve je dobro i elegantno izbalansirano.

Parfem se brzo razvija ka srednjim notama, gde nekako dominira slatkoća sandalovine, zatim suvoća i blagi dimni efekat guaiac drveta (koje se još naziva i Drvom života ili još i Sveto drvo). Malo se može učiniti da nisu baš najbolje posložene note, jer deluje blago sintetički, ‘artificial’, ali mislim da je to posledica velike količine sandalovine koja je korištena u ovom parfemu .Verovatno je autor na umu imao da je atelje obilovao drvenim elementima koji su pridodali zagušljivosti cele radnje.. U ovoj fazi parfem najviše liči na Black Afghano i praktično izaziva isti narkotički efekat. Pomirišete li parfem, vrlo brzo će vam nosni receptori biti zasićeni slatkoćom i dimom, i narednih par minuta nećete osećati druge mirise oko vas. Zaista pravi uspeh.

Ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. Parfem dalje dobija na dimu i slatkoći, uz miris kože i postaje sve teži i teži. Oud se pojačava i zajedno sa guaiac drvetom daje izuzetnu dimastu i oporu notu. S druge strane, tonka i ambra kreću da slade zajedno sa sandalovinom. Uz sve to, koža ih povezuje u jednu zagušljivu celinu. Možda to sve deluje i prenaporno, ali opet, provocira i tera vas da razmišljate o parfemu, da li je to to, ili nije. Sreća, parfem nema prejaku projekciju, pa vas neće ugušiti ovaj miks dima, slatkoće i kože. Da je jači, ne vidim ko bi ga tako olako izneo a da ne dobija negativne komentare okoline. To je ono što ovaj parfem i najviše odvaja od Black Afghano parfema – Nasomatto je daleko jači, projektivniji i zagušljiviji, dok je ovaj sveden na razumnu meru da je čak i prigodan u elegantnim trenucima.

 

Performanse

Performanse su odlično ukomponovane. S obzirom da se radi o parfemu koji ima veliki potencijal da guši, parfimer je išao na to da trajnost bude odlična, ali da projekcija bude blaga do umerena. U suštini, parfem je prvih sat do dva na dohvat ruke, a onda se smiri uz kožu i bude tako sigurno 12 sati.

 

Prilike za nošenje

Cuirs se vodi kao unisex parfem, no ja moram da priznam da skidam kapu svakoj dami koja se odvaži da ovaj parfem ponese. Možda manja projekcija omogućava i damama da iznesu ovaj miris, no ja ga više vidim na muškarcima koji vole kožne parfeme, i to pretežno u hladnim danima, jer sve suprotno može da izazove kontra efekat – umesto uživanja u parfemu, Cuirs čak može da izazove mučninu u toplim i zatvorenim prostorijama.

 

Komplimenti

Na žalost, ja ih nisam dobijao za ovaj parfem, iako moram da priznam da se meni ovaj parfem svideo već na prvo probanje. Izgleda da je ovaj parfem više za lično uživanje.

 

Mane

Nekih izrazitih mana ovaj parfem nema. Ipak se radi o jednom jako ispeglanom i izbalansiranom izdanju.

Оставите одговор