Referentna elegantna letnja vodica

 

Tom Ford Neroli Portofino

Često se može čuti komentar da pravi ljubitelji parfema ne vole leto. Jednostavno, leti je obično izuzetno vruće, napolju su više temperature, pa samim tim smo i mi topliji, pa gusti i teški parfemi koje obično koristimo u hladnije vreme, počinju da guše, i onoga koji nosi taj parfem i one oko nje/njega. Tu na scenu stupaju lakši, svežiji i citrusniji parfemi koji više osvežavaju i ne dave, međutim to je kategorija koja je uglavnom jako dosadna i parfemi uglavnom liče jedni na druge, a i trajnost citrusnih parfema je upitna. Postavlja se pitanje da li nam leti parfem treba (ja mislim da treba)?

Da ime i brend danas toliko znače, to znamo svi. Tom Ford je od kraja 90ih pa sve do kraja prve dekade 2000ih godina bio zaslužan za nekoliko remek dela koja su promenila svet parfema, a mnogi su ga kasnije kopirali (Gucci Pour Homme serija, YSL M7, Tom Ford Black Orchid, Tobacco Vanille, Tuscan Leather, samo su neki). Tako je Tom Ford 2011 godine došao na ideju da pored jakih i gustih parfema, izbaci i nešto letnje. Suštinski, reciklirao je originalnu kolonjsku vodu, 4711 Original Eau de Cologne, parfem kuće Maurer & Wirtz iz nemačkog grada Keln (trivia: ako kojim slučajem niste znali, Keln se na francuskom piše Cologne i otuda naziv kolonjska voda, ili Eau de Cologne). Upakovao u svoje boce, stavio svoje ime, i rezultat je postignut.

 

Osnovni detalji

Godina: 2011

Parfimer: Rodrigo Flores-Roux

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, mandarina, limun, lavanda, mirta, ruzmarin, narandža

Srednje note: Neroli, jasmin, pitosporum

Donje note: Amber, ambreta i anđelika

 

Fragranica link: https://www.fragrantica.com/perfume/Tom-Ford/Neroli-Portofino-12192.html

PunMiris link: https://www.punmiris.com/parfem/Tom-Ford/Neroli-Portofino-12192.html

 

Pakovanje i boca

Tom Ford Neroli PortofinoTom Ford Neroli Portofino

Boca je standardnog oblika za Tom Ford ekskluzivnu kolekciju, ili kako bi on voleo da kaže signature kolekciju, s tom razlikom da odmah želi da vam da do znanja da je ovo jedan veseo, svež, azurni miris, pa je umesto standardne sive ili braon boje, odabrao plavu sa zlatnim elementima. Kutija lepa kartonska, ali ovo je sad već klasika za niche pakovanja i klasičan problem – nikako, ali nikako ne hvatajte pakovanje za gornji deo, već isključivo držite kutiju, kada je boca unutra, za dno. U suprotnom, dno kutije na koju naleže boca, brzo će ispasti, a boca verovatno se razbiti. Ostaje mi nepoznanica da mnoge kuće ovo danas rade, i da nemaju neki sistem koji bi sprečio lako ispadanje dna.

 

Miris

Kao što rekoh, ovo je suštinski kopija originalne kolonjske vode, malo pojačana i ispeglana, jer ipak je ovo 21. vek. Iako je u pitanju EDP koncentracija, očigledno tu fali nešto da parfem potraje satima i satima, kao što to Xerjoff uspeva sa citrusnim parfemima.

Ako pamtite SFRJ vremena, i tada su postojale, ali skupe, vlažne maramice. One su ovako nekako mirisale. Čak i danas mnoge vlažne maramice u avionima mirišu ovako, samo malo sintetičnije, loše naslagano. Tom Ford ipak ima neku uglađenost i ima tu dosta truda iza ovog parfema da se dobije nešto letnje i ekskluzivno.

Parfem se otvara izuzetno citrusno, ali nekako dominira ta nota bergamota. Kažu inače da je bergamot izuzetni antidepresant, i da se esencijalno ulje bergamota koristi u hladnim i tmurnim zimskim danima za dizanje raspoloženja. Možda je to i ključ uspeha ovog parfema, jer je otvaranje zaista sveže i prozračno. Projekcija nije nešto jaka, šta više, od samog starta je umerena do blaga.

Nakon par minuta, javlja se neroli koji će izdominirati kompozicijom sve do njenog kraja. Zajedno sa nerolijem, pojavljuje se tu i blagi ton ambre, da malkice zasladi i fiksira parfem za kožu. Možda se tu uz veliki trud mogu osetiti i druge note, no to je sve što ja osetim. Ali, ruku na srce, to nije loše, jer je to odlična kombinacija, neroli, bergamot i ambra. Zaista deluje i sveže, i čisto, i prozračno, i sapunasto i diže iz teške depresije. Već u ovoj fazi, parfem je tik uz kožu i tu će ostati narednih par sati. To je ono što ovaj parfem odvaja od originalne kolonjske vode, jer dalji predak Tom Forda jedva izgura sat vremena na koži. Tom Ford je ipak jači, ali i to nije više od nekih 4-5 sati.

Ostaje žal da se parfem više ne menja, već da do kraja ostaje isti. Šteta, no i ovo je više nego dobro.

 

Performanse

Zavisno od ugla gledanja. Ako gledamo cenu, performanse su loše. Parfem nakon inicijalne dobre projekcije, vrlo brzo se pripitomi uz kožu, sa minimalnom projekcijom. Trajanje je maksimalno 4-5 sati. U međuvremenu, izašle su dve nove verzije – Acqua (čemu služi? za uzimanje para?) i Forte (koja bi valjda trebalo da reši problem performansi). S druge strane, ako uzmemo u obzir da je u pitanju izrazito citrusni parfem, onda su performanse solidne.

 

Prilike za nošenje

Vidim ga i na ženama i na muškarcima, naravno isključivo leti. Zimi je bespotrebno trošiti ovakav miris (tačnije pare su skroz bačene). Odgovara svim letnjim prilikama, i za običan stajling, ali još bolje ide uz belu košulju.

 

Komplimenti

Kada ga muškarac nosi, uglavnom ih nema. Kada ga žena nosi, ima itekako dosta komplimenata, a najviše od drugih žena koje se raspituju koji je parfem u pitanju,

 

Mane

Cena. Tom Ford dobro naplaćuje svoje ime, ali za to se sam izborio. U svakom slučaju, iskreno mislim da je moglo bolje, bar u pitanju performansi, jer mirisna kompozicija je jako lepa.

 

Šta dalje

Po mom skromnom mišljenju, postoje parfemi koji mogu da zamene i odmene ovaj parfem na više načina:

  • Ferrari Bright Neroli – mnogo jeftinija varijanta koja menja ovaj parfem u velikoj meri
  • Thierry Mugler Cologne – još jedna jeftina vodica i dobra zamena koja je s godinama reformulisana i izgubila na performansama
  • Ermengildo Zegna Mediterranean Neroli – nešto jeftinija, ali i dalje skupa varijanta, ali varijanta u kojoj je bergamot još luđi i istaknutiji, a cela priča dignuta na još viši nivo

Оставите одговор