UputstvaEsencijalna ulja

I dok vam se ova tema može učiniti jasna, deluje da kod prodavaca nije tako. Pogledajte i podelite naš infographics sa prijateljima, a pročitajte ispod detaljnije objašnjenje zašto priča nije baš toliko čista. Kliknite na sliku ispod da je vidite u punoj veličini, a možete je poslati i vašim prijateljima:

 

Parfemske koncentracije - parfemdzija.com

 

Deluje da je sve jednostavno…

Priča bi trebalo da bude jasna. Postoje različite vrste parfemskih koncentracija:

  • Eau Fraiche: 1-3% parfemskog ulja (aromatičnih komponenti). Za razliku od ostalih varijanti, ova je jedina koja se meša i sa alkoholom, ali i sa vodom. Tačnije, sa mnogo više vode nego alkohola. U ovoj verziji, često se dodaje mirisima za telo, kremama za telo, balzamima posle brijanja, no nekada se pakuje i u boce sa pumpicom i tako koristi. S obzirom da je blaga koncentracija u pitanju, uglavnom se rade za leto kada parfem ne treba biti jak, pa su iz tog razloga ovo obično vode sa citrusnim i svežim notama. U teoriji, kažu da bi parfem u ovoj koncentraciji trebalo da traje do 2 sata. Naravno, ovo je subjektivna stvar i nekad može da traje i duže.
  • Eau de Cologne (EDC): 2-4% parfemskog ulja, U ovoj varijanti je parfem već razblažen isključivo u alkoholu. Ovo je već nešto ‘ozbiljnija’ i češća kategorija koja se pakuje u bočice. S obzirom da je i ovde u pitanju slaba koncentracija, i ova varijanta se koristi za letnje i sveže vodice, pa tako i ovde dominiraju sveže citrusne i biljne note. S obzirom da su blage, u istoriji su se više koristile za muške parfeme. Zato ćete u engleskom jeziku, kada se priča o muškim parfemima, najčešće pročitati ‘colognes’, a jako retko ‘perfumes’. Danas to nije tako, ali o problemima u sledećem odeljku. Marketinški, kada u imenu parfema stoji Acqua, gotovo sigurno je u pitanju EDC varijanta. Teoretski, i EDC traje do 2 sata, ali naravno, to je teorija, a u praksi mogu da traju i par sati duže. Trivia: Ime Cologne potiče od imena nemačkog grada Keln, koji se na francuskom naziva Cologne. To je grad iz kojeg potiče originalna kolonjska voda.
  • Eau de Toilette (EDT): 5-15% parfemskog ulja.I ova verzija se razblažuje u etil alkoholu. Muški parfemi se danas najčešće prave u ovoj koncentraciji, no ne mora da bude pravilo. Generalno se smatralo da su EDT parfemi za dnevno nošenje, dok je jači EDP za noć. U teoriji, trajanje EDT bi trebalo biti između 2 i 3 sata, no to nije tako, već to uglavnom zavisi individualno od parfema, kože onog ko nosi parfem, vremena, itd, itd. Ono što je bitno, vrlo je čest slučaj da je EDT parfem više projektivan od EDP, dok je trajnost na strani EDP.
  • Eau de Parfum (EDP): 15-20% parfemskog ulja. Ženski i unisex parfemi su najčešće u ovoj izvedbi, ali i to ne mora da znači. Flankeri muških parfema predviđeni za zimu, često su u ovoj koncentraciji. EDP je skuplji, a danas se proizvođači dovijaju i izbacuju parfem sa određenim sufiksom koji bi trebalo da vam kaže da je u pitanju EDP verzija. Npr, često se koristi Intense, ili Extreme, ili Concentree, ili Absolue.. Važno je reći da danas to uglavnom znači da su 2 različita parfema u pitanju, gde je tim EDP verzijama dodata jedna ili više nota koje trebaju da otežaju i zaguste kompoziciju – npr pačuli, vanilu, ambru,… Teoretski, EDP bi trebalo da traju između 4 i 5 sati, ali isti je komentar kao i pre – relativna kategorija koja zavisi od parfema i mnogo drugih faktora.
  • Parfum ili Extrait de Parfum: 20-30% parfemskog ulja. Ovo je najjača verzija, ali i najskuplja. Danas ovo uglavnom rade niche kuće, a  dizajneri rade samo kada je neka godišnjica. Pogodnija za one sa osetljivom kožom jer ima manje alkohola (alkohol isušuje kožu).
  • Atarsko ulje: čist parfem. Ovo je retka zverka i uglavnom se javlja kod arapskih kuća. Cena je paprena, a nanosi se u kapima utrljavanjem u kožu. Često je bočica od svega 1ml, ali dovoljna da traje mesecima.

…ali nije sve tako crno na belo

Sve gore izneto je u teoriji. Šta više, danas ćete od prodavaca, kada se razmišljate između 2 parfema, od kojih je jedan EDT a drugi EDP, gotovo sigurno čuti savet da kupite EDP jer je jači. Posle kupovine, znajte samo da će njihov prihod biti jači, a vi treba da odabere parfem koji vam se više sviđa. U praksi, stvari su ovakve:

  • Gotovo da ne postoji parfem koji se pravi i u Eau Fraiche i u EDC i u EDT i u EDP i u Parfum koncentracijama. Šta više, najčešće se prave u 2 varijante i to Eau Fraiche koja se koristi u pratećim proizvodima (shower gelovi, kreme za telo, balzami posle brijanja,..) i u jednoj od preostalih jačih verzija.
  • EDC je danas retka pojava kod poznatih kuća. Šta više, danas je EDC uglavnom karakteristika pojedinih kuća, tj neke kuće gotovo isključivo rade parfeme samo u EDC koncentraciji (osim po neki izuzetak). Takvi su na primer Acqua di Parma, Jo Malone, Atelier Cologne,…
  • EDT i EDP verzije parfema danas gotovo nikad nisu iste kompozicije. Tačnije, gotovo nikad nije razlika samo u koncentraciji parfemskog ulja. Danas je mnogo češći slučaj da parfem originalno izlazi u EDT verziji, a da za njim sledi flanker koji ima EDP koncentraciju. Takav flanker po pravilu ima u imenu ili Intense, ili Extreme, ili Absolu, ili Concentree, a nekad i samo Parfum. Ovakav flanker po pravilu zadržava sličnu vibru originala, ali se razlikuje u notama i ceo parfem je drugačiji. Uglavnom su dodate note koje koje trebaju da omoguće da se parfem bolje ponaša po hladnoći, pa su stoga dodate jače i intenzivnije note koje treba da zalepe parfem za kožu (npr. vanila, pačuli, ambra, tamjan,…).

 

2 коментара

Leave a Reply