Top ListeTop ListsNajbolji unisex parfemi za hladno vreme

Da li i vi volite da delite parfeme sa partnerom?

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi ste se možda odlučili na korak da neki parfem delite sa vašim partnerom. Možda je to finansijska strana? A vrlo verovatno je da želite da u nekim trenucima poželite da mirišete isto. Bez ulaženja u dublje razloge, ovde bih hteo da iznesem neke unisex predloge, koji nisu ni previše muški ni previše ženski te su pogodni za oba pola.

Na žalost, u dizajnerskom svetu, jasno su parfemi podeljeni u dve kategorije, i retki su unisex mirisi. No, večito je pitanje da li je potrebna ta podela na muške i ženske ili su svi parfemi jednostavno unisex. Ako je sudeći po jedinom masteru parfimerstva, Roja Dove, onda su arapi tu najslobodniji jer tamo npr i muškarci bez problema nose Chanel no 5.

BIlo kako bilo, evo nekih predloga, a potkrepljeni su dodatnim smernicama.

 

Eight & Bob – Nuit de Megeve

U pitanju je unisex miris u kojem dominira vetiver, ali ta oštra nota je oplemenjena, zaslađena i zauzdana slatkim i blago puderastim notama. Postoji jako puno mirisa u ovoj kategoriji uz blage varijacije. U Beogradu, ovaj parfem možete nabaviti u parfimeriji Metropoliten. Ukoliko vam pak parfem nije dostupan, možete pronaći i alternativu:

  • Hermes – Vetiver Tonka (skuplja varijanta)
  • Atelier Cologne – Vetiver Fatale (voćkastija i jeftinija varijanta)
  • Profumum Roma – Audace (skuplja i slađa varijanta, ali mnogo veće parfemske koncentracije pa je upitno da li je skuplji)
  • Byredo – Bal d’Afrique (cvetna varijanta cenovno sličnog ranga)

 

Masque – Tango

Ova kuća iz Milana je napravila hit, ali je rešila i da to debelo naplati tako što je smanjila pakovanja sa 100ml na 35ml. U pitanje je jedan hrabar miris mlade i izuzetno nadarene parfimerke Cecile Zarokian. Puno ambre, dosta začina i smola čini ovo ludom kombinacijom koja je nosiva čak i leti po najvećim temperaturama, što zvuči prosto neverovatno.

 

Tom Ford – Tobacco Vanille

Šta reći o ovom parfemu koji je pomerio sve granice – sladak do bola, a opet toliko voljen. Duvan, vanila, kakao, uzrelo voće, začini. Mislim da nema dame koja nije bila opčinjena ovim mirisom bar nekad. No, ako vam je cena problem, postoji izuzetno kvalitetne zamene:

  • Franck Boclet – Tobacco (za nijansu više muževna verzija, ali i dalje unisex)
  • Phaedon – Tabac Rouge (možda čak i jača verzija i malkice više puderastija)

 

 

Diptyque – Oud Palao

Svet parfema je danas preopterećen mirisima gde dominira oud, a još je gore što je to najčešće oud + ruža kombinacija. No, ovde je to majstorski izvedeno. Ruža ipak nije u prvom planu, već su to oud i slatkoća duvana.  Uz malo ruma i sandalovine, parfem dobija na eleganciji i nežnosti. Zaista odličan parfem za hladnije vreme. Odlična alternativa je parfem koji se pojavio pre ovog, Dior Oud Ispahan koji je znatno skuplji i nedostupniji.

 

 

 

Parfums d’Empire – Aziyade

Jedna potcenjena kuća, sa slabim marketingom. Izuzetan odnos cena i kvaliteta je prisutan kod svakog njihovog parfema. Aziyade je jedan opijajući parfem, nabildovan tonom začina i orijentalnog voća. Gust, trajan, topao, projektivan, odličan parfem koji je rame uz rame sa najboljim izdanjima kuće Serge Lutens.

 

 

 

Frederic Malle – Portrait of a Lady

Ovo je parfem koji je originalno namenjen damama, ali se vrlo brzo probio kao unisex i danas ga možda čak i muškarci i više nose. Iako je ruža dominantna nota, parfem obiluje pačulijem i tamjanom čineći ga pravim unisex izdanjem.

 

 

 

Chanel – Coromandel

Još jedan parfem koji je originalno bio namenjen damama, a koji je simpatije stekao i kod jače polovine. Moram reći da je meni ovo parfem isključivo za hladne dane jer tada se on meni satima razvija prelepo, uz razne smole, belu čokoladu, jasmin… No, sa toplijim vremenom, pačuli nekako izdominira i dobijem totalno drugi dojam, no radi se ovde o klasiku za sva vremena.

 

 

 

Maison Francis Kurkdjian – Baccarat Rouge 540

Parfem originalno napravljen za francuskog proizvođača kristala i prodavao se po nenormalnim cenama zbog tog kristala, od prošle godine je dostupan i u MFK liniji. Izuzetno sladak i lepljiv parfem velike parfemske koncentracije (30%), izuzetno trajan, a ume da bude i nelagodno projektivan. Jedan od onih parfema koji vam se uvuče u nos i više ništa drugo ne osećate ceo dan. A skoro je izašla i Extrait verzija čineći ponudu još boljom.

 

Xerjoff Casamorati – 1888

Jedno izuzetno ostvarenje. Navodno je parfem kreiran još 1888 godine, ali je osavremenjen. Davni su dani kada je karanfil imao glavnu ulogu u parfemima. Ovaj je jedan takav, sa dosta ambre i karanfila, dovoljno gust ali i izuzetno lagan, ispeglan i nosiv. Pravo je čudo kakvu eleganciju donosi čitava Casamorati linija. Jednostavno, ovo je linija koja nudi pravu ekskluzivnost i eleganciju. Detaljnu recenziju pročitajte ovde.

 

Xerjoff – 1861 Naxos

Parfem je deo trilogije koji simbolizuje godinu ujedinjenja Italije. Ovaj parfem slavi deo Sicilije koji se naziva Naxos. Med, duvan, tonka, vanila i lavanda čini ovaj parfem neverovatnim. Mnogi ga porede sa Thierry Mugler Amen Pure Havane, i imaju sličnosti, no ovaj parfem je daleko daleko kvalitetniji. Ovo je praktično 3D verzija Muglera, raskošna, opijajuća i opuštajuća. Dobra strana je što je boca od 100ml, pa kad se pogleda cenovno, to je najjeftini Xerjoff parfem. No za date pare, dobijate parfem izuzetnih performansi.

 

Serge Lutens – Chergui

Još jedan parfem gde je duvan glavni igrač sa medom, no ima tu tamjana i sena koji ovaj parfem odvlače u drugu kategoriju. Parfem je inače i zaštitni znak mnogih glumica i glumica iz Hollywood-a i to sa razlogom. S obzirom da je Serge Lutens u pitanju, očekujte gust i sirupast parfem, jer on ne zna drugačije.

 

 

Atelier Cologne – Tobacco Nuit

Duvan na jedan totalno drugačiji način. Za razliku od ostalih parfema gde je obično korišćena nota aromatizovanog duvana koji ima blagi vajb višnje, ovde je to drugačije. Ovde se osećate kao neko ko je upravo stavio duvan u svoju lulu i zapalio je. Dosta smola, dima i kumina daju ovom parfemu i animalnu crtu. Ukoliko možete da ga nabavite, sve preporuke za jednu moderniju i hrabriju izvedbu duvana.

 

 

Montale – Blue Amber

Svi koji me parfemski poznaju, rećiće vam da sam ja zavisnik od ambre. Jednostavno, teško je naći parfem gde je ambra glavna nota a da se meni neće svideti. Ovaj je parfem u kategoriji izuzetnih, a ima ih nekoliko tu. Uglavnom su sitne varijacije u pitanju, neki imaju više tamjana, neki više začina, neki i jedno i drugo, tek Montale je ubo pravo meru. Tu su još i Histoires de Parfums 114 Ambra (kao malo prljavija i animalnija verzija) i Maitre Parfumeur et Gantier Ambre Precieux (više aromatizovana verzija).

 

Le Labo – Rose 31

Jedna drugačije urađena ruža u kojoj ima dosta kumina i drvenih nota. Neki bi rekli da je ovo više muška ruža, no ja ovo vidim kao savršeni unisex miris, naročite za intimne trenutke jer je kumin tu, a gde je kumin tu su i feromoni i duge noći 🙂 Ukoliko ste u prilici, nemojte puno razmišljati već ugrabite ovaj parfem

 

 

Guerlain – Jicky

Šta reći o klasiku? Ovo inače parfem koji je star već više od 120 godina, ali je aktuelan i danas, naravno reformulisan. Originalno namenjen damama, ovaj parfem mnogi smatraju prvim unisex mirisom. Parfem koji se otvara sa jako puno citrusa, gde dominira lavanda sa tonkom, kožom i ruzmarinom, i gde se jednim dobrim delom razvoja parfema oseća prilično jaka animalna nota koja nekome može zasmetati. No, ako ste u prilici, bar ga probajte jer je reč o klasiku.

1 коментар

Leave a Reply