Kada je dizajner Thierry Mugler pre više od 20 godina „skovao“ svoju metalnu bočicu po uzoru na pljosku i kada je napunio mističnom plavom tečnošću, znao je da će biti neophodno da se uloži napor mitoloških razmera da je A*men-ovi naslednici svrgnu sa prestola.

Ako neki parfem može da preživi čitav dan na minus dvadeset stepeni onda je to jedan od najsnažnijih, najtežih i najgušćih parfema koji se pojavio još u prošlom veku.

Thierry Mugler A*men je prvi muški parfem ove kuće, koji je dominantan na sceni muških orijentalnih parfema već više od dvadeset godina, pri čemu je ostavio neizbrisiv trag kada je ovaj parfemski segment u pitanju.

Slatki, teški i lepljivi, čokoladno-vanilasti i gurmanski tonovi sa prizvukom pržene kafe, pomešeni sa gorkom zemljanom notom pačulija, bukvalno isijavaju sa vrata, uz veoma gustu auru. Potpuno je neverovatno da parfem koji spada u eau de toilette po koncentraciji ostavlja takav trag u vazduhu na tako niskim temperaturama.

U parfemskoj igri prestola kuće Mugler, A*men je još uvek najsnažniji i  najkvalitetniji parfem, iako je sadašnjom formulacijom koja se može kupiti u parfimerijama izgubio grubost tzv. katranske note, koja je sada utišana kako bi postao prihvatljiviji današnjim potrošačima. Međutim njegov miris je i dalje za veliku većinu ljudi izvan parfemskog sveta nezamislivo prejak, neshvatljiv, pretežak, gorak, a istovremeno presladak. Međutim, za hardcore ljubitelje parfema nova formulacija kao da je slatka mala maca u odnosu na starog krvoločnog tigra, koji je bio spreman da vam odgrize ruku ako stavite više od dva spreja na nju. Sada na vratu više nije anakonda koja guši svojim snažnim stiskom, već je postao zaista prijatan i nosiv parfem za one koji ga ranije nisu podnosili.

Što se tiče postojanosti, tačno je da su ga oslabili, više niko ne mora da zove BIOHAZARD-ov tim za nuklearni otpad da ga spere sa nečije kože posle 2 dana kada želi da stavi neki drugi parfem. Postojanost je sada „samo“ desetak sati…

Glasine o reformulaciji koje umanjuju njegove atribute, treba uzeti sa rezervom, jer A*men još uvek vlada poput nekog antičkog tiranina, doduše ne tako beskompromisno kao iz davnih vremena, ali je još uvek i više nego dovoljno jak da ostavi ozbiljan trag i da proguta veliki broj današnjih parfema pred sobom. Takođe bih se osvrnuo na flenkere (do danas ih je lansirano preko desetak), ondosno A*men-ove naslednike u vidu parfema iz Muglerove Pure linije koji su gotovo svi do jednog sjajni parfemi, ali ni jedan nije dovoljno karakteran da uzdrma vladavinu originatora, parfema koji je čitavu ovu parfemsku galaksiju začeo poput velikog praska u dizajnerskom svetu. Ni jedan flenker nije ni kreiran da bude bolji i originalniji od začetnika ove parfemske loze, dok je A*men parfem koji je zaista odoleo rubu vremena i verno će služiti svog „gospodara“ i prodavati se još dugo na policama naših parfimerija.

 

 

„One Flask to rule them all, One Flask to find them,
One Flask to bring them all and in the darkness bind them“ 

 

Savetujem da ko god želi da kupi ovaj parfem skupi nešto više novca za metalnu bočicu (refill-metal flask) koja doprinosi snažnom utisku da se radi o još moćnijem parfemu, zbog kojeg ovaj hobi ima posebnu draž.

Meni ostaje samo da pričekam hladnije vreme, kako bih uživao u jednom od mojih omiljenih parfemskih heroja, a kome god odgovara ovakav tip parfemske kompozicije, smatram da ne treba previše da se ustručava oko kupovine, jer je odlično posedovati ga u svakom zimskom arsenalu… Popunite svoje parfemske redove „Winter is comming“!

Оставите одговор