Top ListeTop Lists10 best female scents

10 najboljih ženskih parfema po Luca Turinu

Znate li uopšte ko je Luca Turin? Biofizičar, pisac i kolekcionar parfema. Izdao je nekoliko knjiga na temu parfema, od kojih je možda najpoznatija ‘Perfumes: The A-Z Guidekoju je napisao zajedno sa Tania Sanchez. Čovek je jako dugo radio na teoriji razumevanja kako čovek miriše, tj kako radi naš mirisni aparat. Često osporavan, kako od konzumenata, tako i od parfimera, ipak je u pitanju zvučno ime u ovoj zajednici.

Da se razumemo, i ovo je kao i svaka lista, vrlo subjektivna i njom uglavnom dominira Guerlain. Neki od njih mogu da vam se sviđaju, neki ne. Možda vam se ni jedan ne sviđa, a možda vam se svi sviđaju, a vrlo verovatno da niste ni probali neke od njih A evo i liste.

 

Apres l'Ondee Guerlain za ženeGuerlain – Apres l’Ondee

Orijentalni cvetni miris. Po Luki, ovo je heliotrop iz raja. Izuzetno star miris, napunio sada već 100 godina.

 

 

 

Black Bvlgari za žene i muškarceBvlgari – Black

Omiljeni parfem Anđeline Džoli. Izašao već davne 1998. godine, sa dominantnim notama kože, vanile, čaja i ambre, daje osećaj dima i spaljene gume. Originalno namenjen damama, danas se smatra unisex mirisom. Njemu sličan miris smo videli.

 

 

 

Bois de Violette Serge Lutens za žene i muškarceSerge Lutens – Bois de Violette

Ljubičica, drvo, ljubičica. Po Luki, ovo je referentni orijentalni drveni parfem.

 

 

 

L'Heure Bleue Guerlain za ženeGuerlain – L’Heure Bleue

Još jedan klasik star preko 100 godina. Još jedan orijentalni cvetni miris nafilovan izuzetno ženstvenim notama – iris, heliotrop, vanila, karanfil, benzoin,…

 

 

 

Joy Jean Patou za ženeJean Patou – Joy

Referentni cvetni parfem koji je bio signature mnogih glumica starog Hollywood-a. Omiljeni parfem Vivijen Li. Jasmin, ruža, tuberoza, mošus,….

 

 

 

Chanel No 5 Chanel za ženeChanel – Chanel No 5

Ovde svakako ne treba trošiti reči. Mislim da bi svako voleo da ima bocu poput one iz Posetilaca i da njom naliva kadu kao što su to uradili Žan Reno i Kristijan Klavje. Devojke danas kažu da je za starije žene, ali jednom kad se proba uvuče se u kosti i posle nekog vremena se povlače reči 🙂

 

 

 

Mitsouko Eau de Parfum Guerlain za ženeGuerlain – Mitsouko

Referentni chypre miris. Još jedan gotovo stogodišnjak i još jedan parfem za sva vremena. Mahovina pomešana sa začinjenim kompotom od breskvi.

 

 

 

Rive Gauche Yves Saint Laurent za ženeYves Saint Laurent – Rive Gauche

Referentni miris sa notom ruže, pravi klasik koji je ime dobio po levoj obali reke Sene koja protiče kroz Pariz. Originalno zamišljen da bude za sve slobodne dame. Dosta aldehida i mahovine, međutim danas reformulisan i nekada metalna nota ruže je dosta oslabljena.

 

 

Guerlain – Shalimar

I još jedan klasik koje je svako malo reformulisan. Za današnja vremena, vintage izdanje iz 80ih bi bez problema prolazio kao muški miris. Najbolji primer čuvene ‘guerlinade’. Danas je značajno oslabljen i osiromašen, a ljubitelji se kunu ili u vintage izdanje ili u pojedine flankere ili parfeme inspirisane Shalimarom. Po Luki, ovo je referentni orijentalac.

 

 

Angel Mugler za ženeMugler – Angel

Orijentalni gurmanluk, ubica.  Tona pačulija, karamele, čokolade, slatkoća svih vrsta, i voća svih vrsta. Za dame koje vole da dominiraju prostorom 🙂

 

2 коментара

Leave a Reply