Da li MFK – APOM ima sestru (bliznakinju)?

Libanski dizajner Elie Saab je nakon uspešnog proboja u dizajniranju toaleta, rešio da ozbiljno uplovi u priču sa parfemima. Priča je krenula jako ozbiljno, navodno je kreirano 279 probnih verzija, dok se nije našla prava koju bi kreirao ko drugi nego majstor belog cveća – Francis Kurkdjian. Naravno, parfem je morao da ima obeležja zemlje iz koje je Elie Saab, a to su jasno neroli, jasmin i kedar. Note koje izuzetno dominiraju u već postojećem parfemu. Kojem? APOM Pour Homme!!! Naravno, lisac je Kurkdjian, uspeo je da prepakuje svoj best seller i uvije ga toliko da parfem koji je već bio na unisex granici, postane totalno ženski. Nazvan, jednotavno: Le Parfum

 

Osnovni detalji

Godina: 2011

Parfimer: Francis Kurkdjian

Note parfema:

Gornje note: Neroli

Srednje note: Jasmin

Bazne note: Pačuli, kedar, med i ruža

Promo:

Fragrantica link – https://www.fragrantica.com/perfume/Elie-Saab/Le-Parfum-12258.html

PunMiris link – https://www.punmiris.com/parfem/Elie-Saab/Le-Parfum-12258.html

 

Pakovanje i boca

Kao i obično, rekao bih da se iz samog pakovanja može naslutiti o kakvom je parfemu reč. Nežno roze kutija, a boca prilično efekta, prozirna, sa prozirnim čepom. Nema tu nikakvog kiča, već bih možda rekao i da boca pripada nekom ekskluzivnom parfemu.

 

Miris

Kako miriše ovaj parfem? Kao što sam prethodno rekao, Kurki je uzeo svoj APOM, malo ga promešao, pojačao jasmin, dodao med i pačuli i voila! Dobitna kombinacija je stvorena. Strašan ženski miris, izuzetno elegantan, i gust i prozračan, senzualan.

Otvaranje je eksplozija nerolija, a dosta podseća u tom otvaranju na muški APOM. Kad sam ga prvi put testirao sa svojom lepšom polovinom, ona je momentalno rekla: ‘Miriše dosta slično onom tvom mirisu koji često koristiš’. Ali, dok APOM nakon toga odlazi u unisex stranu, koja možda malo naginje ka muškoj strani, ovaj dragulj odlazi totalno na žensku.

Kada se nakon par minuta od nanošenja parfem smiri, kreće jaka doza jasmina, toliko zaslađen da je suvišno govoriti da ovo može biti jeftinija zamena muškom APOM-u. Rekao bih da se blago osete još poneke note belog cveća, možda tuberoza, ali sakrivena i potisnuta u drugi plan.

Vrlo brzo se tu stvori med, ali on ne uništi kompoziciju, već je i dalje održava slatkom, pa čak i lepljivom. Od inicijalne svežine nerolija, parfem je počeo dosta da sladi, pa ako ste mislili da će ovo biti svež parfem za vruće letnje dane, prevarili ste se. Srećom, dozirao je Kurki med. Zna on kako med može biti izrazito prljav, bezobrazan i animalan, upotrebio je to znanje u sopstvenom Absolue Pour le Soir. A ovde, dodao ga je toliko da zagusti kompoziciju, da bude protiv teža neroliju. Još kad u celu kompoziciju dodate i ružu i pačuli, dobijete jako ženstven miris, miris belog cveća, slatkoće i blago puderast. Definitivno, parfem koji bi pristajao uz svaku svečaniju toaletu.

Iako je nakon ovoga mirisa Elie Saab izbacio još gomilu flankera, mišljenja sam da je samo ovaj pravi, tj Le Parfum. A nakon ovog mirisa, ostala je duboka veza između Elie Saab i Kurkdjiana, jer je on nakon ovoga kreirao i većinu ostalih njegovih mirisnih kreacija.

 

Performanse

Iako mu pripisuju da je zver, rekao bih da je pripitomljen (možda posledica reformulacija?). Parfem ima jaku projekciju prvih sat vremena, sigurno ispunjava prostor, ali nakon toga se primiri i bude na dohvat ruke. Trajnost je sigurno 8 sati, dovoljno za bilo koju svečanost.

 

Prilike za nošenje

Ovo svakako nije parfem za vrele letnje dane, jer bi med i pačuli u njemu mogli da podivljaju i ostave pogrešan utisak. Čim temperatura spadne ispod 30 stepeni, ovo je odličan izbor. Mislim da je odličan za svečane i poslovne prilike, a nisam siguran da bi prošao baš za sve prilike.

 

Komplimenti

Parfem je magnet za komplimente, a meni uvek izmami osmeh na lice. Druge dame se uvek raspituju koji je miris u pitanju.

 

Mane

Trenutno  ne mogu da se setim ni jedne.

 

Zaključak

Mislim da je ovim parfemom Francis Kurkdjian napravio sebi medveđu uslugu, a da je Elie Saab imao dosta sreće. Po meni, ovo je trebalo da bude APOM Pour Femme, i bili bi savršeni blizanci. Ovako, Kurki je prethodno već izbacio žensku APOM verziju i sebi onemogućio da ovaj parfem uvrsti u sopstvenu kolekciju. Tu se pojavio Elie Saab, u pravom trenutku, i prisvojio sebi odlično izdanje.

2 коментара

Leave a Reply